Nekretnine i pravo

Susjedni restoran ispušta dim i čađu i otvara nove prozore prema našoj kući, što da učinimo?

28.09.2018.

Godinama se mučimo s susjedom, vlasnikom restorana u centru spomenički zaštićene jezgre jednog gradića. Do sada nas je smetao dim i čađa iz neispravno izvedenog dimnjaka u neposrednoj blizini naše kuće i dvorišta, a ove godine smo primijetili novootvoren, drugi prozor na međi s našom kuhinjom (prvi prozor je otvorio prije 12 godina, moj otac, tada vlasnik, nije reagirao). Otac je umro, a probleme smo naslijedili mi nasljednici. Mogu li ga prijaviti i tražiti zatvaranje prozora koji su izgrađeni na međi s našom nekretninom, 20 cm širokom prostoru između pečenjare i našeg zida kuhinje?

Nekretnine i pravo

Možemo li prodati nekretninu dobivenu temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju?

07.07.2018.

Moj tetak (od pokojne očeve sestre muž) je državljanin Velike Britanije. Po tetinoj smrti je temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju naslijedio kuću koja je bila u tetinom vlasništvu i temeljem tog ugovora je po njenoj smrti upisan kao vlasnik. Sada bi on htio osigurati da tu nekretninu naslijedimo sestra i ja. Kada se sklopi i solemnizira ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, sestra i ja se upišemo kao vlasnice nekretnine i izvršimo poreznu obvezu, možemo li za njegovog života prodati nekretninu?

Nekretnine i pravo

Susjeda kida bršljan koji prelazi na njenu stranu i baca ga u moje dvorište

04.07.2018.

Molim Vas da mi pojasnite Zakon o vlasništvu, granje i korijenje, čl.105. Naime, radi se o tome da susjeda doslovno kida rukama moju živu ogradu (bršljan) sa svoje strane, a sve se nalazi u međi, i to isto potom divljački pobaca u moje dvorište. Smije li to što pokida pobacati u moje dvorište?

Nekretnine i pravo

Susjedi su posadili lipu koja će mi zaklanjati sunce i na koju je sin alergičan

18.12.2017.

Posjedujem stan u razizemlju stambene zgrade. Stan trenutno iznajmljujem. Suvlasnici zgrade (ostali stanari) su zasadili drveće u dvorišnom dijelu, desetak metara od mojih prozora. Između ostalih stabala i lipu. Lipa je veliko drvo i nakon nekoliko godina više nećemo imati dotok svjetla u stan, a osim toga moj sin je alergičan na lipu i o tome posjedujemo dokumentaciju. Iako trenutno ne živimo u stanu, to ne znači da nemamo prava. Zamolila sam da se drvo makne dok je jos mlado, ali ostali suvlasnici to izričito odbijaju jer im se sviđa, kažu da ionako ne živim u stanu i da to što jedino meni smeta(jedino moj stan je u razizemlju) nije dovoljno jer su izglasali većinom.Postoji li legalan način da se drvo ipak makne?

Nekretnine i pravo

Kako zamijeniti parcele?

20.11.2017.

Suvlasnik sam na jednoj parceli i želim taj dio zamjeniti za jedan dio pored kuće. Osoba je zainteresirana samo ukoliko taj komad riješim da bude vlasništvo 1/1. Ostali suvlasnici bi također željeli da se riješi suvlasništvo, ali nam je rečeno da je parcelacija moguća tek kad netko podnese zahtjev za gradnjom. To je inače poljoprivredno zemljište u građevinskoj zoni.