Susjed ima zelenu ogradu uz sam zid koji je međa. Visina je 2.5 m i prelazi na moju stranu. Zatvara pogled, ne dozvoljava sunce, sprječava protok zraka. Nekretnina je na moru, čime mi ometa nesmetan boravak (srčani sam bolesnik, umirovljenik). Molim pravni lijek, naročito dopušteno visinu iste i postupak zaštite posjeda.


Sukladno odredbama Zakona o gradnji i pratećeg Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, bez građevinske dozvole i glavnog projekta može se graditi ogradni zid visine do 1,6 m i potporni zid visine do 1 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu odnosno zid do najviše točke ograde odnosno zida te ograda visine do 2,2 m mjereno od najnižeg dijela konačno zaravnanog i uređenog terena uz ogradu.

U vašem slučaju navodite da se radi o "zelenoj ogradi”, pa je za pretpostaviti da je susjed posadio stabla ili biljke kao neku vrstu dodatne ograde. U tom slučaju radi se o pitanju iz područja susjedskih prava koja su uređena Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji jasno propisuje prava u vezi stabala, živice i sl. izgrađenih na međi ili uz među odnosno grana i korijenja koje eventualno prelaze na susjednu nekretninu u takvoj situaciji.

One grane, korijenje i sl. koji prelaze granicu na vašu nekretninu imate pravo ukloniti. Ukoliko sa živica, ograda, stabala dolazi do štetnih emisija na vašu nekretninu ili ukoliko smatrate da vam susjed nekim svojim radnjama oduzima svjetlo i sl., tada vam ne preostaje drugo nego da zatražite sudsku zaštitu kroz odgovarajući parnični postupak za koji vam svakako preporučujem da angažirate stručnu osobu kao punomoćnika.