Razno

Smije li portal objaviti video gdje se osoba može prepoznati, a bez njenog znanja i suglasnosti?

30.09.2018.

Jedan portal je objavio video koji je snimljen na javnoj površini, a koji osobu na snimci stavlja u poziciju da joj se nanosi emotivna i materijalna šteta, a objavljen je bez njezina znanja i suglasnosti. Nisu navedeni podaci o osobi, ali se na snimci veoma lako može prepoznati. Je li to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka? Ne radi se osobi iz javnog života.

Razno

Imam trajno boravište u Kanadi, državljanin sam RH, kako da se zdravstveno osiguram kad dođem u Hrvatsku?

18.09.2018.

Trenutno imam trajno boravište u Kanadi, a još uvijek sam državljanin Republike Hrvatske. Planiram doći u Hrvatsku na 5 do 6 mjeseci. Mogu li se prijaviti za osnovno zdravstveno osiguranje koje sam imala dok sam živjela u Hrvatskoj i što trebam napraviti u ovom slučaju? Mogu li zadržati kanadsko osiguranje i prijaviti se za hrvatsko kada dođem ili trebam privremeno otkazati kanadsko osiguranje? Koje su mi opcije?

Razno

Kako da registriram auto ako imam neplaćenu kaznu?

05.07.2018.

Kupio sam polovan auto, nisam jos napravio knjižicu na svoje ime. Imam kupoprodajni ugovor. Trebao bih ga registrirati, a ne mogu jer imam 1.000 kn kazne koja nije moja nego za auto koji sam prodao. Što sada da napravim da bi registrirao auto? Bio sam kod javnog bilježnika da ga prepišem darovnim ugovorom na djevojku. Tamo mi kažu da kupoprodajni ugovor nije dosta nego da trebam imati knjižicu na svoje ime, a zakon je takav da s kaznom ne mogu registrirati auto. Na tehničkom kažu da ne mogu napraviti knjižicu na svoje ime ako neću odmah registrirati auto.

Razno

Žele me lišiti poslovne sposobnosti

24.04.2018.

Žele me lišiti poslovne sposobnosti jer da ne brinem o svom zdravlju. To je mišljenje sudskog vještaka psihijatra. Čula sam za nadvještačenje pa bih voljela ići tim putem. Što dalje?

Razno

Sklapanje ugovora o doživotnom uzdržavanju sa šizofreničnom osobom

05.02.2018.

Sklopila bih ugovor o doživotnom uzdržavanju s osobom koja boluje od šizofrenije, koja živi s malim prihodima. Ne živimo u istom gradu, ali u mogućnosti sam mu pomoći financijski i materijalno u hrani, obući, odjeći i higijenskim potrepštinama, sahraniti ga i platitit troškove sahrane. Može li se taj ugovor iza njegove smrti na sudu pobijati zbog njegove bolesti i sklonosti samoubojstvu? Preuzimam li tim ugovorom odgovornost za njegovu smrt te da li zbog nekog drugog uzroka smrti (na primjer zbog srčanog udara), ako bi bio mrtav nekoliko dana u kući se mene tereti za njegovu smrt?

Razno

Otac mi je darovao nekretninu koju je prethodno u oporuci namijenio drugima

23.11.2017.

Ako je otac napisao i sudu povjerio na čuvanje oporuku u kojoj je svoju nekretninu u jednakim dijelovima ostavio pastorki i mojoj sestri, a mene isključio, a zatim nakon dvije godine istu nekretninu darovao meni u cijelosti darovnim ugovorom, ne spominjući oporuku i misleći da ne znam za nju, može li pastorka mog oca ostvariti bilo kakva prava iz oporuke i može li pobijati darovni ugovor? Znam da sestri moram dati nužni dio, no može li to biti i pokretnina, na primjer namještaj?

Razno

Smije li me susjed fotografirati bez mojeg dopuštenja?

14.10.2017.

Vozio sam traktorom i prikolicom drva i susjed me je fotografirao mobitelom. Namjerno je to uradio i fotografirao je baš mene jer sam na putu/cesti bio samo ja. Ima li pravo fotografirati me bez mog dopuštenja?