Nasljedno pravo

Moraju li mi ostale suvlasnice isplatiti moj dio u nekretnini?

14.05.2019.

Nakon smrti moga oca bila je ostavinska rasprava. Ja sam njegova kćer iz prvog braka, u drugom braku nije imao djecu. Gospođa ima dvije kćeri iz svog prvog braka. Imovina koju su imali dijeli se po pola. Naslijedila sam nužni dio, 4/16 nekretnina koje su upisane u zemljišne knjige. Gospođa se odrekla nasljedstva u korist svojih kćeri koje žive u Kanadi. Željela sam se s njima dogovoriti, međutim, njihov odgovor je da će mi isplatiti moj nužni dio tek nakon smrti njihove majke i kada one odluče prodati kuću. Imaju li one zakonsko pravo donositi takvu odluku?

Nasljedno pravo

Na koji način osoba s mentalnom retardacijom može pokloniti nasljedstvo?

13.05.2019.

Na koji način stric može svoj nasljeđeni dio pokloniti nama? Postoji li mogućnost sklapanja Ugovora na način da stric prepiše svoj dio, a da se mi obavežemo snositi troškove pogreba i osiguravanja grobnog mjesta? Ugovor o doživotnom uzdržavanju nam nije povoljna opcija.

Nasljedno pravo

Jesu li braća i sestre nužni nasljednici?

23.03.2019.

Nisam udata niti sam u izvanbračnoj zajednici. Nemam djece, roditelji su umrli, imam svoju imovinu koju sam nasljedila od roditelja ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Imam 5 sestara i 2 brata, svi su radno sposobni. Želim oporučno imovinu u cijelosti ostaviti samo jednoj sestri. S obzirom da sam sama, ako ostavim oporučno sve jednoj sestri, mogu li ostala braća i sestre tražiti nakon moje smrti nužni dio? Jesu li i oni moji nužni nasljednici jer nemam djecu i supružnika?

Nasljedno pravo

Nasljeđuje li unuk imovinu bake u slučaju smrti oca, ako iza njene smrti nije pokrenuta ostavinska rasprava?

09.03.2019.

Iza moje pokojne svekrve moj suprug i njegov brat nisu pokrenuli ostavinsku raspravu bez obzira što je pokojna imala u vlasništvu nekretnine, osobni automobil i bankovne račune s ušteđevinom. Suprug i ja imamo malodobnog sina pa me brine što bi se dogodilo s imovinom pokojne svekrve na koju moj suprug ima pravo kao sin u slučaju da se njemu što dogodi, odnosno da li sin i ja imamo pravo na nasljedstvo?

Nasljedno pravo

Jedan od nasljednika napravio je premetačinu stana pokojnika, što učiniti?

07.03.2019.

Može li jedan od nasljednika (brat pokojnika) bez suglasnosti ostalih izvršiti ulazak u stan i riješavati se stvari (u smislu čišćenja i premetačine), s obzirom da je iza pokojnika ostala nepoznata količina zlata, a najvjerojatnije i novca. Stan je u najmu.Tko nalaže pečačenje stana i kad? Hoće li brat pokojnika snositi nekakve posljedice ukoliko ga rodbina ne prijavi?

Nasljedno pravo

Zašto naša majka i mi djeca nismo ništa naslijedili iza oca?

06.03.2019.

Moja majka i moj pokojni otac živjeli su u izvanbračnoj zajednici. Kad je on umro (prije 19 godina), a s obzirom da nisu bili u braku, nije ostvarila pravo na njegovo nasljedstvo. S njim je imala šestero djece. Svake godine mi djeca dobivamo svaki zasebno rješenja u kojima su neka zemljišta koja su vjerojatno na njega glasila, ali ih je vjerojatno nasljedila njegova obitelj, a ne mi te mi na to nemamo prava, tako oni tvrde. Postoji li ikakva šansa da se to promijeni i da mi postanemo nasljednici kao njegova djeca?

Nasljedno pravo

Spada li nećakinja u nasljednike iza ujaka?

14.12.2018.

Moj ujak živi trenutno sam. Djece nema. Supruga mu je umrla, roditelji su mrtvi, moja majka isto nije živa. Spadam li ja kao nećakinja u nasljedni red ili ne? Oporuku nije sastavio.

Nasljedno pravo

Imam li pravo na nužni dio s obzirom da je brat platio otkup za stan, a majka mu ga darovala?

11.10.2018.

Majka je prije smrti bratu darovala stan na kojem je bila nosilac stanarskog prava, a brat joj je dao cjelokupni iznos za otkup stana. U darovnom ugovoru piše da, budući da brat daje majci novac za otkup stana, a majka njemu zauzvrat daruje stan, da ja kao sunasljednica nemam pravo potraživati svoj nužni dio. Majka je sebi zadržala pravo doživotnog uživanja u tom stanu te je plaćala sve troškove u vezi stana, a brat ništa nije ulagao ni plaćao dok je majka bila živa. Ni ja ni brat nismo živjeli s majkom, a njoj nije bila potrebna pomoć ni njega. Imam li ja pravo na nužni dio od stana s obzirom da je brat platio otkup za stan?