Suprug se razveo i podijelio bračnu stečevinu s bivšom suprugom. Iz tog braka ima dvoje djece. Mi smo se vjenčali i imamo jedno dijete. Kupili smo stan i apartman. To je naša zajednička stečevina. Suprug se slaže da potpiše što god treba da to ostane našem djetetu i meni. Voljan je napisati oporuku, darovni ugovor.
U slučaju suprugove smrti, imaju li njegova djeca pravo na nužni dio ako on napiše oporuku da sve daje nama i jesu li oni namireni  rastavom za nužni dio? Kako da postignemo da se mom djetetu i meni ne dira u ove dvije nekretnine. Može li on za života njih isplatiti i onda da nemaju pravo na nužni dio? Što je najbolje napraviti sad dok smo svi živi?


Podjelom bračne stečevine iz ranijeg braka vašeg supruga razriješeni su odnosi koji se tiču imovine stečene radom za vrijeme trajanja bračne zajednice između vašeg supruga i njegove bivše supruge. Taj se sporazum ne odnosi na prava djece vašeg supruga iz njegovog prvog braka da jednako kao i njegova djeca iz braka s vama nasljeđuju njegovu imovinu nakon njegove smrti. U slučaju suprugove smrti na jednake dijelove nasljeđivali bi ga vi kao supruga i njegovo troje djece, svatko u 1/4 suvlasničkog dijela. Iz ostavine iza supruga bi naravno bio izuzet onaj dio bračne stečevine koji pripada vama i predstavlja vašu imovinu te nije predmet nasljeđivanja.

Zakon o nasljeđivanju definira da se nasljedno pravo stječe u trenutku smrti ostavitelja, dakle, nije moguće da se djeca iz prvog braka unaprijed odreknu prava da nasljeđuju oca. Moguće je za suprugova života zaključiti Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine kojim moraju biti obuhvaćeni svi potomci, dakle, sva djeca, a možete i trebali bi biti obuhvaćeni i vi. Predmetnim Ugovorm u cijelosti se mogu urediti svi odnosi i rasporediti sva imovina koju ostavitelj ima u trenutku takvog raspolaganja, a predmet ostavine iza njega bila bi jedino imovina koja nije obuhvaćena takvim ugovorom.

Oporučna raspolaganja, kao i darovanja, mogla bi se pobijati od nužnih nasljednika.