Nasljedno pravo

Imam li pravo na mirovinu bivšeg supruga nakon njegove smrti?

05.09.2017.

Bila sam u braku 24 godine s bivšim suprugom. Nakon razvoda on se ponovno oženio. Bio je nepunih 5 godina s tom ženom u braku i umro. Imam li pravo tražiti njegovu penziju iako je druga žena dobila pravo na to, s obzirom da sam ja tolike godine živjela s njim i služila ga i imamo dvoje djece?

Radni odnosi

Ne želim u invalidsku mirovinu, što mi je činiti?

04.09.2017.

Dobila sam rješenje o potpunoj radnoj nesposobnosti i šalju me u invalidsku mirovinu, što ne želim. Imam mogućnost žalbe, što ću i iskoristiti, a rok je 15 dana. Međutim, liječnica mi je zaključila bolovanje, jer mi se, kako kaže, promijenio status, što nije moguće, jer rok za žalbu nije prošao, pa ni rješenje nije pravovaljano. Koji je moj status dok traje žalbeni postupak? Mogu li me vratiti na posao ili mogu biti na bolovanju pošto piše da u slučaju žalbe stanje ostaje isto do novog rješenja i obrade?

Obiteljsko pravo

Bivši muž ne dopušta mi kontakt sa sinom, što da učinim?

03.09.2017.

Razvedena sam, imam šestogodišnjeg sina koji živi s ocem u Hrvatskoj. Radila sam u Njemačkoj do srpnja prošle godine i plaćala alimentaciju. Od srpnja ne plaćam, a u međuvremenu sam ostala trudna i rodila. Kad imam dovoljno novaca, pošaljem za sina. Bivši muž mi ne da se čujem sa sinom, ucijenjuje me preko djeteta stalno. Možete li mi dati savjet što mi je činiti?

Obiteljsko pravo

Kako postupiti kad se otac odrekne djeteta?

02.09.2017.

Ako upišem oca i ide se na dokazivanje očinstva, hoće li mi trebati njegova suglasnost za bilo što – upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, suglasnost za ime i prezime, dozvolu za izvođenje djeteta iz zemlje? Što trebam uraditi da sama donosim odluke, bez suglasnosti bivšeg partnera, a u najboljem interesu djeteta?

Nasljedno pravo

Ima li polusestra pravo na nasljedstvo?

30.08.2017.

Otac je prije pedeset godina posvojio polusestru. Preminuo je prije petnaest godina. Na ostavinskoj raspravi sestra, brat i polusestra su ustupili nasljedstvo našoj majci koja je preminula ove godine. Ima li sad polusestra pravo na nasljedstvo? U rodnom listu joj piše ime prave majke koja ju rodila.

Radni odnosi

Moram li vratiti dio regresa ako ne produžim ugovor o radu?

29.08.2017.

Krajem petog mjeseca počela sam raditi kao odgojitelj u jednom vrtiću. Ugovor mi prestaje sredinom osmoga mjeseca te mi je tajnik vrtića objasnio da sam dobila puni regres u iznosu od 1.250 kn jer je poslodavac (vrtić) mislio da ću raditi cijelu godinu. S obzirom da ne produžujem ugovor, kaže da bih trebala vratiti jedan dio regresa, točnije 1.000 kn. Tko je u ovom slučaju poslodavac koji daje regres, vrtić ili Ministarstvo? Također, koliko radnik minimalno treba raditi da bi ostvario pravo na regres?

Radni odnosi

Ima li osoba s invaliditetom pravo na uvećanu otpremninu?

28.07.2017.

Priznat mi je status osigurane osobe s utvrđenim tjelesnim oštećenjem, predstoji mi otkaz ugovora o radu (smanjenje posla). Imam li kao osoba s invaliditetom pravo na uvećanu otpremninu? U pravilniku o radu poduzeća u kojem radim o otpremninama stoji: "Kada radnik prema Zakonu o radu ima pravo na otpremninu zbog otkaza ugovora o radu od strane Poslodavca, pripada mu otpremnina u visini najmanje zakonom propisanog iznosa".