Krediti i dugovi

Je li božićnica izuzeta od ovrhe?

16.01.2017.

Božićnica nije izuzeta od ovrhe - tako kaže zakon RH. Znači li to da nije u cijelosti izuzeta od ovrhe ili se raspoređuje po postotku kao i plaća? Npr. ako je božićnica 200 kn, znači li to da se u cijelosti isplati na nezaštićeni dio računa ili se od tih 200 kn oduzmu dvije trećine, a samo jedna trećina uplati na nezaštićeni dio?

Obiteljsko pravo

Supruga je nasilna prema meni, što da učinim?

21.12.2016.

Ako pokrenem brakorazvodnu parnicu, prema praksi u Hrvatskoj, dijete će vjerojatno pripasti majci, a ja tu razdvojenost od djeteta ne bih mogao izdržat, a vjerujem da ne bih mogao normalno niti biti u kontaktu s djetetom. Supruga često prijeti razvodom, govori da se ona udala samo zbog djeteta i u njezinim očima vidim samo bijes i mržnju prema meni. Kako na sudu mogu dokazati nasilje i može li to utjecati na odluku o skrbništvu?

Nasljedno pravo

Može li nekretnina na kojoj je fiducija biti predmet ostavine?

20.12.2016.

Bilježnik koji vodi ostavinsku raspravu ne želi uzeti kao predmet ostavine nekretninu, zato što je pod fiducijom. Kaže da će ta nekretnina biti predmet ostavine tek po izbrisu fiducijarnoga vlasništva. Moje mišljenje je da bi po stvarnopravnom zakonu ta nekretnina već sada morala biti predmet ostavine. Je li bilježnik u pravu ili ne? Ako nije, što moram napraviti pa da nekretnina već sada bude predmet ostavine?

Nekretnine i pravo

Smije li u stanu gdje sam suvlasnik netko živjeti bez moje suglasnosti?

23.11.2016.

Suvlasnica sam nekretnine u 1/6 dijela, dok su dvije sestre suvlasnice u 5/6 dijela. Majka ima doživotno uživanje i živi u navedenoj nekretnini. Prije 2 mjeseca jedna sestra je sa suprugom doselila kod majke i sad i oni žive u kući. Za sestru znam da ima pravo budući je suvlasnica. Smije li njen suprug živjeti tamo bez moje suglasnosti? Inače nisam u kontaktu s majkom i s tom sestrom niti odlazim tamo. Smiju li treće osobe dolaziti u posjet, npr. njihovi prijatelji?

Radni odnosi

Smije li poslodavac otkazati ugovor o radu trudnici?

22.11.2016.

Smije li se otkazati ugovor o radu trudnici? Potpisala sam prije mjesec dana ugovor na godinu dana, trenutno sam na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, koja su prava trudnice i može li poslodavac otkazati ugovor o radu prije isteka tog ugovora radi trudnoće?

Radni odnosi

Napadnut sam i ozlijeđen na radnom mjestu

22.11.2016.

U tvrtki u kojoj radim sam napadnut tjelesnom silom od skupine djelatnika u alkoholiziranom stanju. Potrgali su mi radnu robu. Branio sam se, a onda sam prijavio slučaj poslovođi. Po završetku radnog vremena otišao sam se tuširati u svlačion i iznenada me pod tušem jedan iz te skupine pijanih napao šakama dok sam se kupao i nanio mi ozljede glave. Završio sam u KBC-u Rijeka, a onda je došla policija. Nisam kriv za tu nesreću. Sada sam na bolovanju. Poslodavac prijeti sankcijama. Imam li pravo na 100% bolovanja jer se to dogodilo na radnom mjestu? Koja su moja prava?