Sestra i ja naslijedile smo zemljište od oca poslije njegove smrti 1998. godine. Bratu sam darovala svoju polovinu. Brat to nije uknjižio, a sestra je zahtijevala diobni ugovor koji smo zavele u zemljišnim knjigama. S obzirom da se promijenio broj z. k. uloška broj k. č. kao i broj posjedovnog lista, može li brat može realizirati darovni ugovor?

U skladu s odredbama Zakona o zemljišnim knjigama da bi isprava (u ovom slučaju ugovor o darovanju) bila podobna za provedbu u zemljišnim knjigama (upis prijenosa prava vlasništva), tada nekretnine koje su predmet prijenosa moraju biti u samoj ispravi opisane na način kako su i upisane u zemljišnim knjigama.

S obzirom je došlo do promjene oznake katastarskih čestica i zemljišno knjižnog uloška, da bi ugovor bio podoban za provedbu u zemljišnim knjigama potrebno je zaključiti aneks ugovora o darovanju u kojem će se naznačiti sada ispravne čestice. Nakon toga ugovor će se moći privesti u zemljišnim knjigama i upisati pravo vlasništva na vašeg brata.