Nasljedno pravo

Mogu li se odreći nasljedstva 20 godina nakon ostavinske rasprave?

14.11.2019.

Mogu li se i na koji način odreći svog dijela nasljedstva nakon smrti oca? Naime, sud mi je nakon smrti oca dodijelio 1/3 nasljedstva. Jedna trećina je od brata, jedna trećina od mame. Ja sam tada imala 14 godina. Od smrti oca je prošlo 20 godina. Sada bih se htjela odreći svog dijela nasljedstva u kući i zemljištu. Je li to ikako moguće?

Nasljedno pravo

Može li supruga Ukrajinka naslijediti moju imovinu?

02.10.2019.

Teško sam bolestan. Od nasljednika imam samo suprugu koja je strankinja i trenutno ima dozvolu boravka. Hoće li zbog toga imati problema na ostavinskoj raspravi i prilikom upisa u gruntovnicu? Državljaka je Ukrajine.

Nasljedno pravo

Kako do djedovog novca koji je uzela njegova izvanbračna partnerica?

30.09.2019.

Djed je živio u izvanbračnoj zajednici sa ženom za koju kaže da ga je opljačkala. Ona je podizala njegovu mirovinu godinama i stavljala na svoj račun za koji mislimo da je u Sloveniji. Nakon njene smrti sve su naslijedila njezina djeca. Moj djed joj je prije više godina kupio i stan kojeg je kasnije prodala i stavila novac na svoj račun. Imamo li mi ikakvih prava?

Nasljedno pravo

Kako se pokreće i kako saznati u kojoj je fazi ostavinski postupak?

07.09.2019.

Nedavno mi je preminuo otac. Kako mogu saznati je li ostavinski postupak započeo? Jesmo li sestra i ja kao jedini nasljednici trebali dostaviti smrtovnicu da bi postupak uopće započeo ili se to pokreće automatski nakon smrti osobe? Kako mogu provjeriti u kojoj je fazi moj predmet? Kako da saznam kojem javnom bilježniku je moj predmet dodijeljen?

Nasljedno pravo

Kako do nužnog dijela – preko ostavinske rasprave ili parnice?

05.09.2019.

Moj otac je mjesec dana prije smrti u bolnici darovnim ugovorom ostavio manji stan mojoj polusestri. Tada nisam ni znala da je u bolnici. Polusestra je stan prodala, a da nije pokrenula ni ostavinsku raspravu . Rečeno mi je da mogu ja pokrenut ostavinsku raspravu i tražit povrat dara za nužni dio za koji sam zakinuta. Pretpostavljam da je ostala i zadnja mirovina, a i devizni račun na koji je ona dobila punomoć. Da li da pokrenem ostavinsku raspravu? Prošlo je pet mjeseci od smrti oca. Ako bi išli u parnicu za taj nužni dio, koliko to otprilike traje i mogu li to obaviti i bez odvjetnika budući da je stvar čista i jasna?

Nasljedno pravo

Što će biti s djedovom kućom koja nije obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju?

02.08.2019.

Kuća u kojoj je živio moj otac zajedno s mojim djedom i sagradio je nije obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju, moj djed nikad nije bio upisan kao vlasnik te kuće, a nije ni otac trenutno. Kuća je u vlasništvu općine, odnosno čestica na kojoj je sagrađena. Imaju li braća mog oca pravo tražiti tu kuću, može li se u tom slučaju primijeniti članak 138. Zakona o nasljeđivanju?