Radni odnosi

Može li me gazda prijaviti na mirovinsko unazad nekoliko dana?

27.07.2018.

Radim u jednom restoranu na moru od 19.5. ove godine. Gazda me nije prijavio za mirovinsko, dao mi je neki ugovor gdje piše od 1.6. S obzirom da sada ide zbilja da me prijavi, je li moguće da me prijavi unazad nekoliko dana ili ne?

Radni odnosi

Ne želim u invalidsku mirovinu, što mi je činiti?

04.09.2017.

Dobila sam rješenje o potpunoj radnoj nesposobnosti i šalju me u invalidsku mirovinu, što ne želim. Imam mogućnost žalbe, što ću i iskoristiti, a rok je 15 dana. Međutim, liječnica mi je zaključila bolovanje, jer mi se, kako kaže, promijenio status, što nije moguće, jer rok za žalbu nije prošao, pa ni rješenje nije pravovaljano. Koji je moj status dok traje žalbeni postupak? Mogu li me vratiti na posao ili mogu biti na bolovanju pošto piše da u slučaju žalbe stanje ostaje isto do novog rješenja i obrade?

Radni odnosi

Moram li vratiti dio regresa ako ne produžim ugovor o radu?

29.08.2017.

Krajem petog mjeseca počela sam raditi kao odgojitelj u jednom vrtiću. Ugovor mi prestaje sredinom osmoga mjeseca te mi je tajnik vrtića objasnio da sam dobila puni regres u iznosu od 1.250 kn jer je poslodavac (vrtić) mislio da ću raditi cijelu godinu. S obzirom da ne produžujem ugovor, kaže da bih trebala vratiti jedan dio regresa, točnije 1.000 kn. Tko je u ovom slučaju poslodavac koji daje regres, vrtić ili Ministarstvo? Također, koliko radnik minimalno treba raditi da bi ostvario pravo na regres?

Radni odnosi

Ima li osoba s invaliditetom pravo na uvećanu otpremninu?

28.07.2017.

Priznat mi je status osigurane osobe s utvrđenim tjelesnim oštećenjem, predstoji mi otkaz ugovora o radu (smanjenje posla). Imam li kao osoba s invaliditetom pravo na uvećanu otpremninu? U pravilniku o radu poduzeća u kojem radim o otpremninama stoji: "Kada radnik prema Zakonu o radu ima pravo na otpremninu zbog otkaza ugovora o radu od strane Poslodavca, pripada mu otpremnina u visini najmanje zakonom propisanog iznosa".