Krediti i dugovi

Nisam donio prometnu dozvolu na zabilježbu ovrhe u MUP, mogu li imati problema s izlaskom i ulaskom u RH?

28.07.2018.

Dobio sam poziv od MUP-a da donesem prometnu dozvolu da upišu zabranu otuđivanja jer imam sudsku ovrhu zbog neplaćenog auto osiguranja. Kako radim u inozemstvu, a vozilo je kod prijatelja, prometna nije predana. Nemam drugih nekretnina ni pokretnina u Hrvatskoj. Mogu li imati problema s ulaskom i izlaskom iz Hrvatske budući da mislim doći na godišnji odmor doma?

Radni odnosi

Može li me gazda prijaviti na mirovinsko unazad nekoliko dana?

27.07.2018.

Radim u jednom restoranu na moru od 19.5. ove godine. Gazda me nije prijavio za mirovinsko, dao mi je neki ugovor gdje piše od 1.6. S obzirom da sada ide zbilja da me prijavi, je li moguće da me prijavi unazad nekoliko dana ili ne?

Nasljedno pravo

Može li se izdvojiti dio moje ostavine koji sam ustupila majci?

25.07.2018.

Nakon smrti oca, na ostavinsku raspravu pozvani smo nas troje djece i naša majka. Sestra se prihvatila ¼ nasljedstva i ustupila svoj dio bratu, a ja sam svoju ¼ ustupila majci. Majka i brat su upisani svaki u 1/2 dijela nekretnina. Sad je umrla i majka. Dijeli li se sad njezina polovina na nas troje ili ja mogu tražiti da se izdvoji moja 1/4 koje sam se prihvatila po zakonu od oca i ustupila je majci?

Krediti i dugovi

Što učiniti kada banka proda dug?

08.07.2018.

Podigla sam kredit još 2003. godine. Prve četiri godine nisam ga uredno plaćala, nakon toga su rate idućih 20 godina išle redovno, svakog 5. u mjesecu. Još mi je ostalo za otplatiti 4.000 kuna i sad me banka obavijestila da je prodala moj kredit! Nisu mi rekli kome su prodali, kada i zašto. Jako sam se uzrujala i molim Vas dajte mi savjet što da radim.

Nekretnine i pravo

Možemo li prodati nekretninu dobivenu temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju?

07.07.2018.

Moj tetak (od pokojne očeve sestre muž) je državljanin Velike Britanije. Po tetinoj smrti je temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju naslijedio kuću koja je bila u tetinom vlasništvu i temeljem tog ugovora je po njenoj smrti upisan kao vlasnik. Sada bi on htio osigurati da tu nekretninu naslijedimo sestra i ja. Kada se sklopi i solemnizira ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, sestra i ja se upišemo kao vlasnice nekretnine i izvršimo poreznu obvezu, možemo li za njegovog života prodati nekretninu?

Razno

Kako da registriram auto ako imam neplaćenu kaznu?

05.07.2018.

Kupio sam polovan auto, nisam jos napravio knjižicu na svoje ime. Imam kupoprodajni ugovor. Trebao bih ga registrirati, a ne mogu jer imam 1.000 kn kazne koja nije moja nego za auto koji sam prodao. Što sada da napravim da bi registrirao auto? Bio sam kod javnog bilježnika da ga prepišem darovnim ugovorom na djevojku. Tamo mi kažu da kupoprodajni ugovor nije dosta nego da trebam imati knjižicu na svoje ime, a zakon je takav da s kaznom ne mogu registrirati auto. Na tehničkom kažu da ne mogu napraviti knjižicu na svoje ime ako neću odmah registrirati auto.

Nekretnine i pravo

Susjeda kida bršljan koji prelazi na njenu stranu i baca ga u moje dvorište

04.07.2018.

Molim Vas da mi pojasnite Zakon o vlasništvu, granje i korijenje, čl.105. Naime, radi se o tome da susjeda doslovno kida rukama moju živu ogradu (bršljan) sa svoje strane, a sve se nalazi u međi, i to isto potom divljački pobaca u moje dvorište. Smije li to što pokida pobacati u moje dvorište?