Poslovanje

Mogu li zaposliti voditelja smještaja?

07.04.2017.

Može liprivatni iznajmljivač (paušalist) zaposliti osobu kao voditelja smještaja? Koje su opcijeu slučaju da su privatni iznajmljivači u mirovini, ako su u radnom odnosu ili ako im je to jedina djelatnost?

Razno

Kako poništiti ugovore koje je dementna osoba potpisala?

06.04.2017.

U vrijeme kada sam bila bolesna umrla je bakina sestra. Bila je dementna a stan koji je obećala ostaviti bratu i meni ostavila je susjedi. Za vrijeme života potpisala je i punomoć na štednu knjižicu kako bi joj susjeda mogla dizati novce prema potrebi. Stan je već prodan prije no što je ona umrla. Odmah je kremirana i mi smo kao drugi red nasljednika (prvi red je umro) saznali za njenu smrt tek godinu kasnije. I to od susjeda. Mi mislimo da se radi o ubojstvu iz koristoljublja. Što da učinimo?

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za naknadu štete dosuđenu u parničnom postupku?

05.04.2017.

Prije 6 godina pas mi je istrčao na cestu, naišao je gospodin motorom koji je pretrpio ozljede i tužio me. Gospodin je spor dobio, a mene FINA tereti za 60.000 kn duga kojeg ja, budući da nisam radila, niti nisam otplaćivala. Postoji li zastara za to? U slučaju da gospodin više nije živ, budući da je bio poprilično star, je li moguće, ako nije živ, da se ta ovrha ukine?

Poslovanje

Prijenos obrta na novog vlasnika i PDV

04.04.2017.

Vlasnik obrta za ugostiteljstvo želi izaći iz obrta i vlasništvo prebaciti na djelatnika. Obrt je u sustavu PDV-a. Je li novi vlasnik automatski u sustavu PDV-a ili je prvu godinu oslobođen?

Poslovanje

Supruga izlazi iz ortakluka i iznajmljivat će apartmane

03.04.2017.

Supruga i ja smo supoduzetnici u obavljanju zajedničkog obrta. Nositelj zajedničke djelatnosti sam ja, kao i obveznik PDV-a. Supruga se planira početi baviti iznajmljivanjem apartmana koji su u zajedničkom vlasništvu.

Nekretnine i pravo

Kako saznati tko su nasljednici nekretnine?

02.04.2017.

Kako mogu saznati tko je nasljednik neke nekretnine? Kupili bismo stan u zgradi, no vlasnica koja je umrla nije se nikad udavala te nije imala djecu. Nagađa se da ima nećake koji su naslijedili stan. Postoji li neki način kako se može doći do njihovih podataka (ako se još nisu upisali na nekretninu kao vlasnici)?

Krediti i dugovi

Smijem li otići raditi u Njemačku ako imam dug za alimentaciju?

31.03.2017.

Mogu li ići u Njemačku, a imam dug zbog neplaćanja alimentacije? Ovrha mi je sjela na račun. S obzirom da nigdje ne radim, dug stoji u FINA-i. Prije četiri godine bio sam na sudu zbog neplaćanja alimentacije, sudska presuda glasi godina dana uvjetne, ako ne platim alimentaciju sa zaostacima 4 mjeseca kazna zatvora. Nisam ništa platio, ali ništa mi nije došlo sa suda.

Poslovanje

Angažiranje izvođača iz inozemstva

30.03.2017.

Angažirali bismo slovenskog izvođača za određene radove na nekretnini koja se nalazi u Hrvatskoj. S obzirom da će navedenom izvođaču to biti prvi i zadnji posao u Hrvatskoj, treba li se registrirati u Hrvatskoj za PDV broj? Koje uvjete treba ispuniti za taj posao?