Obiteljsko pravo

Kako da se u ime malodobnog sina odreknem nasljedstva?

11.10.2017.

Kako da se u ime malodobnog sina odreknem nasljedstva (zapravo duga) koji je napravio njegov pokojni otac, a moj bivši suprug? Iako smo bili razvedeni i ja sam zakonski zastupnik našem sinu, moram tražiti sud da mi da odobrenje da se u ime djeteta odričem nasljedstva tj. duga, ali nemam lijepo mišljenje o hrvatskom pravu i pravosuđu i bojim se jer ne znam zakone.

Obiteljsko pravo

Bivši muž ne dopušta mi kontakt sa sinom, što da učinim?

03.09.2017.

Razvedena sam, imam šestogodišnjeg sina koji živi s ocem u Hrvatskoj. Radila sam u Njemačkoj do srpnja prošle godine i plaćala alimentaciju. Od srpnja ne plaćam, a u međuvremenu sam ostala trudna i rodila. Kad imam dovoljno novaca, pošaljem za sina. Bivši muž mi ne da se čujem sa sinom, ucijenjuje me preko djeteta stalno. Možete li mi dati savjet što mi je činiti?

Obiteljsko pravo

Kako postupiti kad se otac odrekne djeteta?

02.09.2017.

Ako upišem oca i ide se na dokazivanje očinstva, hoće li mi trebati njegova suglasnost za bilo što – upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, suglasnost za ime i prezime, dozvolu za izvođenje djeteta iz zemlje? Što trebam uraditi da sama donosim odluke, bez suglasnosti bivšeg partnera, a u najboljem interesu djeteta?

Obiteljsko pravo

Je li nastupila zastara na zatvorsku kaznu za alimentaciju?

28.07.2017.

Bivši suprug je osuđen 2011. godine i trebao je platiti zaostatke alimentacije u roku šest mjeseci ili ide u zatvor. Do sad nisam ništa pokrenula u vezi toga. Je li to otišlo u zastaru? Mogu li sada nešto poduzeti? Rješenje je pravomoćno.

Obiteljsko pravo

Tko ima pravo na korištenje unajmljenog stana nakon rastave?

08.07.2017.

Suprug i ja živimo u unajmljenom stanu. Već neko vrijeme razmišljam o rastavi. On tvrdi da ako ja želim rastavu da ja moram izaći iz stana, a ne on, jer glasi na njegovo ime. Imamo malu bebu i ne razumijem zašto bih ja s malim djetetom trebala tražiti novi stan?

Obiteljsko pravo

Priznavanje nizozemske sudske presude o razvodu braka u Hrvatskoj

19.01.2017.

Prije otprilike tri mjeseca predala sam zamolbu za priznavanje strane sudske presude i sve papire od suda o razvodu braka koja je donesena u Nizozemskoj Sutkinja me traži papir koji u Nizozemskoj ne postoji i koji je nemoguće dobiti. Traži presudu s pečatom pravomoćnosti, to jest da pečatom potvrde da je odluka konačna i pravomoćna

Obiteljsko pravo

Supruga je nasilna prema meni, što da učinim?

21.12.2016.

Ako pokrenem brakorazvodnu parnicu, prema praksi u Hrvatskoj, dijete će vjerojatno pripasti majci, a ja tu razdvojenost od djeteta ne bih mogao izdržat, a vjerujem da ne bih mogao normalno niti biti u kontaktu s djetetom. Supruga često prijeti razvodom, govori da se ona udala samo zbog djeteta i u njezinim očima vidim samo bijes i mržnju prema meni. Kako na sudu mogu dokazati nasilje i može li to utjecati na odluku o skrbništvu?