Nasljedno pravo

Mogu li sama birati javnog bilježnika i datum ostavinske rasprave?

23.04.2018.

Mogu li ja sama kao nasljednik izabrati javnog bilježnika i kojim putem? Nisam u Hrvatskoj pa bih htjela dogovoriti datum za ostavinsku, a javni bilježnik mi je rekao da to ne može tako ovdje. Nisam mogla vjerovati kada sam to čula. Imam li pravo odrediti datum?

Nasljedno pravo

Mora li opunomoćenik nakon smrti opunomoćitelja dokazivati kako je trošio novac s računa?

04.03.2018.

Imam punomoć na očev račun u banci. Moram li nakon njegove smrti ostalim nasljednicima dokazivati na što je potrošen dio novca s njegovog računa ako sam ja podizala taj novac? Znam da punomoć prestaje u trenutku smrti, ali što je s onim dijelom koji je potrošen ili prebačen na moj račun za očeva života, dok je bio zdrav i svega svjestan?

Nasljedno pravo

Koliki dio mi pripada od ostavine očeve prijateljice od koje potražujem nužni dio?

03.03.2018.

Otac mi je umro 2001. godine i oporukom je ostavio sve svojoj prijateljici. Na ostavinskoj raspravi ja sam tražio svoj nužni dio. Gospođa nije pristala na to i išli smo u parnicu koju je ona izgubila. U međuvremenu ona je umrla i sve iza nje je nasljedio njezin sin. Po sudskom rješenju dužan je platiti moje troškove. On kao nasljednik ne prima sudske pozive i ne javlja se. Koliko meni pripada po zakonu u toj ostavinskoj raspravi i imam li pravo na sve iz ostavine s obzirom da je nasljednik jednostavno nestao i ni pravosudni organi ni policija ga ne mogu pronaći?

Nasljedno pravo

Presuđeno je u korist mog oca nekoliko godina nakon smrti, što dalje?

02.03.2018.

Moj otac je bio tužio firmu jer su mu bili dužni novac. Rješenje je postalo pravomoćno na Trgovačkom sudu 07.01.2018. Visoki Trgovački sud je odbio žalbu tuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu. No, otac je umro prije par godina. Trebam li prijaviti naknadno pronađenu imovinu da mogu ovršiti dužnika pokojnog oca s obzirom da sam zakonski nasljednik?

Nasljedno pravo

Mogu li nasljednici 17 godina nakon darovanja nekretnine tražiti nužni dio?

26.02.2018.

Prije 17 godina dobio sam od djeda stan darovnim ugovorom. Ugovor je prošao na sudu i upisao sam se kao vlasnik. Dakle, u vlasništvu stana sam 17 godina i od onda otplaćujem stan i živim u njemu cijelo vrijeme. Imaju li djedove kćerke (moja majka i tetka) pravo nakon svega navedenog tražiti nužni dio? Svih ovih godina nisu pitale za oca niti ga došle vidjeti na samrti.

Nasljedno pravo

Nasljeđivanje nakon smrti bračnog druga u braku bez djece

15.01.2018.

U slučaju smrti ostavitelja, a s kojim bračni drug nema djece, nasljeđuje li bračni drug ostavinu koju je ostavitelj stekao prije sklapanja braka? U kojem su odnosu s bračnim drugom nasljednici iz drugoga reda, na primjer, sestrična, nećak? U Zakonu o nasljeđivanju ovakvi slučajevi nisu precizirani.

Nasljedno pravo

Kako da djeca ne naslijede imovinu dok ne umru oba roditelja?

24.11.2017.

Kako spriječiti da djeca naslijede imovinu roditelja prije smrti oba, budući da bračni drugovi vjerojatno neće preminuti istovremeno, a ne znamo koji će preminuti prije? Ako ne želimo da se ostavina nakon smrti jednog od nas dijeli prije smrti oboje, možemo li napraviti dva ugovora o doživotnom uzdržavanju, dakle, prvi suprug-supruga i drugi supruga-suprug? Je li to pravovaljano ili je za taj slučaj potrebna neka druga procedura?