Obiteljsko pravo

Supruga je otišla, ostavila djecu i ne znam gdje je, što mi je činiti?

27.02.2018.

U braku sam sa ženom kojoj je ovo treći brak i iz prva dva braka ima dvoje djece. Otišla je prije 14 dana i još ne znam gdje je. Što mi je činiti, a da se isto ne smatra maltretiranjem? Koja su moja prava i obveze prema djeci, jesam li ja njihov staratelj? Jesam li obvezan reagirati ako smatram da su ugrožena prava djeteta?

Obiteljsko pravo

Mora li dijete dobiti obavijest o prestanku plaćanja alimentacije?

07.02.2018.

Imam sestru blizanku, nedavno smo navršile 20 godina. Sestra je završila fakultet ove godine, ja sam se ispisala s fakulteta u 9. mjesecu, preko ljeta sam radila preko studentskog ugovora. Otac je plaćao alimentaciju za obje do 17.10, a 17.11. je uplatio samo za jednu. Jesmo li bile dužne dobiti obavijest ukoliko je tražio zahtjev za prestanak plaćanja? Budući da sam bila redovni student, znači li to da on nakon toga mora plaćati alimentaciju još godinu dana? Bila su prošla tek dva mjeseca od prestanka mog redovnog obrazovanja. Napominjem da nismo u kontaktu preko dvije godine, ne kontaktira s nama.

Obiteljsko pravo

Je li potreban pristanak oca djeteta za preseljenje majke s djetetom u inozemstvo?

17.12.2017.

Nalazim se u Njemačkoj gdje radim, imam hrvatsko državljanstvo. Planiram se vjenčati s djevojkom iz Republike Srpske koja ima sina od sedam godina iz izvanbračne veze. Dijete je otac priznao, ima njegovo prezime, plaća alimentaciju, ali majka ima skrbništvo nad njim. Nakon vjenčanja ona i sin doći će živjeti kod mene u Njemačku. Moramo li tražiti od oca djeteta pristanak?

Obiteljsko pravo

Bivša izvanbračna supruga potražuje pola stana koji sam kupio majčinim novcem

16.12.2017.

Živio sam u izvanbračnoj zajednici s partnericom malo kraće od 5 godina, od toga 3 i pol godine u podstanarstvu, a 14 mjeseci u stanu koji sam platio i opremio novcem od prodaje dijela obiteljske imovine i kojeg mi je dala majka. Bivša partnerica mi sada prijeti da će me tužiti za dio koji joj po zakonu pripada. Ona nikada nije bila prijavljena na našoj zajedničkoj adresi. Također, ja sam njoj rekao da ako ona tuži mene da ću ja tužiti nju za nadoknadu troškova zato što niti za vrijeme podstanarstva niti za vrijeme života u mojem stanu nije snosila niti jednu kunu troškova najma i režija. Što od navedenog se zaista može i realizirati?

Obiteljsko pravo

Otac traži pola skrbništva preko njemačke socijalne službe

14.12.2017.

U Njemačkoj sam rodila dijete koje otac nije htio priznati. Dijete nosi moje prezime i dobilo je moje državljanstvo. Nakon nekog vremena dolazi pismo od njemačke socijalne službe, traže ime oca te ga ja i dajem. Otac nije dužan plaćati alimentaciju s obzirom da se školuje, ali je prilikom priznavanja djeteta zatražio pola skrbništva. Dijete nikada nije htio i nije vidio te ne razumijem zašto to sada želi. Moram još potvrditi očinstvo. Socijalna radnica naglasila je da moja majka, koja zna njemački, ne smije prevoditi dokumente koje moram potpisati. Mogu li uzeti te dokumente i sama, nakon razgovora s odvjetnikom, odlučiti hoću li ih potpisati ili ne? Bojim se da će mi nešto podmetnuti što neću razumijeti.

Obiteljsko pravo

Je li stan kupljen povlaštenim braniteljskim kreditom bračna stečevina?

12.12.2017.

U braku sam iskoristio pravo na stambeno zbrinjavanje kao HRVI iz domovinskog rata i to na način da sam kupio stan povlaštenim braniteljskim kreditom namijenjenim za stambeno zbrinjavanje HRVI-a. Spada li tako stečeni stan u bračnu stečevinu nakon razvoda? Naime, razveo sam se i sad supruga traži pola stana.

Obiteljsko pravo

Bivša supruga ne želi iseliti iz stana moje bake, što dalje?

21.11.2017.

U procesu sam razvoda braka, živjeli smo u stanu koji je u vlasništvu moje bake. Supruga je ostala u stanu s dvoje djece i ne želi otići bez isplate njenog dijela. Stan je imao samo vanjske zidove i prozore, a unutrašnjost smo uredili za vrijeme braka. Pozvali smo vještaka koji je procijenio da njezin dio iznosi 130.000 kuna. Baka će pokrenuti proces da se ona iseli. Kakav je daljni postupak ako supruga ne prihvati ponuđeni iznos?

Obiteljsko pravo

Kako da raskinem brak s azilantom koji me htio iskoristiti za papire?

24.10.2017.

U braku sam s azilantom za kojeg više ne znam gdje je. Naime, navedena osoba me je htjela iskoristiti za papire. Kada sam ga otkrila, ispostavilo se da mu je i putovnica lažna. Predala sam zahtjev za rastavom braka i to traje već godinu dana i dva mjeseca. Nemamo djece. U međuvremenu sam morala platiti oglas u Narodnim novinama i dodijeljen mu je skrbnik koji će braniti njegova prava. Koliko to još može trajati? Ne mogu više podnijeti pomisao da to nije gotovo. Može li mi odvjetnik pomoći da se sve ubrza ili da čekam i dalje? Koji su sljedeći postupci?