Nekretnine i pravo

Kako saznati tko su nasljednici nekretnine?

02.04.2017.

Kako mogu saznati tko je nasljednik neke nekretnine? Kupili bismo stan u zgradi, no vlasnica koja je umrla nije se nikad udavala te nije imala djecu. Nagađa se da ima nećake koji su naslijedili stan. Postoji li neki način kako se može doći do njihovih podataka (ako se još nisu upisali na nekretninu kao vlasnici)?

Nekretnine i pravo

Kako razvrgnuti suvlasničku zajednicu kada postoji 40 vlasnika na nekretnini?

19.02.2017.

Koji je postupak potrebno pokrenuti u situaciji kada u z.k. ulošku s 102 čestice i 40 vlasnika s različitim udjelima želim izdvojiti svoj dio? Mnogi suvlasnici su pokojni i nepoznati su mi njihovi nasljednici. Ostaju li njihovi udjeli neriješeni ili mogu preći u moje vlasništvo?

Nekretnine i pravo

Trebamo li supruga i ja suglasnost ostalih suvlasnika za zamjenu dijelova nekretnina?

20.01.2017.

Supruga i ja bismo tražili sporazumnu rastavu braka, a imovinu bi podijelili tako da ženi prepustim moj dio stana, a ona bi meni svoju 1/4 u drugoj nekretnini koju dijelimo na pola s mojim bratom (gdje i ja imam 1/4). Nije nam važno precizno financijski da dokazujemo vrijednosti, suglasni smo s udjelima. Trebamo li suglasnost mog brata?

Nekretnine i pravo

Smije li u stanu gdje sam suvlasnik netko živjeti bez moje suglasnosti?

23.11.2016.

Suvlasnica sam nekretnine u 1/6 dijela, dok su dvije sestre suvlasnice u 5/6 dijela. Majka ima doživotno uživanje i živi u navedenoj nekretnini. Prije 2 mjeseca jedna sestra je sa suprugom doselila kod majke i sad i oni žive u kući. Za sestru znam da ima pravo budući je suvlasnica. Smije li njen suprug živjeti tamo bez moje suglasnosti? Inače nisam u kontaktu s majkom i s tom sestrom niti odlazim tamo. Smiju li treće osobe dolaziti u posjet, npr. njihovi prijatelji?

Nekretnine i pravo

Mora li najmodavac prijaviti boravak stanara?

29.06.2016.

Ima li najmodavac zakonsku obvezu (uz ugovor) prijaviti boravak stanara nadležnoj državnoj službi na adresi na kojoj je stan unajmljen, kako bi stanar dobio dozvolu privremenog boravka u gradu u kojem je unajmio stan?

Nekretnine i pravo

Može li se darovni ugovor poništiti i napraviti novi?

24.06.2016.

Zbog neznanja sam zakasnio zatražiti upis u zemljišne knjige u roku od 60 dana, što za sobom vuće peterostruki iznos koji moram platiti u gruntovnici. Može li se darovni ugovor poništiti i napraviti novi?

Nekretnine i pravo

Odbijen nam je zahtjev za otkup stana zbog dugova, što dalje?

26.05.2016.

Prije 6 godina, suprug, koji je djelatna vojna osoba, potpisao je s MORH-om ugovor o najmu stana u Gospiću. Stan nije imao uvjete da bi se u njemu moglo živjeti. Račun za električnu energiju nije bio podmiren i prilikom ulaska u stan struja je bila isključena. Suprug nikada nije stanovao u stanu niti ga je koristio. Podnijeli smo zahtjev za otkup stana, međutim, zahtjev je odbijen jer je utvrđeno da stan nije korišten. Isto tako, kao najmoprimac suprug je imao obvezu plaćanja režija, koju nije izvršavao jer nije bio u mogućnosti koristiti stan. U nekoliko navrata ovršnim postupkom mu je naplaćen račun za vodu. Ako je na korištenje dobio stan koji je imao dugove prijašnjeg korisnika i stan nije zbog toga bilo moguće koristiti, je li moj suprug obavezan podmiriti troškove režija i najma stana?