Nekretnine i pravo

Želim izbrisati uknjižbu s nekretnine

11.05.2017.

Na mojoj nekretnini temeljem diobnog ugovora iz 1971. godine uknjiženo je pravo korištenja vode u korist dviju susjednih parcela uz obavezu održavanja cisterne.To pravo nisu nikad niti koristili niti održavali cisternu. Kasnije 1985. godine zaseok je dobio vodovod i sada nema niti potrebe za korištenjem cisterne koja je u međuvremenu postala derutna i neupotrebljiva. Međutim, još uvijek postoji uknjižba prava. Napominjem da odnosi sa susjedima nisu sjajni. Što bih mogla učiniti da se uknjižba izbriše?

Nekretnine i pravo

Kuća koja mi je darovana je u ruševnom stanju, kako da platim manje poreza na nju?

10.05.2017.

Stric mi je darovao zemljište i kuću (kuća je na tom zemljištu). S obzirom da na to plaćam porez, trebam li u darovnom ugovoru navesti da je kuća ruševna (nije useljiva, nema kupaonicu, samo par soba). Jer kada se navede kvadratura zemljišta i kuće, moglo bi se zaključiti da ima veliku vrijednost, ali u stvarnosti nema. Uzima li se u obzir vrijednost navedena u ugovoru ili u poreznoj to određuju sami?

Poslovanje

Knjigovođa nije radio posao kako treba, što mogu učiniti?

09.05.2017.

Knjigovođa mi je pripremio papire za kredit i poslao banci. Banka je odbila kredit i na moj upit odgovorili da po viđenom nemam radnike i imovine. Tu nastaju problemi. Kupio sam dva stroja za 150.000 kn i kamion za 80.000 kn te imao tri radnika u vrijeme dok je ona vodila knjige. Moje zahtjeve da mi da stanje inventara zadužene sirovine stalno izbjegava. Imam kopije svega predanog mada ona tvrdi da joj nisam dostavio račune. Koja su moja zakonska prava s obzirom da ona očigledno ne radi svoj posao?

Poslovanje

Mogu li zaposliti voditelja smještaja?

07.04.2017.

Može liprivatni iznajmljivač (paušalist) zaposliti osobu kao voditelja smještaja? Koje su opcijeu slučaju da su privatni iznajmljivači u mirovini, ako su u radnom odnosu ili ako im je to jedina djelatnost?

Razno

Kako poništiti ugovore koje je dementna osoba potpisala?

06.04.2017.

U vrijeme kada sam bila bolesna umrla je bakina sestra. Bila je dementna a stan koji je obećala ostaviti bratu i meni ostavila je susjedi. Za vrijeme života potpisala je i punomoć na štednu knjižicu kako bi joj susjeda mogla dizati novce prema potrebi. Stan je već prodan prije no što je ona umrla. Odmah je kremirana i mi smo kao drugi red nasljednika (prvi red je umro) saznali za njenu smrt tek godinu kasnije. I to od susjeda. Mi mislimo da se radi o ubojstvu iz koristoljublja. Što da učinimo?

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za naknadu štete dosuđenu u parničnom postupku?

05.04.2017.

Prije 6 godina pas mi je istrčao na cestu, naišao je gospodin motorom koji je pretrpio ozljede i tužio me. Gospodin je spor dobio, a mene FINA tereti za 60.000 kn duga kojeg ja, budući da nisam radila, niti nisam otplaćivala. Postoji li zastara za to? U slučaju da gospodin više nije živ, budući da je bio poprilično star, je li moguće, ako nije živ, da se ta ovrha ukine?

Poslovanje

Prijenos obrta na novog vlasnika i PDV

04.04.2017.

Vlasnik obrta za ugostiteljstvo želi izaći iz obrta i vlasništvo prebaciti na djelatnika. Obrt je u sustavu PDV-a. Je li novi vlasnik automatski u sustavu PDV-a ili je prvu godinu oslobođen?

Poslovanje

Supruga izlazi iz ortakluka i iznajmljivat će apartmane

03.04.2017.

Supruga i ja smo supoduzetnici u obavljanju zajedničkog obrta. Nositelj zajedničke djelatnosti sam ja, kao i obveznik PDV-a. Supruga se planira početi baviti iznajmljivanjem apartmana koji su u zajedničkom vlasništvu.