Krediti i dugovi

Postoji li zastara za dug prema Hrvatskom uredu za osiguranja?

06.10.2017.

Moj dečko ima poveći dug prema Hrvatskom uredu za osiguranje (neregistrirana vozila). Kao maloljetnik (14 godina) je s neregistriranim traktorom imao prometnu nezgodu. Osiguranje je isplatilo štetu trećoj osobi prije završetka suđenja. Prije par godina dobio je pravomoćno rješenje da nije kriv, jer je i druga strana bila maloljetna i bez nadzora roditelja. Prošle godine došla mu je na naplatu i kamata za sve godine dok nije plaćano (dok je trajao postupak – 10 godina) i blokiran mu je i ovršen račun. Postoji li zastara za ovakav slučaj?

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za naknadu štete dosuđenu u parničnom postupku?

05.04.2017.

Prije 6 godina pas mi je istrčao na cestu, naišao je gospodin motorom koji je pretrpio ozljede i tužio me. Gospodin je spor dobio, a mene FINA tereti za 60.000 kn duga kojeg ja, budući da nisam radila, niti nisam otplaćivala. Postoji li zastara za to? U slučaju da gospodin više nije živ, budući da je bio poprilično star, je li moguće, ako nije živ, da se ta ovrha ukine?

Krediti i dugovi

Smijem li otići raditi u Njemačku ako imam dug za alimentaciju?

31.03.2017.

Mogu li ići u Njemačku, a imam dug zbog neplaćanja alimentacije? Ovrha mi je sjela na račun. S obzirom da nigdje ne radim, dug stoji u FINA-i. Prije četiri godine bio sam na sudu zbog neplaćanja alimentacije, sudska presuda glasi godina dana uvjetne, ako ne platim alimentaciju sa zaostacima 4 mjeseca kazna zatvora. Nisam ništa platio, ali ništa mi nije došlo sa suda.

Krediti i dugovi

S bivšim suprugom sam ugovorila prestanak mojeg sudužništva, no nije još ništa poduzeo. Što da učinim?

20.02.2017.

Bivši suprug je nositelj nenamjenskog kredita, a ja sam sudužnik. Novac je potrošen na obnovu kuće u kojoj je on ostao živjeti. Kod javnog bilježnika smo sklopili ugovor da će me u kratkom roku skinuti sa sudužničkog položaja. Od tada su prošle četiri godine. Razmišljam putem suda zatražiti da to učini. Imam li pravnu osnovu i može li mi banka praviti problem?

Krediti i dugovi

Je li božićnica izuzeta od ovrhe?

16.01.2017.

Božićnica nije izuzeta od ovrhe - tako kaže zakon RH. Znači li to da nije u cijelosti izuzeta od ovrhe ili se raspoređuje po postotku kao i plaća? Npr. ako je božićnica 200 kn, znači li to da se u cijelosti isplati na nezaštićeni dio računa ili se od tih 200 kn oduzmu dvije trećine, a samo jedna trećina uplati na nezaštićeni dio?

Krediti i dugovi

Je li u zastari ovrha za dug iz 2001. godine koju je pokrenula tvrtka u likvidaciji?

16.11.2016.

Dobila sam prijedlog za ovrhu od Općinskog suda u Rijeci, za kredit kojem sam bila jamac. Kredit je bio nenamjenski gotovinski podignut u Investicijsko komercijalnoj štedionici b.b. Zagreb. Kredit je podignut 29.06.1998. Postupak je pokrenut 19.09.2001., a rješenje sam dobila prije nekoliko dana (rujan 2016.). Je li u ovom slučaju nastupila zastara? Napominjem da je investicijsko kreditna štedionica u likvidaciji od 2000. godine, a tvrtka u kojoj smo radili više ne postoji. U rješenju nema naznaka vodi li slučaj koji javni bilježnik niti piše da imam pravo na žalbu.