Stanovanje

Susjedu se urušio strop

27.03.2014.

Da li je strop (koji se manjim dijelom urušio) u kupaonici susjeda, zajednički dio zgrade? Susjed ne plaća pričuvu, rješavamo to sudskim sporom. Tom istom susjedu strop se sanira od pričuve nas koji uredno plaćamo. Upravitelj i predstavnik su odobrili te radove. Što nam je činiti?

Stanovanje

Vlasnik lokala ima glasnu ventilaciju

06.03.2014.

Stanujem iznad ugost. lokala. Vlasnik je u svoj strop ugradio ventilaciju koji se čuje u mom stanu kao rad motora, ovisno o jačini regulacije. Sanitarna inspekcija mi nakon 4 mj. nije dostavila nikakvo rješenje. Molim za savjet.

Stanovanje

Susjedov“ majstor“ mi je prerezao žice

06.03.2014.

Živim u prizemlju višekatnice, stan iznad se adaptira. "Majstor" koji izvodi radove je prerezao neke žice i time samo mene ostavio bez TV-signala. Predstavnik ne želi kontaktirati upravitelja - mogu li direktno od upravitelja tražiti sanaciju tj. da li je dužan sanirati stanje i na čiji trošak?

Stanovanje

U kakvom su statusu djeca vlasnika stana

27.02.2014.

U kakvom su statusu ljudi koji nisu nositelji stanarskog prava niti vlasnici stana nego žive u stanu koji je napisan na roditelja jednog od stanara? Jesu li oni u tom slučaju podstanari, jer nisu niti prijavljeni na adresi stana i da li imaju ikakva prava u odlučivanju u pitanjima vezanim za zgradu? Inače su problematični i maltretiraju stanare, a ponašaju se kao da je zgrada njihova

Stanovanje

Mogu li zatvoriti dio zajedničkog stubišta?

20.02.2014.

Vlasnik sam stana i postoji mogućnost kupnje stana do moga. U tom slučaju željela bih zatvoriti dio zajedničkog stubišta koji koriste samo ta dva stana i spojiti sve u jedan stan. Znam da je za to potrebna suglasnost svih stanara, ali me zanima da li je potrebna suglasnost svih stanara u pet stubišta cijele zgrade (ili samo mog stubišta) budući da je zgrada napravljena na jednoj katastarskoj čestici.

Stanovanje

Susjedu smeta što radim fitnes

20.02.2014.

Osoba kat ispod mene žali se na nesnosnu buku zbog toga što vježbam i radim fitnes 2-3 puta dnevno po maksimalno pola sata. Ima li osnove tražiti me da prestanem? Da li je potrebno postići zajednički dogovor?

Stanovanje

Dimnjačar ne može do krova

17.02.2014.

Zgrada sa četiri stana nema izlaz na krov. Predviđen je izlaz kroz hodnik, spavaću sobu i terasu stana u potkrovlju. Je li vlasnik toga stana dužan pustiti dimnjačara na krov?

Stanovanje

Sustanari hoće da im plaćamo grijanje

13.02.2014.

Stanujem u zgradi od 66 stanova. Grijanje je na zajedničku kotlovnicu koju smo kao suvlasnici preuzeli sa 1.1. 2014. Nešto više od polovice stanara se grije na kotlovnicu, a mi ostali plaćamo snagu jer se ne grijemo, tj. plombirali smo si radijatore. Ova većina stanara koja se grije došla je na ideju zajedno sa predstavnikom stanara da po novom obračunu mi koji smo plombirali radijatore participiramo u njihovom grijanju sa 40%. Je li to zakonski?