Porezi

Želim darovati nekretninu koju sam stekla ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju

25.10.2017.

Dana 07.09.2011. dobila sam rješenje o plaćanju poreza na promet za nekretninu koju sam dobila ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju s ocem. U roku od 30 dana sam podnijela žalbu jer je Ugovor sačinjen u periodu kad su u poreznom smislu bili izjednačeni ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Do danas nisam dobila nikakvo povratno pismeno o tome, a prošlo je šest godina. Sada bih ja tu nekretninu darovala svom sinu. Je li tu nastupila zastara u slučaju da porezna uprava eventualno ipak zatraži plaćanje tog poreza? Hoće li moj sin biti obvezan platiti porez po tom darovnom ugovoru ili vrijedi oslobođenje po prvoj liniji srodnosti?

Obiteljsko pravo

Kako da raskinem brak s azilantom koji me htio iskoristiti za papire?

24.10.2017.

U braku sam s azilantom za kojeg više ne znam gdje je. Naime, navedena osoba me je htjela iskoristiti za papire. Kada sam ga otkrila, ispostavilo se da mu je i putovnica lažna. Predala sam zahtjev za rastavom braka i to traje već godinu dana i dva mjeseca. Nemamo djece. U međuvremenu sam morala platiti oglas u Narodnim novinama i dodijeljen mu je skrbnik koji će braniti njegova prava. Koliko to još može trajati? Ne mogu više podnijeti pomisao da to nije gotovo. Može li mi odvjetnik pomoći da se sve ubrza ili da čekam i dalje? Koji su sljedeći postupci?

Krediti i dugovi

Što je to solidarni dužnik?

23.10.2017.

Što znači solidarni sudužnik i koje su njegove obaveze? Suprug diže kredit za adaptaciju njegove obiteljske roditeljske kuće, kreditno je sposoban i s obzirom na njegov bračni status, banka traži da ja, njegova supruga, budem solidarni sudužnik u kreditu.

Nekretnine i pravo

Kako da sestra i ja prenesemo vlasništvo kuće na nećakinju?

14.10.2017.

Sestra i ja smo suvlasnici nekretnine (kuća i dvorište), ona 5/7, a ja 2/7 kuće. Budući da moja nećakinja (sestrina kćer) stanuje u prizemlju kuće i htjela bi u toj kući i ostati i također uložiti u uređenje, mi bismo svoje vlasništvo prenijele na nju (bez isplate u novcu). Navedena nekretnina je pod hipotekom kao osiguranje vraćanja kredita. Možemo li napraviti prijenos vlasništva s obzirom na hipoteku i na koji način? Tko je u tom slučaju obveznik plaćanja poreza na promet nekretnina i koja bi vrijednost bila osnova za izračun poreza na promet nekretnina?

Razno

Smije li me susjed fotografirati bez mojeg dopuštenja?

14.10.2017.

Vozio sam traktorom i prikolicom drva i susjed me je fotografirao mobitelom. Namjerno je to uradio i fotografirao je baš mene jer sam na putu/cesti bio samo ja. Ima li pravo fotografirati me bez mog dopuštenja?

Nekretnine i pravo

Kako da majka prenese dio vlasništva stana na sina?

13.10.2017.

Supruga je vlasnica stana koji predstavlja obiteljski dom i želi upisati punoljetnog sina kao suvlasnika u određenom omjeru, s pravom ravnopravnog odlučivanja o korištenju tog stana. Po kojem zakonu, člancima zakona i općenito na koji način to može napraviti kako bi sin odmah imao suvlasnička prava?

Obiteljsko pravo

Kako da se u ime malodobnog sina odreknem nasljedstva?

11.10.2017.

Kako da se u ime malodobnog sina odreknem nasljedstva (zapravo duga) koji je napravio njegov pokojni otac, a moj bivši suprug? Iako smo bili razvedeni i ja sam zakonski zastupnik našem sinu, moram tražiti sud da mi da odobrenje da se u ime djeteta odričem nasljedstva tj. duga, ali nemam lijepo mišljenje o hrvatskom pravu i pravosuđu i bojim se jer ne znam zakone.