Radni odnosi

Od koga trebam tražiti odštetu za ozljedu na radu u inozemstvu?

11.09.2019.

Radim za hrvatsku firmu, ali pretežito u inozemstvu. Dana 31.07.2018. godine imao sam nezgodu na poslu od strujnog udara, imam ožiljke po tijelu gdje me je spržilo i pukao mi je meniskus u koljenu od grčeva od strujnog udara kojeg su mi izvadili operacijskim zahvatom u Hrvatskoj. Mogu li tražiti odštetu od austrijske firme za koju smo radili u tom periodu na temelju svjedoka i na temelju toga što je izašla hitna da me pregleda?

Radni odnosi

Kako da dođem do podataka o kolektivnoj polici osiguranja?

06.06.2019.

Suprug mi je umro 2016. godine. Njegov poslodavac po kolektivnom ugovoru je ugovorio kolektivnu policu osiguranja radnika od nezgode. Kolektivni ugovor imam, ali mi njegov poslodavac ne želi dati broj police niti naziv osiguravajuće kuće gdje je i ista ugovorena. Na koji način doći do tih podataka? Kada nastupa zastara?

Radni odnosi

Poslodavac traži doznake za dva dana iako je radnik bio bolestan jedan dan

30.10.2018.

Radim na poslu gdje se rad odvija u smjenama od po 12 sati svaki drugi dan. U slučaju kada se bude jedan dan na bolovanju baš u radni dan od 12 sati, nadređeni zahtijeva doznaku za dva dana, i za onaj slijedeći koji je radniku neradni prema rasporedu. Ukoliko se ne donese doznaka koja pokriva radni i neradni dan, rukovoditej traži da odradimo razliku od 4 sata (budući da doznaka pokriva 8 sati). Je li obavezna doznaka i za slijedeći slobodan dan ako nije postojalo stvarno bolovanje i je li poslodavac u pravu kada bilježi minus sate?

Radni odnosi

Bivši poslodavac prijeti radniku koji je zatražio isplatu otpremnine

19.10.2018.

Sin je dobio otkaz ugovora o radu poslovno uvjetovanog zbog administrativnih razloga i smanjenja opsega posla, bez krivnje sina. Automatski ima uvjet za dobivanje otpremnine. Kako mu poslodavac nije otpremninu isplatio, sin je pismenim putem tražio da mu se ista isplati i da mu pošalju obračun otpremnine, na što je poslodavac odgovorio prijetnjom da će on njega tužiti jer mu je kao napravio štetu na stroju i za to traži 7.000 € s čime moj sin nema veze. Služi se metodom zastrašivanja i iznuđivanja što i inače radi ako se koji radnik usudi bilo što potraživati nakon otkaza. Koje korake sin može poduzeti protiv poslodavca s obzirom da je to lokalni moćnik i svi ga se boje?

Radni odnosi

Prodaje se tvrtka u kojoj radim, koja su prava nas radnika?

02.10.2018.

Vlasnik firme u kojoj radim najavio je prodaju firme drugom vlasniku. Nama radnicima ništa konkretno nije rečeno što to za nas znači. S obzirom da ćemo vjerojatno u zadnji tren dobiti informacije, zanima me je li novi vlasnik obavezan preuzeti i radnike ako se radi o istoj branši, ili samo ako to stari vlasnik zatraži? Također, imamo li pravo na otpremninu ako nas preuzme novi vlasnik? I posljednje, ako ja odlučim ne prihvatiti ponudu za posao od novog vlasnika, ako do toga i dođe, imam li pravo na naknadu s HZZ-a?