Kuća je usklađena, proveden je elaborat usklađivanja, te je 2013. godine upisana zabilježba koja glasi: „Na prijedlog predlagatelja, a temeljem čl. 116. i čl. 331 st. 1 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i izgradnji (NN 90/11), zabilježuje se da je za kuću sagrađenu na kčbr. priložena pravomoćna građevinska dozvola… od 05.05.1986. god. i potvrda Uprave za inspekcijske poslove, Sektora građevinske inspekcije.” Je li upisana zabilježba dokaz legalnosti odnosno smatra li se aktom o uporabi na temelju čl. 174. i 175. važećeg Zakona o gradnji? Ako se zabilježba smatra dokazom zakonitosti, koji postupak bi trebalo provesti kako bi se izbjegli bilo kakvi problemi u budućnosti promjenom zakona?


Članak 116. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i izgradnji odgovara današnjem članku 174. stavku 1. Zakona o gradnji, koji propisuje da za građevine upisane u zemljišnu knjigu do dana stupanja na snagu tog zakona, te za građevine za koje je katastarski ured nadležnom sudu do tog dana poslao dokumente propisane posebnim propisima za upis građevine u zemljišnu knjigu, nadležni sud, na zahtjev vlasnika građevine, u posjedovnici zemljišne knjige stavlja zabilježbu da je priložen akt za uporabu građevine koja je upisana u zemljišnu knjigu, odnosno koja se u nju upisuje, uz navođenje naziva i oznake tog akta, odnosno uz navođenje oznake potvrde nadležnog upravnog tijela da se za uporabu građevine ne izdaje akt za uporabu.

Članak 331. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji propisuje da se za građ evinu izgrađenu na temelju građevinske dozvole, odnosno drugog odgovarajućeg akta nadležnog tijela izdanog do 19. lipnja 1991. godine, ne izdaje uporabna dozvola. Takva građevina upisuje se u katastarski operat ako je uz zahtjev priložena pravomoćna građevinska dozvola i potvrda da u vezi s tom građevinom nije u tijeku postupak građevinske inspekcije.

Dakle, zabilježba upisana u posjedovnici vaše nekretnine odgovara zabilježbi koju predviđa članak 174. Zakona o gradnji i vi ste priložili potrebnu dokumentaciju za takvu zabilježbu.

Važno je istaknuti da članak 175. Zakona o gradnji propisuje da je akt za uporabu građevine u smislu članka 174. svaki akt za uporabu građevine, akt kojim je građevina ozakonjena te akt ili dokumenti kojima se nezakonito izgrađena građevina izjednačava sa zakonito izgrađenom građevinom, a izdan je ili pribavljen na temelju zakona koji je bio na snazi prije stupanja na snagu ovoga Zakona.

Akti za uporabu građevine su uporabna dozvola, potvrda upravnog tijela da mu je dostavljeno završno izvješće nadzornog inženjera, uvjerenje za uporabu, pravomoćna građevinska dozvola, odnosno drugi odgovarajući akt izdan do 19. lipnja 1991. s potvrdom građevinske inspekcije da nije u tijeku postupak građevinske inspekcije, te dozvola za upotrebu.

Akti za ozakonjenje su rješenje o izvedenom stanju i potvrda o izvedenom stanju.

Akti kojima se nezakonito izgrađena građevina izjednačava sa zakonito izgrađenom građevinom su uvjerenje katastarskog ureda, odnosno Središnjeg ureda Državne geodetske uprave da je zgrada evidentirana do 15. veljače 1968. i uvjerenje upravnog tijela da je zgrada izgrađena do 15. veljače 1968.

Dokumenti kojima se nezakonito izgrađena građevina izjednačava sa zakonito izgrađenom građevinom su dokumenti iz članka 332. stavaka 1., 2. i 3. Zakona o prostornom uređenju i gradnji (»Narodne novine«, br. 76/07., 38/09., 55/11., 90/11., 50/12. i 55/12.).

Svi navedeni akti i dokumenti smatraju se uporabnom dozvolom u smislu Zakona o gradnji, pa slijedom toga posjedujete potrebnu dokumentaciju kojom dokazujete legalnost građevine. Dodatne zabilježbe nije potrebno niti moguće provoditi jer se radi o pitanjima koja su zakonom već riješena.