Obiteljsko pravo

Mogu li poništiti ugovor iz 2002. godine zbog neuračunljivosti?

15.11.2019.

Rastao sam se 2002. godine. Bivša žena je tražila rastavu, ja sam pristao i darovao njoj i djeci stan. U to vrijeme sam bio neuračunjiv (bio sam u logoru od čega imam traume) i dan danas se liječim po psihijatrijskim bolnicama. Imam li pravo vratiti se u moj stan? Djeca su mi u Irskoj, a bivša je dovela drugog. Mogu li poništiti ugovor?

Nasljedno pravo

Mogu li se odreći nasljedstva 20 godina nakon ostavinske rasprave?

14.11.2019.

Mogu li se i na koji način odreći svog dijela nasljedstva nakon smrti oca? Naime, sud mi je nakon smrti oca dodijelio 1/3 nasljedstva. Jedna trećina je od brata, jedna trećina od mame. Ja sam tada imala 14 godina. Od smrti oca je prošlo 20 godina. Sada bih se htjela odreći svog dijela nasljedstva u kući i zemljištu. Je li to ikako moguće?

Poslovanje

Primanje uplata na Paypal račun

11.11.2019.

Početkom godine otvorila sam PayPal račun za firmu i 21.3. sam primila prvu uplatu. Račun je povezan s poslovnom VISA electron karticom Zagrebačke banke. Iznos koji sam primila i dalje stoji na PayPal-u i nije prebačen na karticu. Uskoro ćemo povezati Paypal sa našim webshopom, pa će uplate biti učestale (nadam se). Na koji način se knjiže i fakturiraju uplate koje primimo preko PayPala? Jesmo li obavezni uplate s Paypala prebaciti na devizni račun ili ta sredstva mogu biti na Paypalu i koristiti se za plaćanje usluga (npr. Facebook oglašavanje i sl.)?

Poslovanje

Kako da nastavim iznajmljivati poslovne prostore u mirovini?

10.11.2019.

Imao sam obrt za iznajmljivanje vlastitih poslovnih prostora. Poslovne prostore potpuno dovršene unio sam u obrt i bavio se djelatnošću 17 godina. Prostore sam potpuno amortizirao. S odlaskom u mirovinu želim zatvoriti obrt i kao umirovljenik nastaviti iznajmljivati predmetne prostore. Koje su moje porezne obaveze?

Nekretnine i pravo

Kako ishoditi uporabnu dozvolu za kuću razorenu u ratu koja je djelomično obnovljena?

09.11.2019.

Krov i prizemlje kuće su obnovljeni, ali prvi kat su samo otučeni zidovi i na nekim prozorima i balkonskim vratima nedostaju prozori/vrata i zaštita prozora. Moram li tražiti uporabnu dozvolu ili ne (kuća nije dobila ratnu štetu)? Ako zatražim uporabnu dozvolu, moraju li svi vanjski otvori kuće (prozori/vrata) biti pokriveni?

Nekretnine i pravo

Na kojoj udaljenosti od susjeda mogu zasaditi voćnjak?

08.11.2019.

Koliko zakonski mora biti udaljen nasad višanja od domaćinstva ili susjeda? Planiram saditi višnje, a parcela je od susjeda udaljena 30 metara. Mogu li zasaditi voćnjak, a da ne budem kazneno gonjen?

Krediti i dugovi

Na ovršnoj ispravi je krivi JMBG, mogu li se žaliti?

07.11.2019.

Suprug ima ovrhu koja mu se skida s plaće. Dug je otplaćen osim kamata. Iz suprugove firme su zvali jer je po njima otplaćen dug i tada smo uočili na ovršnoj ispravi da je uz suprugovo ime upisan moj, a ne suprugov JMBG. Možemo li se žaliti kako bi zaustavili daljnju naplatu kamata i zatvorili tu ovrhu? Dug je bio za Diners karticu.