Mojem sada pokojnom  ocu je uvidom u CT bilo očitano da ima proširenu malignu bolest, bio je proglašen palijativnim pacijentom. Nakon razgovora s liječnicom, rečeno nam je da otac ima pravo na osobnu invalidninu i naknadu za pomoć jer nije mogao obavljati osnovne životne potrebe (po dolasku iz bolnice je bio svjestan, ali nepokretan te sam brinuo o njemu 24/7). U Centru za socijalnu skrb predao sam zahtjev za osobnu invalidninu s potrebnom dokumentacijom. Rečeno mi je da će zahtjev biti obrađen po bržem postupku. Nakon 4 mjeseca odlazim u Centar za socijalnu skrb po informacije što učiniti jer je otac preminuo 15.01.2024. Zahvalili su na obavijesti i rekli da se postupak obustavlja jer komisija nije izašla na uviđaj. S obzirom na predanu dokumentaciju i dokumentaciju nakon predaje zahtjeva (4 puta sam zvao Hitnu pomoć, 3 puta je završio na medicinskoj obradi), mogu li uložiti žalbu zbog nepravovremenog izlaska komisije na uviđaj?

Centar za socijalnu skrb dio je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi, samim time za eventualne propuste ili nezakonitosti u radu djelatnika navedenog sustava odgovara Republika Hrvatska.

Sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku, osoba koja namjerava podnijeti tužbu protiv RH dužna je prije podnošenja tužbe obratiti se sa zahtjevom za mirno rješenje spora državnom odvjetništvu koje je stvarno i mjesno nadležno za zastupanje na sudu pred kojim namjerava podnijeti tužbu. Ako zahtjev ne bude prihvaćen ili o njemu ne bude odlučeno u roku od tri mjeseca od njegova podnošenja, podnositelj zahtjeva može podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Pitanje osobne invalidnine do 01.01.2024. godine bilo je regulirano Zakonom o socijalnoj skrbi, a od navedenog datuma regulira ga Zakon o inkluzivnom dodatku, no kako je postupak iniciran za vrijeme prvo navedenog zakona po njemu se ima i dovršiti.

Zakon o socijalnoj skrbi u članku 132. propisuje da je postupak za priznavanje prava propisanih tim zakonom žuran i nadležno tijelo je dužno zahtjev riješiti u roku od 15 dana od zaprimanja urednog zahtjeva, ako nije potrebno provoditi ispitni postupak, odnosno u roku od 30 dana, ako je ispitni postupak potreban.

Da biste započeli s postupkom prema RH, morat ćete dokazati da su djelatnici CSS-a postupali nezakonito, odnosno da nisu u zakonom propisanom roku riješili uredno dostavljen zahtjev, pa u skladu s tim postaviti i zahtjev za naknadu štete koju smatrate da trpite.

U svakom slučaju postupak morate započeti zahtjevom prema Općinskom državnom odvjetništvu.