Šećerna repa – osnove proizvodnje

  1. 99 kn
  2. ~ 13 €
Opis:

Šećerna repa – prof. dr. S. Stanćev; biološke i fitotehničke osnove proizvodnje, 14x20 cm, 293 str., prodajem.

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svjetske proizvodnje šećera. Šećerna repa sadrži 75 % vode, 16 – 18 % šećera, 5 - 6 % celuloze i 2 - 3 % ostalih supstanci, uključujući i minerale. Gotovo polovina vode se ponovno iskoristi tokom ekstrakcije šećera, a ostatak ispari. Oko 90 % sadržaja šećera postaje bijeli šećer. Ostatak čini melasa koja se koristi u proizvodnji stočne hrane, kvasca i alkohola. Celuloza iz repe se koristi kao repin rezanac i predstavlja dodatak stočnoj hrani. Preostalih 2 - 3 % sadrži magnezij i fosfor koji se talože iz otpadnih voda tehnološkog procesa proizvodnje šećera i koristi se kao dodatak zemljištu koje je siromašno ovim supstancama.

Šifra oglasa: 251719
Zadnja izmjena: 25.10.2021.
Oglas ističe: 23.12.2021.

Kontakt:
095/503-5058

Lokacija:
Karlovac

Podijeli oglas: