Prije nekoliko dana probudio sam se ukočenim vratom, koji me još uvijek boli. Prije toga me nikada nije bolio vrat. Nisam dizao ništa teško, nisam pao ili udario glavom. Sada mi bol ide i u ruku. Fizioterapeut mi je rekao da vjerojatno imam herniju u vratu. Kako je to moguće?

Na slična pitanja svojim pacijentima obično odgovaram usporedbom s automobilskom gumom. Ako tijekom vožnje automobilom prijeđete preko oštrog predmeta, tada je vjerojatno da će se guma probušiti, te ćete to prvo osjetiti na svom upravljaču (volanu). Automobil će biti teško kontrolirati u vožnji, te ćete vjerojatno stati i pogledati što se dogodilo.

Takva oštećenja relativno je lako i jednostavno sanirati kod vulkanizera. No, ako dugo vozite iste gume, te se one s vremenom potroše, prije ili kasnije jedna od njih će naprosto popustiti i ispuhati se. Simptomi će biti slični- teško ćete kontrolirati automobil u kretanju. Dijagnoza će biti ista- probušena guma. No, rješenje će biti skuplje - nova guma. Popravak stare nije opcija, oštećenja i potrošenost su naprosto preveliki da bi ju bilo moguće popraviti.

Slično je i s organizmom. Akutna oštećenja, s jasnim uzrokom, lako se dijagnosticiraju, a ako nisu prevelika, relativno se lako i liječe. S druge strane oštećenja koja nastaju kumulativnim zbrojem malih i neprimjetnih ozljeda, nekada i mikrooštećenja, dolaze naizgled bez jasnog povoda ili uzroka, teže ih je dijagnosticirati, a nerijetko se i sporije i teže liječe.

U takvim je situacijama potrebno u početku smiriti simptome, a kasnije procijeniti moguće uzroke oštećenja, te ih odgovarajućim postupcima ukloniti ili umanjiti, kako u budućnosti ne bi ponovo uzrokovali iste probleme.

Cijela kralježnica, a napose vrat, je jedan od takvih kompleksnih sustava u organizmu, unutar kojega su kumulativne ozljede češće od akutnih. To znači da je za njihovu dugotrajnu sanaciju potrebno ne samo smiriti trenutne simptome, već i ukloniti uzroke kumulativnih oštećenja u njoj.