Sin ima 40 godina i živi s nama. Ima psihijatrijsku dijagnozu i prima preko Centra za socijalnu skrb naknadu za pomoć i njegu (nije mu oduzeta poslovna sposobnost). Dugotrajno je nezaposlen (ima 3 mjeseca radnog staža). Hospitaliziran je nekoliko puta na psihijatriji zbog incidenta i u pratnji policije. Po nalazu specijalista bolest je u remisiji, ali kući je agresivan, vrijeđa mene i oca, ništa ne želi raditi i iskorištava nas. Kontaktirali smo liječničko osoblje i centar, ali od njih nema pomoći. Policija bi zaprimila prijavu, ali njega ne bi udaljili iz stana (jer nema ozlijeđenih). Razmišljamo da mu ne dozvolimo ulazak u stan i neka živi kao beskućnik. Kakva su njegova prava, a kakva naša da napokon živimo u miru jer se to odražava  i na naše zdravlje (imamo 68 i 70 godina)?

S obzirom na vaše pitanje potrebno je sagledati odnos koji opisujete iz dvije različite perspektive. Jedna polazi od Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a druga od Obiteljskog zakona.

Polazeći isključivo od vlasničkih prava koja ima vlasnik nekretnine (stana), tada je jasno da svaki vlasnik ima pravo slobodnog raspolaganja svojim vlasništvom, pa tako i slobodnog odlučivanja tko se njegovim vlasništvom ima ili nema pravo koristiti. U tom smislu moguće je odrasloj punoljetnoj osobi uskratiti suglasnost da boravi (prebiva) u nekretnini koja je vaše vlasništvo.

S druge strane, Obiteljski zakon dužnost uzdržavanja unutar obitelji relativno široko postavlja. U vašem slučaju u primjenu bi dolazio članak 290. Zakona koji propisuje obvezu roditelja da uzdržava punoljetno dijete. Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta. Kod vas predmetne odredbe ne bi došle u primjenu, međutim punoljetno dijete koje zbog teške i trajne bolesti ili invaliditeta nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

Sukladno zadnje navedenoj zakonskoj odredbi, vaš bi sin putem suda mogao postaviti zahtjev za uzdržavanje ukoliko zbog svog zdravstvenog stanja nije sposoban za rad. Naravno, ta činjenica morala bi biti potvrđena po vještaku medicinske struke u sudskom postupku. Sama visina uzdržavanja ovisi o brojnim faktorima - od potreba punoljetnog djeteta do mogućnosti roditelja da ga uzdržavaju, pa je sudska praksa u tom smislu dosta šarolika.