Suprug i ja smo vlasnici nekretnine u ½ dijela svatko. Zbog narušenih bračnih odnosa ja ne živim u stanu, povremeno dođem na 2-3 dana. Suprug mi brani boravak u stanu, on plaća pričuvu i račune. Koja su moja prava?


Sukladno odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, a kao suvlasnik predmetnog stana, imate isti krug prava koja ima i suprug. Svakako imate pravo da stan koristite, da svoj suvlasnički dio prodate ili da pokrenete postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice.

U slučaju poput vašeg, kada jedan suvlasnik nekretnine potpuno isključi drugog suvlasnika od dotadašnjeg načina korištenja iste, od suda možete tražiti da naloži drugom suvlasniku da prestane s daljnjim takvim smetanjem i omogući vam stupanje u suposjed (korištenje nekretnine).

Kod suda možete pokrenuti i postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice civilnom diobom (prodajom nekretnine). U tom slučaju na javnoj dražbi stan može otkupiti suprug, vi ili netko treći, a postignuta cijena se dijeli sukladno suvlasničkim omjerima.

Treća opcija, koja je moguća, ali je teško reći koliko je realna, jeste da prodate svoj suvlasnički dio, suprugu ili nekoj trećoj osobi.