U podužem pismu, jedna čitateljica, koja se bavi trekkingom, opisuje svoje probleme s koljenom, te je priložila i nalaz magnetske rezonance. Ukratko, radi se o umjerenoj artrozi koljena, te je preporuka ortopeda za artroskopiju koljena prilikom koje bi se učinilo "čišćenje", odnosno mali zahvati na hrskavici, meniskusima, te osteofitima, a kako bi se smanjili simptomi. Njeno pitanje glasi: Je li takva operacija nužna, te postoji li alternativa u konzervativnom liječenju?

Artroza koljena je kronično degenerativno oboljenje čiju progresiju nije moguće spriječiti, ali ju je moguće usporiti. Za tu svrhu, a unutar svake faze oboljenja, te u zavisnosti od stanja i simptoma kod konkretnog pacijenta izabiremo metode terapije i profilakse koje u tom trenutku imaju najveću mogućnost ukloniti simptome i usporiti napredovanje bolesti. Bez odgovarajućeg pregleda, nije moguće reći je li u ovom slučaju uputno odgoditi operaciju ili ne. No, odgovarajući program rehabilitacije svakako je važno provoditi pod nadzorom i uputama iskusnog fizioterapeuta. On ima tri svoje sastavnice.

Prva je cirkulatorni trening niskog intenziteta, najbolje na statičkoj bicikli ili orbitreku. Takva aktivnost, poradi svojeg podnošljivog stresa, omogućuje oštećenoj hrskavici pokret kojim ona ubrzava svoj metabolizam, te okruženje u kojemu neka njena oštećenja tijelo može sanirati.

Drugi je program vježbi snage, sastavljen tako da održava ili povećava snagu mišića natkoljenice, ali sa smjerovima opterećenja koji neće donijeti dodatni stres na već oštećene strukture koljena.

Treći je održavanje fleksibilnosti i propriocepcija. Skraćeni mišići mogu doprinijeti pojavi bolova kroz povećanje pritiska u koljenu, naročito kod dužeg hodanja. Dok sporiji refleksi mogu utjecati na pojavu mikronestabilnosti i tako ubrzati nastanak oštećenja na hrskavici.

Možda najvažnije u cijelom procesu jest procijeniti ukupno opterećenje na koljena kroz vježbanje, dnevne i sportske aktivnosti i prilagoditi ga trenutnom stanju oštećenih zglobova.