Razno

Žele me lišiti poslovne sposobnosti

24.04.2018.

Žele me lišiti poslovne sposobnosti jer da ne brinem o svom zdravlju. To je mišljenje sudskog vještaka psihijatra. Čula sam za nadvještačenje pa bih voljela ići tim putem. Što dalje?

Nasljedno pravo

Mogu li sama birati javnog bilježnika i datum ostavinske rasprave?

23.04.2018.

Mogu li ja sama kao nasljednik izabrati javnog bilježnika i kojim putem? Nisam u Hrvatskoj pa bih htjela dogovoriti datum za ostavinsku, a javni bilježnik mi je rekao da to ne može tako ovdje. Nisam mogla vjerovati kada sam to čula. Imam li pravo odrediti datum?

Krediti i dugovi

Kako da se naplatim od supruge dužnika koji je preminuo?

03.04.2018.

Pokojnik mi je ostao dužan, za što imam i priznanicu. Uvidom u zemljišne knjige saznao sam da je njegova supruga vlasnik stana, ali ga nije prijavila u ostavinskom postupku. Ostavina se uopće nije provodila, jer je rekla da ne posjeduje ništa. Kako da se naplatim? Pokojnik ima još i jednu sestru.

Poslovanje

Može li strani državljanin otvoriti turističku agenciju u Hrvatskoj?

31.03.2018.

Poslovni partner Austrijanac je zainteresiran za otvaranje turističke agencije u Hrvatskoj. Koje uvjete mora ispuniti, koji model uopće dolazi u obzir (d.o.o., j.d.o.o.)? Jedna opcija bi bila da se sam upusti u avanturu, druga opcija da uđe u partnerski odnos s hrvatskim državljaninom.

Krediti i dugovi

Dužnik je otišao raditi u Njemačku, banka naplaćuje dug od solidarnog dužnika

05.03.2018.

Solidarni sam dužnik po kreditu. Dužnik je otišao na rad u Njemačku i prestao je plaćati rate. Banka uredno naplaćuje rate od moje plaće. Zbog čega se banka ne naplaćuje od dužnika koji je tamo uredno prijavljen i prima plaću? Na koji način mogu pokrenuti tužbu za dosadašnju naplatu dužnikova kredita?

Nasljedno pravo

Mora li opunomoćenik nakon smrti opunomoćitelja dokazivati kako je trošio novac s računa?

04.03.2018.

Imam punomoć na očev račun u banci. Moram li nakon njegove smrti ostalim nasljednicima dokazivati na što je potrošen dio novca s njegovog računa ako sam ja podizala taj novac? Znam da punomoć prestaje u trenutku smrti, ali što je s onim dijelom koji je potrošen ili prebačen na moj račun za očeva života, dok je bio zdrav i svega svjestan?