Molim vas da mi objasnite zakon o mirnom posjedu.  Suvlasnik sam zemlje koju zauzima treća osoba koja nema nikakve veze sa zemljom, samo je pokosi. U roku 30 dana nismo zvali policiju nego smo mu rekli da on nema pravo to raditi na tuđoj zemlji, međutim on nas tuži da ga ometamo u njegovom mirnom posjedu jer je on to zadnji pokosio. Gubimo sud jer nema veze što on nije ni vlasnik ni suvlasnik. Apsurd u hrvatskom zakonu kojeg mislim da nema niti u jednoj državi.

 

Institut posjeda reguliran je odredbama Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, baš kao i pravo vlasništva odnosno u vašem slučaju suvlasništvo. Osoba koja ima faktičnu vlast na nekoj stvari njezin je posjednik, a posjed se stječe kada posjednik uspostavi svoju faktičnu vlast bilo svojim jednostranim činom, bilo da mu je ona prenesena u posjed (što se može učiniti faktičnim činom predaje ili očitovanjem volje). Posjed može bit zakonit (ako posjednik ima pravni temelj posjedovanja), istinit (ako posjed nije pribavljen silom, potajno, prijevarom ni zlouporabom povjerenja), pošten (ako kada je stečen posjednik nije znao niti je imao razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed). Posjed traje dok traje faktična vlast posjednika na nekoj stvari, a zakon brani samovlasno smetanje posjeda bez obzira na to kakav je posjednik i da li osoba koja ga u posjedu smeta smatra da ima jače pravo na toj stvari. Posjednik ima pravo na zaštitu posjeda koju može ostvariti putem samopomoći ili sudskim putem, a čak i onaj posjednik koji je posjed stekao oduzevši ga drugoj osobi može štititi svoje pravo posjeda prema trećima, a prema onoj osobi od koje ga je oduzeo nakon što njegov posjed postane miran. Kada sud odlučuje po zahtjevu za zaštitu posjeda on ne ispituje niti pravo na posjed niti kakvoću posjeda već samo posljednje mirno stanje posjeda. Ako sud utvrdi da je tužitelj posljednji mirni posjednik, a da da ga je tuženi u tom posjedu smetao donijet će rješenje kojim će to sudski utvrditi i zabraniti takvo smetanje ubuduće.

U vašem slučaju sud je očigledno utvrdio da je tužitelj posljedni miran posjednik, a da ste ga vi u tom posjedu smetali.

Kao vlasnik, odnosno suvlasnik nekretnine niste imali pravo samovlasno pokušati okončati posjed treće osobe na nekretnini na kojoj ste suvlasnik. Sudskim putem ste trebali zatražiti zaštitu svoga prava vlasništva na način da se nekretnina kojoj ste suvlasnik preda u posjed vama i drugim suvlasnicima od strane osobe koja je drži u posjedu, odnosno da se preda u posjed samo vama ako su vas drugi suvlasnici na to ovlastili.