Radni odnosi

Poslodavac traži doznake za dva dana iako je radnik bio bolestan jedan dan

30.10.2018.

Radim na poslu gdje se rad odvija u smjenama od po 12 sati svaki drugi dan. U slučaju kada se bude jedan dan na bolovanju baš u radni dan od 12 sati, nadređeni zahtijeva doznaku za dva dana, i za onaj slijedeći koji je radniku neradni prema rasporedu. Ukoliko se ne donese doznaka koja pokriva radni i neradni dan, rukovoditej traži da odradimo razliku od 4 sata (budući da doznaka pokriva 8 sati). Je li obavezna doznaka i za slijedeći slobodan dan ako nije postojalo stvarno bolovanje i je li poslodavac u pravu kada bilježi minus sate?

Radni odnosi

Bivši poslodavac prijeti radniku koji je zatražio isplatu otpremnine

19.10.2018.

Sin je dobio otkaz ugovora o radu poslovno uvjetovanog zbog administrativnih razloga i smanjenja opsega posla, bez krivnje sina. Automatski ima uvjet za dobivanje otpremnine. Kako mu poslodavac nije otpremninu isplatio, sin je pismenim putem tražio da mu se ista isplati i da mu pošalju obračun otpremnine, na što je poslodavac odgovorio prijetnjom da će on njega tužiti jer mu je kao napravio štetu na stroju i za to traži 7.000 € s čime moj sin nema veze. Služi se metodom zastrašivanja i iznuđivanja što i inače radi ako se koji radnik usudi bilo što potraživati nakon otkaza. Koje korake sin može poduzeti protiv poslodavca s obzirom da je to lokalni moćnik i svi ga se boje?

Radni odnosi

Prodaje se tvrtka u kojoj radim, koja su prava nas radnika?

02.10.2018.

Vlasnik firme u kojoj radim najavio je prodaju firme drugom vlasniku. Nama radnicima ništa konkretno nije rečeno što to za nas znači. S obzirom da ćemo vjerojatno u zadnji tren dobiti informacije, zanima me je li novi vlasnik obavezan preuzeti i radnike ako se radi o istoj branši, ili samo ako to stari vlasnik zatraži? Također, imamo li pravo na otpremninu ako nas preuzme novi vlasnik? I posljednje, ako ja odlučim ne prihvatiti ponudu za posao od novog vlasnika, ako do toga i dođe, imam li pravo na naknadu s HZZ-a?

Radni odnosi

Može li me gazda prijaviti na mirovinsko unazad nekoliko dana?

27.07.2018.

Radim u jednom restoranu na moru od 19.5. ove godine. Gazda me nije prijavio za mirovinsko, dao mi je neki ugovor gdje piše od 1.6. S obzirom da sada ide zbilja da me prijavi, je li moguće da me prijavi unazad nekoliko dana ili ne?