Nasljedno pravo

Imam li pravo na mirovinu bivšeg supruga nakon njegove smrti?

05.09.2017.

Bila sam u braku 24 godine s bivšim suprugom. Nakon razvoda on se ponovno oženio. Bio je nepunih 5 godina s tom ženom u braku i umro. Imam li pravo tražiti njegovu penziju iako je druga žena dobila pravo na to, s obzirom da sam ja tolike godine živjela s njim i služila ga i imamo dvoje djece?

Nasljedno pravo

Ima li polusestra pravo na nasljedstvo?

30.08.2017.

Otac je prije pedeset godina posvojio polusestru. Preminuo je prije petnaest godina. Na ostavinskoj raspravi sestra, brat i polusestra su ustupili nasljedstvo našoj majci koja je preminula ove godine. Ima li sad polusestra pravo na nasljedstvo? U rodnom listu joj piše ime prave majke koja ju rodila.

Nasljedno pravo

Obveze javnog bilježnika u ostavinskom postupku

06.07.2017.

Može li javni bilježnik prvo tražiti novac i tek nakon plaćenog računa izdati rješenje? Smije li izdati račun na ime samo jednog od nasljednika i očekivati da svi plate (radi se o 3.900 kuna i svi želimo platiti svoju osminu, ali želimo da se račun izda na ime svakog od nasljednika na iznos koji taj nasljednik treba platiti). Smije li ne obavještavati nasljednika koji živi u inozemstvu, a naplatiti i dodatne troškove?

Nasljedno pravo

Majka se odrekla nasljedstva u ime maloljetne djece

18.02.2017.

Nakon smrti mog oca 2004. Godine, majka se na ostavinskoj raspravi odrekla nasljedstva (kuće, šume, zemljišta, livada..), svega što je otac imao iz rodnog kraja. On je imao braću i svatko je dobio svoj dio. Brat i ja smo tad bili maloljetni i nismo sigurni je li se majka odrekla i za nas. Ako je, kako ja mogu vratiti svoj dio koji sam mogla naslijediti?

Nasljedno pravo

Može li nekretnina na kojoj je fiducija biti predmet ostavine?

20.12.2016.

Bilježnik koji vodi ostavinsku raspravu ne želi uzeti kao predmet ostavine nekretninu, zato što je pod fiducijom. Kaže da će ta nekretnina biti predmet ostavine tek po izbrisu fiducijarnoga vlasništva. Moje mišljenje je da bi po stvarnopravnom zakonu ta nekretnina već sada morala biti predmet ostavine. Je li bilježnik u pravu ili ne? Ako nije, što moram napraviti pa da nekretnina već sada bude predmet ostavine?