Razno

Susjed je posadio invazivnu biljku koja se širi kod mene, što mi je činiti?

15.09.2016.

Susjed je posadio u svom vrtu invazivnu biljku pajasen. To je biljka koja raste i širi se nekontrolirano. Stablo naraste do 20-ak metara u vrlo kratkom vremenu. U krošnji stabla je sjemenje koje pada na moj posjed. Iz svakog sjemena naraste nova biljka. Susjedova kuća je još u izgradnji, tako da on nema uvid u to što se dešava na njegovoj okućnici i oko nje. Što mi je činiti?

Razno

Mogu li tražiti povrat dara uz namet zbog neispunjavanja nameta?

27.06.2016.

Darovao sam kćerkama vikendicu s nametom. U ugovoru stoji da moraju namiriti javna davanja i u gruntovnom izvatku stoji da nema građevinske dozvole. Od 2010 god. obavještavao sam ih da porezna uprava šalje obračune kamata, a one to ignoriraju. Čak neće ni struju prepisati na sebe, a u HEP-u ne mogu prebaciti bez njihovog pristanka. Mogu li tražiti poništenje ugovora jer se ne drže ugovorenog? Također, može li i moja supruga tražiti poništenje jer je to bračna stečevina i nije znala detalje ugovora i nije ga potpisala kod javnog bilježnika?

Razno

Odgovornost tvrtke za skliske stepenice koje vode do poslovnog prostora

08.03.2016.

Mali smo poduzetnik koji posluje u unajmljenom prostoru, do kojeg vode vanjske stepenice koje su za lošeg vremena kliske. Postavili smo upozoravajuće naljepnice na nekoliko mjesta i usmeno upozorili sve poznate posjetitelje i djelatnike. Možemo li odgovarati za naknadu štete ukoliko se netko od posjetitelja ipak ozljedi?

Razno

Podjela hrane u promidžbene svrhe

19.07.2015.

Postoji li kakav pravilnik o podjeli hrane u promidžbene svrhe (u ovom konkretnom slučaju pisanica), odnosno kakvi minimalni uvjeti moraju biti ispoštovati da bi se ovakva akcija mogla legalno održati?