Imam 3 nenamjenska kredita koje sam dignuo bez hipoteke i jamaca. Dvadeset godina sam u braku te sam dva stana i poslovni prostor darovao supruzi prije 4 i 5 godina. Mogu li vjerovnici u svome potraživanju oduzeti nekretnine supruzi?


Pitanje pobojnosti ili ništetnosti predmetnih ugovora kojima ste svojom imovinom besplatno raspolagali u korist supruge regulirano je odredbama Zakona o obveznim odnosima.

Svaki vjerovnik čija je tražbina dospjela za isplatu i bez obzira kad je nastala može pobijati pravnu radnju svog dužnika koja je poduzeta na štetu vjerovnika.

Smatra se da je pravna radnja poduzeta na štetu vjerovnika ako zbog nje dužnik nema dovoljno sredstava za ispunjenje vjerovnikove tražbine.

Kod besplatnih raspolaganja i s njima izjednačenih pravnih radnji smatra se da je dužnik znao da poduzetim raspolaganjem nanosi štetu vjerovniku, i za pobijanje tih radnji ne zahtijeva se da je trećoj osobi to bilo poznato ili moglo biti poznato.

Zakonom propisani rok za pobijanje dužnikovih (vaših) pravnih radnji je tri godine od dana poduzimanja takve radnje, u vaše slučaju darovanja. Stoga proizlazi da je predmetni rok u vašem slučaju protekao.

U takvoj situaciji vašim vjerovnicima ostala bi mogućnost da sudskim putem pokušaju utvrditi da su pravni poslovi koje ste sa suprugom zaključili ništetni. Zakon o obveznim odnosima propisuje da je ništetan ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva, osim ako cilj povrijeđenog pravila ne upućuje na neku drugu pravnu posljedicu ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

 Isticanje ništetnosti u parničnom postupku nije ograničeno rokom, o procjeni vaših vjerovnika kakve su šanse za uspjeh u postupku ovisi da li će se u takve postupke upuštati.