Nekretnine i pravo

Vlasnik drugog stana u kući onemogućuje nam korištenje okućnice, što da učinimo?

12.09.2019.

U tri navrata kada su agenti za prodaju nekretnine pokazivali kupcima okućnicu, supruga od vlasnika ih je napala i zabranila da šetaju oko kuće tvrdeći da je okućnica njihovo vlasništvo zbog čega su tri sigurna kupca po izjavama agenata odbila kupiti stan. Na koji način da riješimo navedeni problem? Jesmo li po navedenom suvlasnici okućnice? Možemo li ih tužiti što na navedeni način sprečavaju prodaju stana?

Radni odnosi

Od koga trebam tražiti odštetu za ozljedu na radu u inozemstvu?

11.09.2019.

Radim za hrvatsku firmu, ali pretežito u inozemstvu. Dana 31.07.2018. godine imao sam nezgodu na poslu od strujnog udara, imam ožiljke po tijelu gdje me je spržilo i pukao mi je meniskus u koljenu od grčeva od strujnog udara kojeg su mi izvadili operacijskim zahvatom u Hrvatskoj. Mogu li tražiti odštetu od austrijske firme za koju smo radili u tom periodu na temelju svjedoka i na temelju toga što je izašla hitna da me pregleda?

Poslovanje

Odgovaraju li članovi društva za porezne dugove tvrtke u stečaju?

09.09.2019.

Član sam trgovačkog društva (d.o.o.). Što se događa ako društvo otiđe u stečaj? Konkretno, što je s poreznim dugovanjem ako se ono ne bude moglo naplatiti od prodaje imovine društva? Društvo ima 4 člana – ide li taj porez na nas četvero?

Nasljedno pravo

Kako se pokreće i kako saznati u kojoj je fazi ostavinski postupak?

07.09.2019.

Nedavno mi je preminuo otac. Kako mogu saznati je li ostavinski postupak započeo? Jesmo li sestra i ja kao jedini nasljednici trebali dostaviti smrtovnicu da bi postupak uopće započeo ili se to pokreće automatski nakon smrti osobe? Kako mogu provjeriti u kojoj je fazi moj predmet? Kako da saznam kojem javnom bilježniku je moj predmet dodijeljen?

Obiteljsko pravo

Mogu se li odreći vlastite djece?

06.09.2019.

Živim u Austriji i imam austrijsko državljanstvo. Na koji način se mogu odreći svoje dvoje punoljetne djece?

Nasljedno pravo

Kako do nužnog dijela – preko ostavinske rasprave ili parnice?

05.09.2019.

Moj otac je mjesec dana prije smrti u bolnici darovnim ugovorom ostavio manji stan mojoj polusestri. Tada nisam ni znala da je u bolnici. Polusestra je stan prodala, a da nije pokrenula ni ostavinsku raspravu . Rečeno mi je da mogu ja pokrenut ostavinsku raspravu i tražit povrat dara za nužni dio za koji sam zakinuta. Pretpostavljam da je ostala i zadnja mirovina, a i devizni račun na koji je ona dobila punomoć. Da li da pokrenem ostavinsku raspravu? Prošlo je pet mjeseci od smrti oca. Ako bi išli u parnicu za taj nužni dio, koliko to otprilike traje i mogu li to obaviti i bez odvjetnika budući da je stvar čista i jasna?

Nasljedno pravo

Što će biti s djedovom kućom koja nije obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju?

02.08.2019.

Kuća u kojoj je živio moj otac zajedno s mojim djedom i sagradio je nije obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju, moj djed nikad nije bio upisan kao vlasnik te kuće, a nije ni otac trenutno. Kuća je u vlasništvu općine, odnosno čestica na kojoj je sagrađena. Imaju li braća mog oca pravo tražiti tu kuću, može li se u tom slučaju primijeniti članak 138. Zakona o nasljeđivanju?