Krediti i dugovi

Dužnik je otišao raditi u Njemačku, banka naplaćuje dug od solidarnog dužnika

05.03.2018.

Solidarni sam dužnik po kreditu. Dužnik je otišao na rad u Njemačku i prestao je plaćati rate. Banka uredno naplaćuje rate od moje plaće. Zbog čega se banka ne naplaćuje od dužnika koji je tamo uredno prijavljen i prima plaću? Na koji način mogu pokrenuti tužbu za dosadašnju naplatu dužnikova kredita?

Krediti i dugovi

Koji je zakonski rok za rješavanje prigovora na rješenje o ovrsi?

06.02.2018.

U prosincu 2013. godine sam uredno u roku osam dana podnijela prigovor javnom bilježniku za naplatu potraživanja po kreditnoj kartici, jer po mojim uplatama s evidentiranim uplatnicama ne postoji dugovanje. Međutim, tek sam sad, nakon pune četiri godine, dobila poziv sa suda na ročište, pa me zanima koji je zakonski rok za riješavanje po prigovoru i tko će te kamate plaćati. Odnosi li se rok od osam dana samo na nas obične građane, a drugo kako bude?

Krediti i dugovi

Kako odgoditi ili prekinuti provedbu ovrhe?

19.12.2017.

Preminuo mi je otac. Naslijedio sam samo 2.400 kuna mirovine. Prije par dana ostao sam u šoku jer blokirani su mi računi. Otišao sam na FINA-u i dobio rješenje od suda da je otac ostao dužan Croatia osiguranju nekih 3.000 kuna, a dug se popeo na 12.000 kuna. Mama i brat su mi ustupili svoj dio nasljedstva. Napisao sam u žalbi da sam platio troškove sprovoda koji iznose oko 12.000 kuna, a naslijedio sam samo 2.400 kuna i svaki mjesec mi uzimaju 1/3 plaće. Što da radim? Plaća mi iznosi oko 5.000 kuna, imam kredit i sada još blokada.

Krediti i dugovi

Vrijedi li zastara duga za porez za cestovna vozila ako postoji zabilježba na auto?

13.12.2017.

Porezna mi je stavila zabilježbu na auto, normalno sam ga registrirala do 2015. godine. Novim zakonom dug poreza za cestovna vozila zabilježen je na MUP-u te ga više ne mogu registrirati. Godine 2015. pozvala sam se na zastaru za sav porezni dug i dobila rješenje o zastari dugovanja. Međutim, odlaskom na MUP dugovanje nije izbrisano i šalju me u poreznu upravu, a tamo dobivam odgovor kako, s obzirom da imam zabilježbu, dug mi ne može biti izbrisan. Kako je onda porezna mogla izdati rješenje? Jer, morali su vidjeti zabilježbu koju su sami stavili. Mogli su se na isto i žaliti u roku od 30 dana, a nisu! Meni ne smeta zabilježba, vec samo dug, što sada?

Krediti i dugovi

Što je to solidarni dužnik?

23.10.2017.

Što znači solidarni sudužnik i koje su njegove obaveze? Suprug diže kredit za adaptaciju njegove obiteljske roditeljske kuće, kreditno je sposoban i s obzirom na njegov bračni status, banka traži da ja, njegova supruga, budem solidarni sudužnik u kreditu.

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za dug prema Hrvatskom uredu za osiguranja?

06.10.2017.

Moj dečko ima poveći dug prema Hrvatskom uredu za osiguranje (neregistrirana vozila). Kao maloljetnik (14 godina) je s neregistriranim traktorom imao prometnu nezgodu. Osiguranje je isplatilo štetu trećoj osobi prije završetka suđenja. Prije par godina dobio je pravomoćno rješenje da nije kriv, jer je i druga strana bila maloljetna i bez nadzora roditelja. Prošle godine došla mu je na naplatu i kamata za sve godine dok nije plaćano (dok je trajao postupak – 10 godina) i blokiran mu je i ovršen račun. Postoji li zastara za ovakav slučaj?

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za naknadu štete dosuđenu u parničnom postupku?

05.04.2017.

Prije 6 godina pas mi je istrčao na cestu, naišao je gospodin motorom koji je pretrpio ozljede i tužio me. Gospodin je spor dobio, a mene FINA tereti za 60.000 kn duga kojeg ja, budući da nisam radila, niti nisam otplaćivala. Postoji li zastara za to? U slučaju da gospodin više nije živ, budući da je bio poprilično star, je li moguće, ako nije živ, da se ta ovrha ukine?

Krediti i dugovi

Smijem li otići raditi u Njemačku ako imam dug za alimentaciju?

31.03.2017.

Mogu li ići u Njemačku, a imam dug zbog neplaćanja alimentacije? Ovrha mi je sjela na račun. S obzirom da nigdje ne radim, dug stoji u FINA-i. Prije četiri godine bio sam na sudu zbog neplaćanja alimentacije, sudska presuda glasi godina dana uvjetne, ako ne platim alimentaciju sa zaostacima 4 mjeseca kazna zatvora. Nisam ništa platio, ali ništa mi nije došlo sa suda.

Krediti i dugovi

S bivšim suprugom sam ugovorila prestanak mojeg sudužništva, no nije još ništa poduzeo. Što da učinim?

20.02.2017.

Bivši suprug je nositelj nenamjenskog kredita, a ja sam sudužnik. Novac je potrošen na obnovu kuće u kojoj je on ostao živjeti. Kod javnog bilježnika smo sklopili ugovor da će me u kratkom roku skinuti sa sudužničkog položaja. Od tada su prošle četiri godine. Razmišljam putem suda zatražiti da to učini. Imam li pravnu osnovu i može li mi banka praviti problem?