Mogu li otvoriti obrt za pripremanje hrane za potrošnju na drugom mjestu (dostava preko aplikacija Glovo i slično) ukoliko nisam kuhar po struci niti imam majstorski ispit. Također, obrt bi bio otvoren u stambenom prostoru (prizemlje) te bi se kuhanje vršilo u preuređenoj i prilagođenoj kuhinji za obrt, na dnevnoj bazi bi se pripremala dva do tri jednostavna jela na žlicu za marendu. Može li se ovakva djelatnost obrta otvoriti u stambenom prostoru?

 

Prilikom otvaranja ugostiteljskog objekta većina ugostitelja se odlučuje za otvaranje obrta. Ugostiteljski obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti od strane fizičke osobe sa svrhom postizanja dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluge na tržištu. S obzirom na vrste obrta, ugostiteljski obrti su vezani obrti – obrti za čije se obavljanje, osim općih uvjeta, traži ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuća srednja stručna sprema ili majstorski ispit. S obzirom na to da nemate položeni majstorski ispit i nemate obrazovanje ugostitelja (kuhara) ne bi bili u mogućnosti otvoriti vezani obrt.

Iznimno, fizička osoba koja želi obavljati vezani obrt i ispunjava opće uvjete, ali ne ispunjava i poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajuće srednje stručne spreme ili položenog majstorskog ispita, može obavljati vezani obrt ukoliko na takvim poslovima zaposli radnika koji udovoljava propisanim uvjetima što se i upisuje u obrtni registar.

Prostor u kojem se obrt obavlja mora udovoljavati posebnim propisima kojima se uređuje graditeljstvo, a oprema mora udovoljavati uvjetima određenim propisima o tehničkoj opremljenosti koji se odnose na obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Uz uvjete iz Zakona o obrtu, prilikom otvaranja obrta treba obratiti pažnju i na zakonske propise (kao što je npr. Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti) koji određuju posebne uvjete za obavljanje pojedinih djelatnosti, osobito za uvjete prostora, stručne spreme ili posebnih dozvola i koncesija.

Prema čl. 4. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, ugostiteljska djelatnost predstavlja pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka i pružanje usluga smještaja. Ugostiteljska djelatnost je i pripremanje jela, pića i napitaka za potrošnju na drugom mjestu sa ili bez usluživanja (u prijevoznom sredstvu, na priredbama i slično) i opskrba tim jelima, pićima i napitcima (catering). Ugostiteljska djelatnost obavlja se u objektu namijenjenom, uređenom i opremljenom za pružanje ugostiteljskih usluga, a  sukladno Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina "restorani", "barovi", "catering objekti" i "objekti jednostavnih usluga".

Prema Pravilniku o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti, i objekti jednostavnih usluga, ugostiteljski objekti mogu dostavljati hranu, piće i napitke, između ostalog kako slijedi:

  • Pripremnica obroka (catering) - ugostiteljski objekt u kojem se pripremaju jela, a mogu se pripremati slastice i napici, koji se dostavljaju ili dostavljaju i uslužuju na drugim mjestima kao što su: prijevozna sredstva, odgovarajuće prostorije za prehranu djelatnika pravnih i fizičkih osoba, stanovi i sl., te prostorije i prostori gdje su organizirane svadbe, prijemi, banketi i drugi slični događaji.

Dostavu jela iz svog asortimana mogu vršiti i ugostiteljski objekti iz skupine “restorani” – vrsta restoran, gostionica, zdravljak, zalogajnica, pečenjarnica, pizzeria, bistro, slastičarnica, objekt brze prehrane (fast food).

Ugostitelj za dostavu jela pića i napitaka (ili njegov partner npr. Glovo i slično) mora imati termo opremu (boksove) za dostavu toplih i hladnih jela, pića i napitaka te prijevozno sredstvo za dostavu.