Izgubio sam spor s RH, tuženi smo brat i ja. Tuženici su dužni podmiriti trošak u roku od 15 dana. Mogu li ja platiti svoj dio, a brat svoj? Brat ne radi pa me strah da meni ne sjednu na račun. Također, s obzirom da sam invalid u mirovini, imam li pravo na otpis tog duga ako se budu htjeli naplatiti od mene?
 

Suparničari (brat i vi) koji su solidarno odgovorni u glavnoj stvari, bez obzira jesu li u parnici tužitelji ili tuženici, odgovaraju solidarno i za troškove dosuđene protivnoj strani, odnosno tako i potražuju troškove od protivne strane. Po sadržaju vašeg pitanja moja je pretpostavka da se radi upravo o navedenoj situaciji odnosno da solidarno odgovarate za dosuđeni trošak postupka, što vjerovniku, RH, daje mogućnost da trošak naplati u cijelosti od jednog od solidarnih dužnika, primjerice vas. U tom slučaju vi imate pravo onaj dio troškova koji ste platili, a koji otpada na vašeg brata, potraživati izravno od njega. 

Postoji Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, no on se odnosi na jednokratne mjere pomoći radi rješavanja problema blokiranih računa fizičkih osoba – građana, jednokratnim otpisom duga u iznosu utvrđenom istim zakonom i pružanja mogućnosti reprograma ostatka dospjelog poreznog duga obuhvaćenog ovrhom na novčanim sredstvima poreznog duga.

Bez obzira na zakonske odredbe, vjerovnik uvijek ima mogućnost neki dug otpustiti i ne potraživati njegovu naplatu, to ovisi o vjerovnikovoj volji. Ograničenja u eventualnoj prisilnoj naplati, obzirom da primate invalidsku mirovinu propisana su Ovršnim zakonom, no invalidska mirovina nije izuzeta od ovrhe.