Nasljedno pravo

Može li se tražiti nužni dio od vjerovnika?

01.07.2019.

Republika Hrvatska je išla na pobijanje dužnikovih pravnih radnji, jer je suprug prepisao stan na mene darovnim ugovorom. Zakonski nasljednici su i moji sinovi koji su pozvani da preuzmu postupak nakon smrti mog supruga. Mogu li oni tražiti nužni dio od RH?

Nasljedno pravo

Moraju li mi ostale suvlasnice isplatiti moj dio u nekretnini?

14.05.2019.

Nakon smrti moga oca bila je ostavinska rasprava. Ja sam njegova kćer iz prvog braka, u drugom braku nije imao djecu. Gospođa ima dvije kćeri iz svog prvog braka. Imovina koju su imali dijeli se po pola. Naslijedila sam nužni dio, 4/16 nekretnina koje su upisane u zemljišne knjige. Gospođa se odrekla nasljedstva u korist svojih kćeri koje žive u Kanadi. Željela sam se s njima dogovoriti, međutim, njihov odgovor je da će mi isplatiti moj nužni dio tek nakon smrti njihove majke i kada one odluče prodati kuću. Imaju li one zakonsko pravo donositi takvu odluku?

Nasljedno pravo

Na koji način osoba s mentalnom retardacijom može pokloniti nasljedstvo?

13.05.2019.

Na koji način stric može svoj nasljeđeni dio pokloniti nama? Postoji li mogućnost sklapanja Ugovora na način da stric prepiše svoj dio, a da se mi obavežemo snositi troškove pogreba i osiguravanja grobnog mjesta? Ugovor o doživotnom uzdržavanju nam nije povoljna opcija.

Nasljedno pravo

Jesu li braća i sestre nužni nasljednici?

23.03.2019.

Nisam udata niti sam u izvanbračnoj zajednici. Nemam djece, roditelji su umrli, imam svoju imovinu koju sam nasljedila od roditelja ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju. Imam 5 sestara i 2 brata, svi su radno sposobni. Želim oporučno imovinu u cijelosti ostaviti samo jednoj sestri. S obzirom da sam sama, ako ostavim oporučno sve jednoj sestri, mogu li ostala braća i sestre tražiti nakon moje smrti nužni dio? Jesu li i oni moji nužni nasljednici jer nemam djecu i supružnika?

Nasljedno pravo

Nasljeđuje li unuk imovinu bake u slučaju smrti oca, ako iza njene smrti nije pokrenuta ostavinska rasprava?

09.03.2019.

Iza moje pokojne svekrve moj suprug i njegov brat nisu pokrenuli ostavinsku raspravu bez obzira što je pokojna imala u vlasništvu nekretnine, osobni automobil i bankovne račune s ušteđevinom. Suprug i ja imamo malodobnog sina pa me brine što bi se dogodilo s imovinom pokojne svekrve na koju moj suprug ima pravo kao sin u slučaju da se njemu što dogodi, odnosno da li sin i ja imamo pravo na nasljedstvo?

Nasljedno pravo

Jedan od nasljednika napravio je premetačinu stana pokojnika, što učiniti?

07.03.2019.

Može li jedan od nasljednika (brat pokojnika) bez suglasnosti ostalih izvršiti ulazak u stan i riješavati se stvari (u smislu čišćenja i premetačine), s obzirom da je iza pokojnika ostala nepoznata količina zlata, a najvjerojatnije i novca. Stan je u najmu.Tko nalaže pečačenje stana i kad? Hoće li brat pokojnika snositi nekakve posljedice ukoliko ga rodbina ne prijavi?

Nasljedno pravo

Zašto naša majka i mi djeca nismo ništa naslijedili iza oca?

06.03.2019.

Moja majka i moj pokojni otac živjeli su u izvanbračnoj zajednici. Kad je on umro (prije 19 godina), a s obzirom da nisu bili u braku, nije ostvarila pravo na njegovo nasljedstvo. S njim je imala šestero djece. Svake godine mi djeca dobivamo svaki zasebno rješenja u kojima su neka zemljišta koja su vjerojatno na njega glasila, ali ih je vjerojatno nasljedila njegova obitelj, a ne mi te mi na to nemamo prava, tako oni tvrde. Postoji li ikakva šansa da se to promijeni i da mi postanemo nasljednici kao njegova djeca?