Brat i ja suvlasnici smo kuće, dvora,voćnjaka, sve skupa oko 1.000 m2. Kuća je podijeljena pregradnim zidom i on je zauzeo veći dio, recimo 70 %, dok ja koristim preostalih 30% kuće. Svaka cjelina ima zaseban ulaz i prostorije. Za dio koji ja koristim postoji interno brojilo u zajedničkom šahtu, struja također ima interno brojilo unutar dijela koji ja koristim. Zbog narušenih međuljudskih odnosa pokrenuo sam razvrgnuće suvlasničke zajednice. Ne živim više na toj adresi upravo zbog odnosa, ali sam dao taj dio kuće u najam. Imam stanara s ugovorom, prijavom boravišta i poreznoj. Sada se brat protivi da imam stanara, zatvara mu ventil vode i govori mu da je to sve njegovo te ga verbalno tjera iz nekretnine. Zbog zatvaranja vode pozvao sam policiju, tako da sam uz njihovo prisustvo ponovno otvorio ventil vode. Naravno da to sve utječe na dobru atmosferu i osjećaj sigurnosti mog podstanara i on sad razmišlja o odlasku. Što mogu napraviti?


Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje da svaki suvlasnik ima pravo glede svoga idealnoga dijela stavljati svakome, pa i svojim suvlasnicima, sve zahtjeve koji proizlaze iz njegova prava vlasništva. 

Obzirom na situaciju koju ste opisali jasno je da ste brat i vi suposjednici cijele nekretnine na način da svaki od vas u posjedu drži jasno određen dio nekretnine. Svaki je suposjednik ovlašten štititi suposjed putem suda od samovlasnoga smetanja treće osobe, a od drugih suposjednika jedino ako su ga potpuno isključili od dotadašnjega suposjeda ili su mu bitno ograničili dotadašnji način izvršavanja faktične vlasti. Zatvaranje vode u svakom slučaju predstavlja bitno ograničenje u odnosu na raniji način korištenja (posjedovanja) nekretnine.

Nadalje, kad je neki suvlasnik poduzeo posao glede suvlasničke stvari bez potrebne suglasnosti ostalih, primjenjuju se pravila o poslovodstvu bez naloga, u kojem slučaju ako vlasnik posla zabrani vršenje posla, nastaje tzv. zabranjeno poslovodstvo. Ako zakonom nije drugačije određeno, poslovođa ima obveze nalogoprimca; dužan je rukovoditi se stvarnim ili predmnijevanim namjerama i potrebama vlasnika posla te postupati s pažnjom dobra gospodarstvenika ili domaćina, što u svakom slučaju vaš brat ne čini.

Budući je postupak za razvrgnuće suvlasništva već u tijeku, preostaje vam jedino opomenuti brata da više ne poduzima radnje kojima zadire u vaša prava na nekretnini koja je u vašem suvlasništvu, a u konačnici podnijeti tužbu nadležnom sudu radi zaštite vaših prava.