Radni odnosi

Ima li osoba s invaliditetom pravo na uvećanu otpremninu?

28.07.2017.

Priznat mi je status osigurane osobe s utvrđenim tjelesnim oštećenjem, predstoji mi otkaz ugovora o radu (smanjenje posla). Imam li kao osoba s invaliditetom pravo na uvećanu otpremninu? U pravilniku o radu poduzeća u kojem radim o otpremninama stoji: "Kada radnik prema Zakonu o radu ima pravo na otpremninu zbog otkaza ugovora o radu od strane Poslodavca, pripada mu otpremnina u visini najmanje zakonom propisanog iznosa".

Radni odnosi

Suprug je dobio otkaz zbog pomanjkanja posla, a poslodavac je napisao da je sporazumni

27.07.2017.

Moj suprug dobio je poslovno uvjetovani otkaz s 31.05. preko tiskanice Otkaz ugovora o radu gdje je poslodavac prekrižio poslovno uvjetovani i napisao sporazumni otkaz, a u napomeni navodi da je otkaz dobiven radi pomanjkanja posla na radnom mjestu pomoćnog radnika. Ima li moj suprug pravo na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje ili nema, jer jasno je navedeno na stranicama HZZ-a da sporazumni otkaz ne dobiva naknadu, ali otkaz kao višak dobiva?

Radni odnosi

Kako prekinuti zapošljavanje preko veze u javnom poduzeću?

09.07.2017.

Radim u javnom poduzeću u 100%-tnom vlasništvu države Hrvatske. Prije dvije i prije tri godine poslao sam nekoliko molbi za drugo radno mjesto u mojem poduzeću. Molbe su odbijene, a obrazloženje je bilo da trenutno nemaju potrebe. Od 2014. godine do danas su zaposlili blizu stotinu radnika, a mene nikada nisu kontaktirali. Za spomenuta radna mjesta nikada nisu raspisali nikakav natječaj, nove su ljude zaposlili prema poznanstvima i rođacima. Kako prekinuti ovakvo stanje koje traje godinama i nema nikakvih naznaka da će doći do promjena?

Radni odnosi

Mogu li tužiti poslodavca zbog ozljede na radu nakon 5 godina?

03.07.2017.

Moj otac je radio u rudniku u dijelu gdje se loži za grijanje rudnika. Skoro deset godina nije bilo nikakve ventilacije tako da je gutao prašinu. Na sistematskom pregledu su utvrdili da ima nešto na plućima i na kraju je operiran. Od tada je premješten na drugo mjesto, ali mu nisu platili odštetu. Prošlo je pet godina od toga. Može li on sad tužiti rudnik za ozljedu na poslu?

Radni odnosi

Kada počinje teći otkazni rok ako je radnik na bolovanju?

19.02.2017.

Počinje li otkazni rok teći kada se zaključi bolovanje ili od datuma preuzimanja otkaza? Je li ispravno da mi je isplaćena cijela plaća iako sam bila na bolovanju te mi je upisan moj neiskorišteni godišnji odmor koji mi je ostao u 2016. godini?

Radni odnosi

Smije li poslodavac otkazati ugovor o radu trudnici?

22.11.2016.

Smije li se otkazati ugovor o radu trudnici? Potpisala sam prije mjesec dana ugovor na godinu dana, trenutno sam na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, koja su prava trudnice i može li poslodavac otkazati ugovor o radu prije isteka tog ugovora radi trudnoće?

Radni odnosi

Napadnut sam i ozlijeđen na radnom mjestu

22.11.2016.

U tvrtki u kojoj radim sam napadnut tjelesnom silom od skupine djelatnika u alkoholiziranom stanju. Potrgali su mi radnu robu. Branio sam se, a onda sam prijavio slučaj poslovođi. Po završetku radnog vremena otišao sam se tuširati u svlačion i iznenada me pod tušem jedan iz te skupine pijanih napao šakama dok sam se kupao i nanio mi ozljede glave. Završio sam u KBC-u Rijeka, a onda je došla policija. Nisam kriv za tu nesreću. Sada sam na bolovanju. Poslodavac prijeti sankcijama. Imam li pravo na 100% bolovanja jer se to dogodilo na radnom mjestu? Koja su moja prava?