Razno

Žele me lišiti poslovne sposobnosti

24.04.2018.

Žele me lišiti poslovne sposobnosti jer da ne brinem o svom zdravlju. To je mišljenje sudskog vještaka psihijatra. Čula sam za nadvještačenje pa bih voljela ići tim putem. Što dalje?

Razno

Sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju sa šizofreničnom osobom

05.02.2018.

Sklopila bih ugovor o doživotnom uzdržavanju s osobom koja boluje od šizofrenije, koja živi s malim prihodima. Ne živimo u istom gradu, ali u mogućnosti sam mu pomoći financijski i materijalno u hrani, obući, odjeći i higijenskim potrepštinama, sahraniti ga i platitit troškove sahrane. Može li se taj ugovor iza njegove smrti na sudu pobijati zbog njegove bolesti i sklonosti samoubojstvu? Preuzimam li tim ugovorom odgovornost za njegovu smrt te da li zbog nekog drugog uzroka smrti (na primjer zbog srčanog udara), ako bi bio mrtav nekoliko dana u kući se mene tereti za njegovu smrt?

Razno

Otac mi je darovao nekretninu koju je prethodno u oporuci namijenio drugima

23.11.2017.

Ako je otac napisao i sudu povjerio na čuvanje oporuku u kojoj je svoju nekretninu u jednakim dijelovima ostavio pastorki i mojoj sestri, a mene isključio, a zatim nakon dvije godine istu nekretninu darovao meni u cijelosti darovnim ugovorom, ne spominjući oporuku i misleći da ne znam za nju, može li pastorka mog oca ostvariti bilo kakva prava iz oporuke i može li pobijati darovni ugovor? Znam da sestri moram dati nužni dio, no može li to biti i pokretnina, na primjer namještaj?

Razno

Smije li me susjed fotografirati bez mojeg dopuštenja?

14.10.2017.

Vozio sam traktorom i prikolicom drva i susjed me je fotografirao mobitelom. Namjerno je to uradio i fotografirao je baš mene jer sam na putu/cesti bio samo ja. Ima li pravo fotografirati me bez mog dopuštenja?

Razno

Kako da ne izgubim pravo boravka i rada u Hrvatskoj nakon razvoda?

02.06.2017.

Strana sam državljanka iz BiH oženjena za hrvatskog državljanina od 30.01.2015. Dobila sam osobnu za strance koja ističe 2018. godine. U međuvremenu sam dobila stalno zaposlenje u Hrvatskoj. Budući da postoji velika mogućnost da će moj brak ubrzo završiti, hoće li to utjecati na moje zaposlenje odnosno ostanak u Hrvatskoj? Što bih trebala ili morala učiniti da ne izgubim pravo boravka i rada u Hrvatskoj?

Razno

Kako poništiti ugovore koje je dementna osoba potpisala?

06.04.2017.

U vrijeme kada sam bila bolesna umrla je bakina sestra. Bila je dementna a stan koji je obećala ostaviti bratu i meni ostavila je susjedi. Za vrijeme života potpisala je i punomoć na štednu knjižicu kako bi joj susjeda mogla dizati novce prema potrebi. Stan je već prodan prije no što je ona umrla. Odmah je kremirana i mi smo kao drugi red nasljednika (prvi red je umro) saznali za njenu smrt tek godinu kasnije. I to od susjeda. Mi mislimo da se radi o ubojstvu iz koristoljublja. Što da učinimo?

Razno

Susjed je posadio invazivnu biljku koja se širi kod mene, što mi je činiti?

15.09.2016.

Susjed je posadio u svom vrtu invazivnu biljku pajasen. To je biljka koja raste i širi se nekontrolirano. Stablo naraste do 20-ak metara u vrlo kratkom vremenu. U krošnji stabla je sjemenje koje pada na moj posjed. Iz svakog sjemena naraste nova biljka. Susjedova kuća je još u izgradnji, tako da on nema uvid u to što se dešava na njegovoj okućnici i oko nje. Što mi je činiti?