Dobila sam izvanredni otkaz zbog nepoštivanja radnih uvjeta zbog korištenja mobitela. Hoće li mi to pisati u radnu knjižicu?

Poslodavac i radnik mogu izvanredno otkazati ugovor o radu sklopljen na određeno ili neodređeno vrijeme. U slučaju izvanrednog otkaza ni poslodavac ni radnik nemaju obvezu poštovati zakonom propisani ili ugovoreni otkazni rok.

Izvanredni otkaz se daje kada zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana, nastavak radnog odnosa nije moguć.

Radna knjižica ukinuta je 1. srpnja 2013. Upis podataka u radnu knjižicu zamijenjen je elektroničkim vođenjem i razmjenom podataka.

Pojam “e-radna knjižica” odnosi se na određene strukturirane podatke u elektroničkom obliku, vezano uz status osiguranika u sustavu mirovinskog osiguranja za čije evidentiranje i prikupljanje je nadležan Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Što se tiče završetka radnog odnosa, u e-radnu knjižicu upisuje se datum (razdoblje) trajanja radnog odnosa, no ne i razlog zašto je taj radni odnos završio.