Smijem li na vlastitoj zemlji boraviti s kamperom, a možda i iznajmiti dio za boravak prijatelja s kamperom? Nikakvog objekta nema na zemlji te se ne radi o pružanju usluga ugostiteljstva u domaćinstvu, otvaranju kampa i slično.
Gdje se smije "parkirati" kamper kada u njemu nitko ne boravi?

Kampiranje je odredbama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti definirano kao boravak pod šatorom, u kamp-kućici, kamp-prikolici, pokretnoj kućici (mobile home), autodomu (kamper) i drugoj odgovarajućoj opremi za smještaj na otvorenom prostoru u vrstama ugostiteljskih objekata iz skupine »Kampovi« i u kampovima u domaćinstvu i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Članak 29. istog zakona izričito zabranjuje kampiranje izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova.

Ako u provedbi inspekcijskog nadzora turistički inspektor i komunalni redar utvrdi da osoba kampira na zemljištu u privatnom vlasništvu, izvan kampova iz skupine »Kampovi« i kampova u domaćinstvu i na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ili na javnoj površini izvan prostora za kampiranje, usmenim rješenjem u zapisniku, koje će izreći vlasniku kamp-kućice, kamp-prikolice i druge kamp-opreme ili njegovom predstavniku, zabranit će na rok od 60 dana kampiranje i u svrhu kampiranja postavljanje kamp-opreme na tom zemljištu, s tim da se navedeno rješenje izvršava odmah pečaćenjem kamp-opreme (šatora, kamp-prikolice, kamp-kućice, pokretne kućice, autodoma i druge odgovarajuće opreme za smještaj na otvorenom prostoru) ili na drugi pogodan način. Propisana je i novčana kazna od 199,08 do 1327,23 eura, za kampiranje izvan kampova iz skupine »Kampovi« i prostora određenih za kampiranje izvan kampova.

Dakle, nije moguće na način kako opisujete u pitanju boraviti sa kamperom na vlastitoj nekretnini, a iznajmljivanje nekretnine u istu svrhu svakako bi predstavljalo obavljanje djelatnosti za koju niste registrirani.

Vlasnik kamp prikolice koji više ne želi koristiti kamp prikolicu u svrhu kampiranja nego je želi samo pohraniti, to ne smije učiniti na svojoj nekretnini (zemljištu) nego mora pohraniti kamp prikolicu u za to određenom kampu (tzv. kamp depo) i za to mora platiti naknadu. Privatna pohrana kamp prikolica/kamp kućica izvan kampova i na privatnom zemljištu bilo u vlasništvu ili uz dopuštenje vlasnika zemljišta nije dozvoljena. Kamp prikolice se također mogu ostaviti u kampovima u kojima se provodi odmor preko zime za što se mora platiti naknada