Amiši su izuzetno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo su nepoznat pojam. U višegodišnjem ispitivanju amiške djece naišli su na tek 3 slučaja autizma.


Zanimljiva misao osvanula je ovih dana: „Medicina je toliko napredovala, da praktički niti jedan čovjek nije zdrav.“ Možete ovo tu­mačiti kako hoćete, ali činje­nica je da je medicina zapravo infiltrirana svuda. I tamo gdje treba i tamo gdje ne treba. (Sve treba pitati liječ­nika, zar ne?) Usprkos sve­mu, odavno se zna da razvijena medicina nije garancija dugog života. Stanovnici BiH žive duže nego stanov­nici SAD-a, iako Ameri­kanci troše na medicinu više nego itko. Mali izuzetak pred­stavljaju Amiši.

Amiši su protestantski kršćani, porijeklom iz Euro­pe. Danas uglavnom žive u Pennsylvaniji, Ohiu, Indiani, Kansasu i još nekim ame­ričkim saveznim državama. Žive u izoliranim zajednicama, skromno, većinom jako daleko od velikih gradova. Vrlo su religiozni. 

Bave se pretežno poljo­privredom, i to organskom poljoprivredom. GMO pro­izvode niti uzgajaju, niti se njima hrane. Najveća većina ne cijepi svoju djecu. Mo­dernu tehnologiju (uključu­jući automobile i telefone) slabo koriste. Možda je to istinski povratak prirodi. A možemo reći i da žive u nekom svom posebnom svijetu. Bilo kako bilo, zdravlje amiša prilično se razlikuje od američkog prosjeka.

Dakle, Amiši su izuzetno zdravi i za mnoge je to više od zagonetke. Alergije kod djece gotovo su nepoznat pojam. U višegodišnjem is­pitivanju amiške djece naišli su na tek 3 slučaja autizma. Naknadno su utvrdili da je dvoje od troje autistične dje­ce ranije cijepljeno. U amiš­kim selima su vrlo rijetke bo­lesti suvremene civiliza­cije, a tu naročito mislim na srčane bolesti, rak i dijabe­tes.

Ha, zar vam nije neobič­no da Amiše i rak zaobilazi, iako su znanstvenici rekli da je 2/3 svih karcinoma rezultat tek puke loše sreće? Zar su takvi miljenici sreće? Neki stručnjaci idu i korak dalje, pa navode da Amiši zasigurno imaju neki super-gen, koji pruža i super-zaš­titu, inače neuobičajenu u dru­gim sredinama. Ha, ha, za­bavno mi je kada u stisci oko pravih istina dobro do­đu i geni. S njima se svašta može i prikriti i „objasniti“. Dakle, nije hrana bitna nego geni? Nije cijepljenje ništa krivo, već geni štite od autizma?

Jeste li znali da geni spa­šavaju i od astme i alergija? (Čudno kako se kod njih sve idealno poklopilo. Točno kako bi čovjek poželio.) Ili, jeste li primijetili da nikada ništa ni za što nije štetno? Uvijek je količina nekog za­gađenja premala da bi se razboljeli. Sve službe dano­noćno brinu o našem zdra­vlju, brižno educirajući neu­ke kako se od baznih stanica po neboderima baš nitko ne­će razboljeti. A ipak smo sve bolesniji, tko zna zbog čega. 

Amiši su zaista svijet za sebe. Oslanjaju se na vlastitu zdravu pamet, a to je izgleda jedino što može pomoći u ovom pokvarenom svijetu. Zamislite, čak su i bez mo­bitela...

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!