Radni odnosi

Kako prekinuti zapošljavanje preko veze u javnom poduzeću?

09.07.2017.

Radim u javnom poduzeću u 100%-tnom vlasništvu države Hrvatske. Prije dvije i prije tri godine poslao sam nekoliko molbi za drugo radno mjesto u mojem poduzeću. Molbe su odbijene, a obrazloženje je bilo da trenutno nemaju potrebe. Od 2014. godine do danas su zaposlili blizu stotinu radnika, a mene nikada nisu kontaktirali. Za spomenuta radna mjesta nikada nisu raspisali nikakav natječaj, nove su ljude zaposlili prema poznanstvima i rođacima. Kako prekinuti ovakvo stanje koje traje godinama i nema nikakvih naznaka da će doći do promjena?

Obiteljsko pravo

Tko ima pravo na korištenje unajmljenog stana nakon rastave?

08.07.2017.

Suprug i ja živimo u unajmljenom stanu. Već neko vrijeme razmišljam o rastavi. On tvrdi da ako ja želim rastavu da ja moram izaći iz stana, a ne on, jer glasi na njegovo ime. Imamo malu bebu i ne razumijem zašto bih ja s malim djetetom trebala tražiti novi stan?

Nekretnine i pravo

Može li neprofitna udruga pokrenuti institut dosjelosti?

07.07.2017.

Predstavnik sam neprofitne udruge koja se bavi isključivo alternativnim kulturnim djelatnostima. Godine 1988. Zagrebački performeri su dobili od društvene organizacije Žitokombinat u Zagrebu na korištenje prostore u sklopu tvornice Paromlin. Stjecajem okolnosti Zagrebački performeri su prenijeli prava korištenja prostora u navedenoj tvornici na našu udrugu 2003. godine. Možemo li mi kao neprofitna udruga koja ne stječe dobitak svojim radom već radi isključivo za opće korisne svrhe u društvu pokrenuti institut dosjelosti da bi ostali u tim prostorima jer smo pošten i neometan posjednik prostora?

Nasljedno pravo

Obveze javnog bilježnika u ostavinskom postupku

06.07.2017.

Može li javni bilježnik prvo tražiti novac i tek nakon plaćenog računa izdati rješenje? Smije li izdati račun na ime samo jednog od nasljednika i očekivati da svi plate (radi se o 3.900 kuna i svi želimo platiti svoju osminu, ali želimo da se račun izda na ime svakog od nasljednika na iznos koji taj nasljednik treba platiti). Smije li ne obavještavati nasljednika koji živi u inozemstvu, a naplatiti i dodatne troškove?

Radni odnosi

Mogu li tužiti poslodavca zbog ozljede na radu nakon 5 godina?

03.07.2017.

Moj otac je radio u rudniku u dijelu gdje se loži za grijanje rudnika. Skoro deset godina nije bilo nikakve ventilacije tako da je gutao prašinu. Na sistematskom pregledu su utvrdili da ima nešto na plućima i na kraju je operiran. Od tada je premješten na drugo mjesto, ali mu nisu platili odštetu. Prošlo je pet godina od toga. Može li on sad tužiti rudnik za ozljedu na poslu?

Nekretnine i pravo

Kako da se upišem kao suvlasnik nekretnine na kojoj je banka fiducijarni vlasnik?

03.06.2017.

Htjela sam vratiti ostatak duga, ali mi je rečeno da mi ni to ne pomaže, nego tek kad bivši suprug zatraži brisanje, što on odužuje, jer mu je to u interesu. Osim mog dijela kuće, duguje mi i alimentaciju, za koju postoji ovrha. Postoji li mogućnost da uz pomoć zakona zatražim brisanje ako on to ne uradi?

Razno

Kako da ne izgubim pravo boravka i rada u Hrvatskoj nakon razvoda?

02.06.2017.

Strana sam državljanka iz BiH oženjena za hrvatskog državljanina od 30.01.2015. Dobila sam osobnu za strance koja ističe 2018. godine. U međuvremenu sam dobila stalno zaposlenje u Hrvatskoj. Budući da postoji velika mogućnost da će moj brak ubrzo završiti, hoće li to utjecati na moje zaposlenje odnosno ostanak u Hrvatskoj? Što bih trebala ili morala učiniti da ne izgubim pravo boravka i rada u Hrvatskoj?

Nekretnine i pravo

Mogu li se upisati na nekretninu gdje sam suvlasnik i o kojoj se jedini brinem?

01.06.2017.

Jedan sam od 7 suvlasnika kuće i oranice i jedini se brinem o tome. Tri suvlasnika su umrla, jedan čak prije 30 godina, a nitko od njegovih nasljednika (oni žive u Australiji) se nije očitovo po tom pitanju. Imam li pravo na upis suvlasništva na njihov dio budući da se o kući i oranici brinem 30 godina otkad je umro prvi suvlasnik?