Moj izvanbračni partner i ja kupili smo nekretninu. Nekretnina je upisana na njegovo ime, zajedno sudjelujemo u adaptaciji. On ima dvoje djece iz prvog braka, a ja jedno. Nemamo zajedničku djecu. Želim se upisati kao suvlasnik nekretnine da bih zaštitila pravo svoga djeteta na nasljeđivanje u slučaju moje smrti ili smrti mog nevjenčanog supruga. Koja je procedura i je li to sigurnije od samog prava izvanbračnog druga bez upisa u suvlasništvo? Kako se dijeli imovina u slučaju kada nemamo zajedničku djecu već djecu iz bivših brakova?


U opisanom slučaju, vas nasljeđuje vaše dijete i izvanbračni suprug, a vašeg izvanbračnog supruga nasljeđuju njegova djeca i vi, ovisno tko premine prvi. Nasljeđuje se na jednake dijelove. Jedino za slučaj da posvojite partnerovu djecu ona bi ulazila u krug vaših nasljednika, a naravno da isto vrijedi i obratno.

Svakako bi bilo za vas sigurnije da se upište kao suvlasnica svog dijela nekretnine.

Naime, u slučaju da vaš izvanbračni suprug premine prvi, kao njegovi nasljednici bili biste pozvani vi i njegova djeca. U tom slučaju vi biste najprije morali dokazati da je pola nekretnine vaše isključivo vlasništvo i da se treba izdvojiti iz ostavine, inače bi cijela nekretnina bila predmet ostavinskog postupka i sukladno tome bi se nasljednici upisali kao suvlasnici iste.

Najjednostavniji način prijenosa vlasništva je da vam izvanbračni partner daruje vašu 1/2 nekretnine.