Krediti i dugovi

Vrijedi li zastara duga za porez za cestovna vozila ako postoji zabilježba na auto?

13.12.2017.

Porezna mi je stavila zabilježbu na auto, normalno sam ga registrirala do 2015. godine. Novim zakonom dug poreza za cestovna vozila zabilježen je na MUP-u te ga više ne mogu registrirati. Godine 2015. pozvala sam se na zastaru za sav porezni dug i dobila rješenje o zastari dugovanja. Međutim, odlaskom na MUP dugovanje nije izbrisano i šalju me u poreznu upravu, a tamo dobivam odgovor kako, s obzirom da imam zabilježbu, dug mi ne može biti izbrisan. Kako je onda porezna mogla izdati rješenje? Jer, morali su vidjeti zabilježbu koju su sami stavili. Mogli su se na isto i žaliti u roku od 30 dana, a nisu! Meni ne smeta zabilježba, vec samo dug, što sada?

Krediti i dugovi

Što je to solidarni dužnik?

23.10.2017.

Što znači solidarni sudužnik i koje su njegove obaveze? Suprug diže kredit za adaptaciju njegove obiteljske roditeljske kuće, kreditno je sposoban i s obzirom na njegov bračni status, banka traži da ja, njegova supruga, budem solidarni sudužnik u kreditu.

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za dug prema Hrvatskom uredu za osiguranja?

06.10.2017.

Moj dečko ima poveći dug prema Hrvatskom uredu za osiguranje (neregistrirana vozila). Kao maloljetnik (14 godina) je s neregistriranim traktorom imao prometnu nezgodu. Osiguranje je isplatilo štetu trećoj osobi prije završetka suđenja. Prije par godina dobio je pravomoćno rješenje da nije kriv, jer je i druga strana bila maloljetna i bez nadzora roditelja. Prošle godine došla mu je na naplatu i kamata za sve godine dok nije plaćano (dok je trajao postupak – 10 godina) i blokiran mu je i ovršen račun. Postoji li zastara za ovakav slučaj?

Krediti i dugovi

Postoji li zastara za naknadu štete dosuđenu u parničnom postupku?

05.04.2017.

Prije 6 godina pas mi je istrčao na cestu, naišao je gospodin motorom koji je pretrpio ozljede i tužio me. Gospodin je spor dobio, a mene FINA tereti za 60.000 kn duga kojeg ja, budući da nisam radila, niti nisam otplaćivala. Postoji li zastara za to? U slučaju da gospodin više nije živ, budući da je bio poprilično star, je li moguće, ako nije živ, da se ta ovrha ukine?

Krediti i dugovi

Smijem li otići raditi u Njemačku ako imam dug za alimentaciju?

31.03.2017.

Mogu li ići u Njemačku, a imam dug zbog neplaćanja alimentacije? Ovrha mi je sjela na račun. S obzirom da nigdje ne radim, dug stoji u FINA-i. Prije četiri godine bio sam na sudu zbog neplaćanja alimentacije, sudska presuda glasi godina dana uvjetne, ako ne platim alimentaciju sa zaostacima 4 mjeseca kazna zatvora. Nisam ništa platio, ali ništa mi nije došlo sa suda.

Krediti i dugovi

S bivšim suprugom sam ugovorila prestanak mojeg sudužništva, no nije još ništa poduzeo. Što da učinim?

20.02.2017.

Bivši suprug je nositelj nenamjenskog kredita, a ja sam sudužnik. Novac je potrošen na obnovu kuće u kojoj je on ostao živjeti. Kod javnog bilježnika smo sklopili ugovor da će me u kratkom roku skinuti sa sudužničkog položaja. Od tada su prošle četiri godine. Razmišljam putem suda zatražiti da to učini. Imam li pravnu osnovu i može li mi banka praviti problem?

Krediti i dugovi

Je li božićnica izuzeta od ovrhe?

16.01.2017.

Božićnica nije izuzeta od ovrhe - tako kaže zakon RH. Znači li to da nije u cijelosti izuzeta od ovrhe ili se raspoređuje po postotku kao i plaća? Npr. ako je božićnica 200 kn, znači li to da se u cijelosti isplati na nezaštićeni dio računa ili se od tih 200 kn oduzmu dvije trećine, a samo jedna trećina uplati na nezaštićeni dio?