Nasljedno pravo

Imam li pravo na nužni dio s obzirom da je brat platio otkup za stan, a majka mu ga darovala?

11.10.2018.

Majka je prije smrti bratu darovala stan na kojem je bila nosilac stanarskog prava, a brat joj je dao cjelokupni iznos za otkup stana. U darovnom ugovoru piše da, budući da brat daje majci novac za otkup stana, a majka njemu zauzvrat daruje stan, da ja kao sunasljednica nemam pravo potraživati svoj nužni dio. Majka je sebi zadržala pravo doživotnog uživanja u tom stanu te je plaćala sve troškove u vezi stana, a brat ništa nije ulagao ni plaćao dok je majka bila živa. Ni ja ni brat nismo živjeli s majkom, a njoj nije bila potrebna pomoć ni njega. Imam li ja pravo na nužni dio od stana s obzirom da je brat platio otkup za stan?

Nasljedno pravo

Kako da isključim sina iz nasljedstva?

26.08.2018.

Na koji način mogu iz nasljedstva isključiti sina (nedostojnost u nasljeđivanju - ako je to uopće moguće) koji se odao neradu i nepoštenom životu. Htjela bih pisani dokumenat kojim bih jasno objasnila zašto ne želim da me sin naslijedi (dokumentaciju posjedujem od policije).

Nasljedno pravo

Može li se izdvojiti dio moje ostavine koji sam ustupila majci?

25.07.2018.

Nakon smrti oca, na ostavinsku raspravu pozvani smo nas troje djece i naša majka. Sestra se prihvatila ¼ nasljedstva i ustupila svoj dio bratu, a ja sam svoju ¼ ustupila majci. Majka i brat su upisani svaki u 1/2 dijela nekretnina. Sad je umrla i majka. Dijeli li se sad njezina polovina na nas troje ili ja mogu tražiti da se izdvoji moja 1/4 koje sam se prihvatila po zakonu od oca i ustupila je majci?

Nasljedno pravo

Mogu li pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju koji je ujak sklopio s prijateljem?

04.06.2018.

Ujak je preminuo, jedini sam zakonski nasljednik. Ujak je sklopio s prijateljem ugovor o doživotnom uzdržavanju te mi je jasno da u trenutku smrti sve što je ugovorom određeno pripada njemu. Je li moguće pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju s moje strane budući da prijatelj o njemu uopće nije brinuo (za što imam svjedoke) niti ga posjećivao u bolnici te je pokojnik umro sam kao pas, a pogreb je obavljen od strane komunalnog poduzeća bez da je nama itko javio da je preminuo, pa tako niti njegov prijatelj

Nasljedno pravo

Možemo li se odreći dijela ostavine u korist države?

29.04.2018.

Nakon smrti oca provest će se ostavinski postupak. Nasljednici smo samo majka i ja. Možemo li se bezuvjetno odreći jednog dijela ostavštine (npr. nekretnine ili zemljišta) u korist države (ili lokalne samouprave)?

Nasljedno pravo

Kako napisati podnesak o srodstvu za javnog bilježnika koji vodi ostavinsku raspravu?

28.04.2018.

Zvala sam bilježnika kod kojeg je ostavinska na čekanju. Taj se prijatelj nije uopće pojavio, a mene nitko nije zvao te je bilježnik rekao da trebam napisati podnesak u kojem ću navesti srodstvo. Pretpostavljam da mi je time htio reći da nije sva imovina obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju te da postoji i ostala imovina. Kako napisati taj podnesak?

Nasljedno pravo

Mogu li sama birati javnog bilježnika i datum ostavinske rasprave?

23.04.2018.

Mogu li ja sama kao nasljednik izabrati javnog bilježnika i kojim putem? Nisam u Hrvatskoj pa bih htjela dogovoriti datum za ostavinsku, a javni bilježnik mi je rekao da to ne može tako ovdje. Nisam mogla vjerovati kada sam to čula. Imam li pravo odrediti datum?