Nova minimalna plaća za 2020. godinu iznosi minimalni bruto od 4.062,51 kn te se odnosi na puno radno vrijeme

 

U zadnjim danima listopada 2019. godine Vlade Republike Hrvatske je donijela uredbu kojom se propisuje nova minimalna plaća za 2020. godinu, koja iznosi minimalni bruto od 4.062,51 kn te se odnosi na puno radno vrijeme. Nova brojka predstavlja rast minimalne bruto plaće od 312,51 kn u odnosu na 2019. godinu te kontinuirani rast u četverogodišnjem razdoblju koji sveukupno iznosi 942,51 kn, odnosno otprilike četvrtinu ukupnog iznosa.

Poslodavci su obvezni novu minimalnu plaću obračunavati od mjeseca siječnja, a što znači da će se uobičajeno isplaćivati od veljače 2020. godine.

Potrebno je napomenuti i da određeni sektori mogu imati vlastite visine minimalnih bruto plaća, a koje su dogovorene kolektivnim pregovaranjima. One također ne mogu biti niže od propisane minimalne bruto plaće na razini države. Primjer je kolektivni ugovor za zaposlene u graditeljstvu, gdje je za određena zanimanja minimalna plaća značajno viša od zakonom propisane.

U navedeni iznos minimalne plaće ne ulaze neoporezivi primici radnika kao što su božićnice ili nagrade za radni rezultat, dar za dijete, naknada za troškove prijevoza, dnevnice, trošak prehrane i smještaja, otpremnine i drugi propisani neoporezivi primici. Na te primitke uostalom, do neoporezivog iznosa, ne plaćaju se niti doprinosi.

Promjena minimalne bruto plaće automatski povlači i promjene u minimalnoj plaći direktora (zaposlenog člana uprave) sukladu odredbama Zakona o doprinosima. Počevši od 01.01.2020. godine ista se mijenja te ne može biti niža 5.682,30 kn mjesečno u bruto iznosu. To je povećanje za 191,10 kn u odnosu na 2019. godinu, kad je minimalna plaća direktora iznosila 5.491,20 kn. Rast minimalne plaće direktora, dakle, iznosi oko 3,5%. Nova minimalna plaća direktora obračunava se za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2020.

Direktor si nije obvezan isplaćivati neto plaću u iznosu prethodno spomenutog bruto iznosa, već isto predstavlja mjesečnu osnovicu za obračun doprinosa, međutim, toplo preporučamo da isto i činite, kad ste već platili sve potrebne poreze i doprinose, i ukoliko Vam isto ne ugrožava likvidnost, naravno.

Sukladno Zakonu, mjesečna osnovica za obračun doprinosa za rad u punom radnom vremenu ne može biti niža od umnoška svote prosječne plaće i koeficijenta 0,65. Odnosno, od 1. siječnja 2020. godine, ona ne može biti niža od 5.682,30 kn. Neto iznos ovisi o poreznim olakšicama te mjestu stanovanja zaposlenog člana uprave (cca 4.334,00 kn).