Krediti i dugovi

S bivšim suprugom sam ugovorila prestanak mojeg sudužništva, no nije još ništa poduzeo. Što da učinim?

20.02.2017.

Bivši suprug je nositelj nenamjenskog kredita, a ja sam sudužnik. Novac je potrošen na obnovu kuće u kojoj je on ostao živjeti. Kod javnog bilježnika smo sklopili ugovor da će me u kratkom roku skinuti sa sudužničkog položaja. Od tada su prošle četiri godine. Razmišljam putem suda zatražiti da to učini. Imam li pravnu osnovu i može li mi banka praviti problem?

Radni odnosi

Kada počinje teći otkazni rok ako je radnik na bolovanju?

19.02.2017.

Počinje li otkazni rok teći kada se zaključi bolovanje ili od datuma preuzimanja otkaza? Je li ispravno da mi je isplaćena cijela plaća iako sam bila na bolovanju te mi je upisan moj neiskorišteni godišnji odmor koji mi je ostao u 2016. godini?

Nekretnine i pravo

Kako razvrgnuti suvlasničku zajednicu kada postoji 40 vlasnika na nekretnini?

19.02.2017.

Koji je postupak potrebno pokrenuti u situaciji kada u z.k. ulošku s 102 čestice i 40 vlasnika s različitim udjelima želim izdvojiti svoj dio? Mnogi suvlasnici su pokojni i nepoznati su mi njihovi nasljednici. Ostaju li njihovi udjeli neriješeni ili mogu preći u moje vlasništvo?

Nasljedno pravo

Majka se odrekla nasljedstva u ime maloljetne djece

18.02.2017.

Nakon smrti mog oca 2004. Godine, majka se na ostavinskoj raspravi odrekla nasljedstva (kuće, šume, zemljišta, livada..), svega što je otac imao iz rodnog kraja. On je imao braću i svatko je dobio svoj dio. Brat i ja smo tad bili maloljetni i nismo sigurni je li se majka odrekla i za nas. Ako je, kako ja mogu vratiti svoj dio koji sam mogla naslijediti?

Nekretnine i pravo

Trebamo li supruga i ja suglasnost ostalih suvlasnika za zamjenu dijelova nekretnina?

20.01.2017.

Supruga i ja bismo tražili sporazumnu rastavu braka, a imovinu bi podijelili tako da ženi prepustim moj dio stana, a ona bi meni svoju 1/4 u drugoj nekretnini koju dijelimo na pola s mojim bratom (gdje i ja imam 1/4). Nije nam važno precizno financijski da dokazujemo vrijednosti, suglasni smo s udjelima. Trebamo li suglasnost mog brata?