Obiteljsko pravo

Ako pokrenem razvod braka, može li suprug zatražiti da iselim iz njegovog stana?

16.05.2019.

S obzirom je suprug rekao da će, ukoliko ja pokrenem postupak razvoda braka, zatražiti da ja odmah iselim, dakle, i prije nego sud donese odluku o tome s kime će djeca živjeti, zanima me ima li na to pravo? Imam li ja pravo ostati u njegovu stanu do trenutka donošenja sudske odluke o razvodu braka, odnosno o tome s kime će djeca živjeti?

Obiteljsko pravo

Otac iz BiH ne plaća alimentaciju, a zarađeni novac prebacuje na račun u Hrvatskoj

26.04.2019.

Podnijela sam tužbu za razvod braka u BiH, suprug ne uzdržava djecu skoro godinu dana, ali u vlasništvu ima firmu čiji je fiktivni vlasnik netko drugi, a on se vodi kao direktor iste i sebi isplaćuje minimalnu plaću Federacije od 437 KM. Prema mojim saznanjima, u vrijeme trajanja bračne zajednice, ta firma ne prikazuje dobit, ali novac zarađen "na ruke" iz tog posla prenosi u Hrvatsku i polaže na štedni račun. S obzirom da smo oboje državljani RH, mogu li i kako donijeti dokaz sudu o njegovom štednom računu u RH u svrhu određivanja propisne alimentacije?

Obiteljsko pravo

Može li kćer u ime majke tražiti ništetnost ugovora o doživotnom uzdržavanju?

19.01.2019.

Može li moja majka tražiti raskid Ugovora o doživotnom uzdržavanju u ime svoje majke koji je baka sklopila sa svojim sinom, maminim bratom? On se ugovora ne pridržava ni u kom smislu, ne pita, ne skrbi i ne posjećuje baku, a sklopio je s njom ugovor. O baki, 100%-tnom invalidu se već 5 godina isključivo brine moja majka. Može li moja mama tražiti ništetnost ugovora i što iz njega proizlazi i na osnovu toga tražiti dio imovine koju je njen brat upravo na taj način stekao?

Obiteljsko pravo

Imam li pravo na alimentaciju nakon udaje?

18.01.2019.

Imam 23 godine i redovna sam studentica. Od oca redovno primam alimentaciju. Imam li i dalje pravo na alimentaciju u slučaju udaje dok sam redovan student i ne zaposlim se ili to pravo prestaje mojom udajom?

Obiteljsko pravo

Gdje mogu dobiti potvrdu o dokazu pravnog interesa kako bih i dalje dobivao izvješća o sinovom uspjehu na fakutetu?

17.10.2018.

Plaćam uzdržavanje za sina studenta koji ima 22 godine po pravomoćnoj sudskoj odluci. Sad sam u novom parničnom postupku za prestanak plaćanja uzdržavanja jer je moj sin nakon tri upisa još na prvoj godini studija, jer ne uči. Do sad sam dobivao potvrde o njegovom uspjehu s fakulteta na svoj zahtjev. Sad mi je odgovoreno da donesem potvrdu o dokazu pravnog interesa ili ne mogu dobiti navedenu potvrdu s fakulteta, a sve zbog Uredbe o zaštiti osobnih podataka. Gdje bih trebao izvaditi tu potvrdu? Preko Agencije o zaštiti osobnih podataka ili u nekoj drugoj instituciji? Zar nije dovoljno da u zahtjevu kao i do sada navedem članak obiteljskog zakona po kojem imam pravo dobiti podatke kao uzdržavatelj? Inače, potvrda mi treba za potrebe sudskog postupka, da dokažem da moj sin ne obavlja svoje fakultetske obveze.

Obiteljsko pravo

Kako da preselim u drugu državu s djecom ako bivši suprug ne daje suglasnost?

26.09.2018.

Bila sam u izvanbračnoj zajednici iz koje imamo dvoje djece koja žive sa mnom vec šest godina, ali skrbništvo je zajedničko. U drugom braku sam i imam dijete sa sadašnjim suprugom. S bivšim sam se dogovarala oko djece, posjeta i svega vezanog za njih. Međutim, sadašnji suprug i ja planiramo za Austriju gdje bi se oboje zaposlili i vodili bi djecu s nama jer tamo vidimo bolju budućnost za sve nas. Bivši suprug ne daje suglasnost da povedem djecu sa sobom iako bi ja svakom prilikom dovela djecu na viđanje. Kakva su moja prava? Kako da dobijem dozvolu?