Šestu godinu za redom, u suradnji sa Udrugom “Mijau” iz Rijeke tijekom veljače organizirali smo akciju sterilizacije mačaka i to za sve za sve gra­đane. Cijena u akciji je 205,00 kn za macu bez obzira na to da li se radi o mužjaku ili ženki.

Evo osnovnih uputa koje će vas zanimati ako odlučite sterilizirati vašu macu ili pak onu macu ispred vaše kuće, koja nije zapravo vaša, ali ju vi hra­nite...

Macu je potrebno dovesti na tašte. To znači, da ukoliko ima­te termin utorak ujutro u 9 sati, maci nećete nuditi hranu po­nedjeljak nakon 22 sata. Vodu možete ostaviti na raspolaganju, ali nemojte maci nuditi mlijeko.

Pri dolasku u ambulantu tra­žiti ćemo od vas kao vlasnika, da potpišete obrasce u kojima piše da ste suglasni da se obavi planirani operacijski za­hvat, te da ste svjesni da takva procedura uključuje i opću ane­steziju te da može biti pove­zana sa određenim rizicima. Macu ćete ostaviti u ambulanti i doći po nju po dogovoru, obi­čno kroz dva do tri sata.

Kod nas se mace tjeraju ug­la­vnom tokom cijele godine. Zašto je tako? Ugodna klima i obi­lje hrane neophodni su za preživljavanje mladih životinja. Maca nosi mlade oko 2 mje­seca, dakle ako se tjera u veljači, maleni će se omaciti u travnju, kada više nema straha od hlad­noće. Kada omaci mačiće, maca će se tjerati ponovno samo 15 dana nakon okota, jer je vrijeme i te kako pogodno za to, pa se lako može desiti da novi mačići ugledaju svijetlost dana već u lipnju. Kako svi znamo, i u lipnju je kod nas toplo i ze­leno, pa će većina maca “po­misliti”, zašto ne bih imala još jedno leglo kada su uvjeti ova­ko odlični! I tako dođe mjesec kolovoz ili rujan, a vaša maca po­novo ima mačiće...

No da to tako ne ide u nedo­gled, pobrinula se priroda. Ka­ko dan postaje kraćim manje je sunčeve svijetlosti i maca se priprema za zimsko mirovanje, barem što se tiče reprodukcije. Dakle, nekoliko zimskih mjeseci možda će biti mirna. No ukoliko je vaša maca u stanu, gdje ima dovoljno svjet­lo­sti barem 10 sati dnevno, lako se može dogoditi da se tje­ra i tokom cijele zime. Usta­novljeno je da su dugodlake pasmine mačaka pod jačim utjecajem svjetlosti, pa su njihovi ciklusi nešto rjeđi. Tako se vrlo lako dogodi da prosječna, zdrava maca omaci 3 puta na go­dinu, po recimo 3 do 4 ma­či­ća pa računajte...

Ne moramo ni spominjati kako izgleda kada se vaša ku­ćna mačka tjera. Kod mačaka nema krvarenja tokom tjeranja za razliku do kuja. Od vanjskih znakova prisutne su jedino promjene u ponašanju: maca se valja po podu, trlja se o razne predmete, i što najviše muči vla­snike, neprestano mijauče. Ovaj period traje od 3 do 16 dana, u prosjeku 7 dana. Slije­deće tjeranje nastupa za pro­sječno 45 dana...

I što sada? Ako je ne pustite van, nezadovoljna je, mijauče i to uglavnom po noći, pa često to rezultira i lošim odnosima sa susjedstvom. Ako je pak pus­tite van, povećati će vam se obitelj za 4 člana. U današnje vrijeme vrlo je teško udomiti ma­čiće. Ono što je najbolje i trajno je rješenje za vašu žensku macu i za vas jest tzv. ki­rurška sterilizacija. To je operativni zahvat kojim se maci odstrane jajnici koji su “tvornica” spolnih hormona.

Često nas vlasnici pitaju u kojoj starosti sterilizirati macu i da li mora imati jedno leglo. Maca ne mora imati mačiće, jer ništa neće biti zdravija ili ma­nje zdrava ako jednom imala mlade.

Ukoliko ste sigurni da ne želite mačiće, sterilizirajte vašu ma­cu već u dobi od 4 mjeseca, dakle prije prvog tjeranja. Zah­vat se obavlja u općoj anesteziji, a ako maca nije gravidna tra­je desetak do petnaest minuta. Rez je kod mačaka malen, obično su to 2 šava i one se u pra­vilo vrlo brzo i uspješno oporavljaju.