Predajte besplatni oglas
brzo i jednostavno
Neisplata plaća i zadržavanje radne knjižice

Neisplata plaća i zadržavanje radne knjižice

2011petak 29. srpnja 12:44


Prije pola godine počeo sam raditi kao skladištar-trgovac. Kako su mi nakon samo tri mjeseca rada smanjili plaću (dio koji sam dobivao na ruke, a inače sam bio prijavljen na minimalac), počeo sam tražiti drugi posao jer mi to nije bilo dovoljno za uzdržavanje obitelji. Uskoro sam našao novi posao i dao otkaz, no nakon odrađenog otkaznog roka, bivši poslodavac mi odbija vratiti radnu knjižicu i poreznu karticu dok se ne napravi puna inventura i ne utvrdi stanje robe nakon moga odlaska. Tereti me za manjak materijala koji se, prema njemu, pojavljuje u skladištu. Ne bježim od odgovornosti da možda postoji razlika između primljene i izdane robe jer se u skladišnim centrima takve stvari događaju, ali uz mene su još dvije osobe izdavale robu. Također, još uvijek mi nije isplatio zadnje dvije plaće. Razlog tome je, kako mi je sam naveo, "skidanje" s plaće ako se utvrdi da roba fali. Ima li poslodavac pravo zadržati moje dokumente (radnu knjižicu, poreznu karticu) i ne isplatiti mi plaće?

 
Odmah prijavite vaš slučaj inspekciji radnih odnosa i policiji. Možete kopirati i ovo pitanje. Vaš poslodavac (bivši) počinio je nekoliko prekršaja odredbe zakona o radu (N.N. 149/09) i drugih propisa.  Prvo, isplata plaće bez obračuna doprinosa, poreza i prireza („na ruke“) je zabranjeno i protupravno ponašanje. To se odnosi i na umanjenje plaće bez prethodno utvrđenih mjerila i kriterija.

Drugo, mora vam vratiti dokumentaciju o vašem radnom i osobnom statusu, jer u protivnom čini prekršaj (zbog čega tražite intervenciju inspekcije radnih odnosa). Treće, ne može poslodavac naplatiti sebe iz vaših primanja, bez obzira što tvrdi da ste počinili štetu (bez vaše suglasnosti). Postupak mora provesti prvo interno i dokazati da ste štetu počinili namjerno ili iz krajnje nepažnje. Ako ne nadoknadi tako utvrđenu štetu on Vas može tužiti i zahtijevati da sud donese presudu da ste dužni nadoknaditi štetu. Bez sudskog postupka nema zakonitih postupaka u takvom slučaju.

Vi možete u roku od 3 godine tražiti isplate neisplaćenog putem suda. Svaku radnju bivšeg poslodavca treba prijaviti nadležnoj inspekciji radnih odnosa.

Kontaktirajte Burzu
Ukoliko imate pitanja, sugestije ili primjedbe, molimo vas da ispunite obrazac