Razno

Liječim se od teže duševne bolesti, mogu li me lišiti poslovne sposobnosti?

23.04.2019.

Protiv mene je na sudu podnesena građanska tužba radi pobijanja dužnikovih pravnih radnji. U radnom sam odnosu no zadnjih godinu dana liječim se od teže duševne bolesti. Poslao sam podnesak sudu da bolujem od kronične duševne bolesti i da se liječim u psihijatrijskoj ustanovi, stanje mi je bolje. Hoću li zbog toga imati problema? Mogu li mi uzeti poslovnu sposobnost?

Razno

Gdje trebamo platiti troškove izgubljenog parničnog postupka?

11.02.2019.

Izgubili smo sud i rečeno nam je da uplatimo tužitelju 7.600 kn, ali nemamo nikakvog računa gdje to možemo uplatiti osim njegove adrese, pa su nam rekli da je to dovoljno i da mu tako platimo ili da mu odnesemo na njegovu adresu. Kako da platimo te troškove?

Razno

Smije li portal objaviti video gdje se osoba može prepoznati, a bez njenog znanja i suglasnosti?

30.09.2018.

Jedan portal je objavio video koji je snimljen na javnoj površini, a koji osobu na snimci stavlja u poziciju da joj se nanosi emotivna i materijalna šteta, a objavljen je bez njezina znanja i suglasnosti. Nisu navedeni podaci o osobi, ali se na snimci veoma lako može prepoznati. Je li to u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka? Ne radi se osobi iz javnog života.

Razno

Imam trajno boravište u Kanadi, državljanin sam RH, kako da se zdravstveno osiguram kad dođem u Hrvatsku?

18.09.2018.

Trenutno imam trajno boravište u Kanadi, a još uvijek sam državljanin Republike Hrvatske. Planiram doći u Hrvatsku na 5 do 6 mjeseci. Mogu li se prijaviti za osnovno zdravstveno osiguranje koje sam imala dok sam živjela u Hrvatskoj i što trebam napraviti u ovom slučaju? Mogu li zadržati kanadsko osiguranje i prijaviti se za hrvatsko kada dođem ili trebam privremeno otkazati kanadsko osiguranje? Koje su mi opcije?

Razno

Kako da registriram auto ako imam neplaćenu kaznu?

05.07.2018.

Kupio sam polovan auto, nisam jos napravio knjižicu na svoje ime. Imam kupoprodajni ugovor. Trebao bih ga registrirati, a ne mogu jer imam 1.000 kn kazne koja nije moja nego za auto koji sam prodao. Što sada da napravim da bi registrirao auto? Bio sam kod javnog bilježnika da ga prepišem darovnim ugovorom na djevojku. Tamo mi kažu da kupoprodajni ugovor nije dosta nego da trebam imati knjižicu na svoje ime, a zakon je takav da s kaznom ne mogu registrirati auto. Na tehničkom kažu da ne mogu napraviti knjižicu na svoje ime ako neću odmah registrirati auto.