Sklopili smo brak 1.9.2001. Suprug ga zbog preljuba želi razvrgnuti. Do 15.2.2023. smo formalno bili u braku. Od 2001. do 2016. smo ulagali u obiteljsku kuću koja je bila u vlasništvu njegova oca do njegove smrti kada je nekretnina nasljedstvom pripala suprugu uz prava doživotnog stanovanja njegove majke, do 2023. nastavili smo s ulaganjem u istu nekretninu. Koja su moja prava u imovinskoj sudskoj podjeli? Do kada imam pravo stanovanja u toj kući s djetetom koje ima 16 godina nakon razvoda koji slijedi i koje su moje novčane obveze dok stanujem tamo? Zaposlena sam.

Bračni drugovi sporazumno određuju mjesto stanovanja i obiteljsku kuću ili stan u kojem će stanovati s djecom nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb i koji predstavlja obiteljski dom za njih i djecu.

Bračni drug ne smije za trajanja braka otuđiti ili opteretiti obiteljsku kuću ili stan koji predstavlja bračnu stečevinu, a ujedno je i obiteljski dom u kojem stanuju drugi bračni drug i njihova djeca nad kojom ostvaruju roditeljsku skrb, bez pisane suglasnosti drugoga bračnog druga s ovjerom potpisa kod javnog bilježnika.

Sud može na zahtjev bračnog druga odrediti da pravo stanovanja u obiteljskom domu koji predstavlja bračnu stečevinu ostvaruje samo jedan roditelj sa zajedničkom maloljetnom djecom nad kojom roditelji ostvaruju roditeljsku skrb.

S obzirom da se u vašem slučaju radi o kući koja ne predstavlja bračnu stečevinu, jer ju je vaš suprug naslijedio, u vezi iste, odnosno prava na stanovanje u njoj, ne ostvarujete zaštitu koja je propisana Obiteljskim zakonom za obiteljski dom koji jeste bračna stečevina. Konkretno, suprug bi mogao pokrenuti postupak radi vašeg iseljenja, kao i iseljenja zajedničkog djeteta iz predmetne nekretnine.

U vezi vaših financijskih obveza, u svakom slučaju bi bilo važno da podmirujete svoj dio troškova koji otpada na režije i sl., no isto tako da to dokumentirate. Ukoliko očekujete da sa suprugom nećete moći postići dogovor, tada osim postupka za iseljenje možete očekivati da isti pokrene i postupak kojim će potraživati naknadu (najamninu) za vaše korištenje nekretnine i potraživati dio režija ako ih on podmiruje.

Ulaganjem u tuđu nekretninu ne stječete na njoj vlasnička prava, no stječete pravo na povrat vašeg ulaganja. Morate znati da se to ne odnosi na sva ulaganja već je ograničeno na ona učinjena u posljednjih pet godina, budući bi za ostala suprug mogao istaknuti prigovor njihove zastare sukladno Zakonu o obveznim odnosima.