Uši možemo vidjeti prostim okom i lakše ih je uočiti nego buhu jer se ne kreću brzo. Ponekad vlasnici misle da se radi o prhuti , no već pod običnom lupom očito je da se radi o insektima

Od kožnih nametnika na psima i macama vlasnicima su daleko najpoznatije buhe, krpelji te šugarci no često nam vlasnici postavljaju pitanje da li pas i mačka mogu imati uši...

Uši su maleni, plosnati  insekti koji su specifični za svog domaćina što znači da ne prelaze sa naših ljubimaca na ljude i cijeli životni vijek provedu parazitirajući na svom domaćinu. Prenose se sa jedne životinje na drugu direktnim kontaktom te četkama i češljevima slično kao uši kod ljudi.

Njihova jajašca čvrsto su slijepljena s dlakom. Iz jajašca se izleže oblik parazita koji nazivamo nimfa, a ona se tri puta preoblikuje te postaje adultni parazit. Cijeli ciklus od izleganja iz jajašca do dostizanja odrasle dobi traje samo od 14 do 21 dan.

Uši dijelimo u dva podreda.

Prvi podred je Anoplura gdje spadaju uši koje su adaptirane da sišu krv domaćina. Ukoliko je infestacija vrlo jaka kod bolesne životinje može se razviti anemija, a i visoka tjelesna temperatura zbog jake iritacije kože. No takvi su simptomi zaista rijetki. Uglavnom viđamo lokalnu iritaciju kože, praćenu pojavom prhuti i crvenila. Kod pasa nalazimo jednog predstavnika ove skupine, a to je uš Linognathus setosus.

U drugi podred pod nazivom  Mallophaga spadaju uši koje grizu. Uglavnom se hrane kožnim derbisom i dlakama, no neke uši iz ove skupine također mogu povremeno sisati krv domaćina. Uši iz ovog podreda vrlo su aktivne pa će izazvati jak svrbež te promjene na koži koje će nastati zbog konstantnog češanja. Kod pasa nalazimo uš Trichodectes canis koja, kao i buha, može biti i prenosnih trakavice Dipylidium caninum. Kodmačaka parazitira Felicola subrostratus.

Uši možemo vidjeti prostim okom i lakše ih je uočiti nego buhu jer se ne kreću brzo. Ponekad vlasnici misle da se radi o prhuti , no već pod običnom lupom očito je da se radi o insektima. Dugi su od 2 do 4 mm, a na dlaci možemo naći i gnjide koje su čvrsto zalijepljene za dlaku.

Ušljivost  u današnje vrijeme viđamo rijetko i, srećom, uši su osjetljive na većinu insekticida koje koristimo u vječitoj borbi protiv buha. Kako većina vlasnika svoje pse tretira prije ili kasnije nekim insekticidom, tako ušljivost vidimo zaista rijetko i to uglavnom kod pasa koji su jako zapušteni.

Povremeno viđamo ušljive mace, posebno kada se radi o slobodnoživućim macama o kojima se nitko ne brine, a bolesne su ili žive u jako lošim uvjetima.

Infestacije ušima češće su zimi, a dobro je znati da ovaj nametnik u okolišu može preživjeti samo 7 dana.