Srčane bolesti predstavljaju ubojicu broj 1 u zapadnom svijetu. Srećom, liječnici dobro ZNAJU za glavne uzroke problema, a i tretmani su dobro razrađeni. MAKAR TAKO IZGLEDA. Restrikcija masnoća (pogotovo je omražen kolesterol) i lijekovi (statini) predstavljaju najbolje rješenje. Teže slučajeve začepljenja obrađuje kirurgija. Kod angioplastije, u problematičnu žilu uvlači se kateter i vrši se proširenje tzv. „baloniranjem“. Nažalost, rješenje je obično samo privremeno. U skoro 40% slučajeva ANGIOPLASTIJA IZAZIVA NEKO OŠTEĆENJE SRCA. Ironično, ali kod njih 4% dolazi do infarkta, kao direktna posljedica zahvata. Uz to, NOVO ZAČEPLJENJE ARTERIJA POGAĐA SVAKOG TREĆEG PACIJENTA, i to jedan sat do 6 mjeseci iza angioplastije. Još agresivnija je bypass-operacija, odnosno umjetno premošćivanje začepljene zone. To je ozbiljna operacija s upitnim rezultatima. Ako ih i ima, obično su ograničenog trajanja. KOD POLOVINE BOLESNIKA TAKO SE NE POSTIŽE NIKAKVO POBOLJŠANJE SRČANIH FUNKCIJA. Uglavnom, agresivne ili nešto manje agresivne mjere svakako nisu sistemska rješenja. NADJEVANJE TABLETAMA, PA UMIRANJE S NORMALNIM KOLESTEROLOM? Većina ne zna da si može pomoći i na drugačiji način. Što kažete na spas u vitaminu C? Pođimo od početka... Obično glavni problem nije srce, kao centralna pumpa, već arterije, koje ga hrane krvlju. Ograničavanje protoka krvi zbog djelomično začepljenih arterija znači da srce mora napornije raditi, što je uvod u nevolje, od bolova (angina) do infarkta. Nekada je konvencionalna medicina sve navedene patološke pojave pripisivala procesu starenja. Danas se aterosklerotične promjene na krvnim žilama pripisuju štetnim životnim navikama. Tu se prvenstveno misli na pušenje, izostanak fizičke aktivnosti i (naročito) masnu hranu. „Kolesterolska logika“ je jednostavna i očigledna. Suženje žila nastaje zbog taloženja kolesterola na unutarnjim stijenkama. Masnoća sadrži kolesterol. Zaključak: MASNOĆA DOVODI DO ATEROSKLEROZE. Ovo već i vrapci pjevaju. Mogao bih reći da je to zacementirana činjenica. Nipošto ne želim zagovarati masnu hranu, ali navedena logika je, u najmanju ruku, diskutabilna. Omraženost masnoće traje već 50 godina. Dovoljno dugo da je prihvate zdravstveni sistemi i prehrambena industrija. Sve se već prilagodilo, UMJESTO KRIVACA ZA BOLEST PONUĐENA JE CIJELA PALETA NEMASNIH I MANJE MASNIH PROIZVODA. Neke tvornice žive samo od toga. Tržište je sve dobro prihvatilo i bilo kakve izmjene shvaćanja sada su nepoželjne. DA LI VAM JE ONDA ČUDNO AKO SE IGNORIRA ČINJENICA DA ZASIĆENE MASNOĆE ZAPRAVO NE ZAČEPLJUJU ARTERIJE? Dobro poznata Framinghamova studija analizira zdravlje stanovnika Massachusettsa već više destljeća. Isplivao je, recimo, obratni zaključak, suprotan dosadašnjim shvaćanjima: VEĆI UNOS ZASIĆENIH MASNOĆA I KOLESTEROLA ZNAČI I MANJE KOLESTEROLA U KRVI. (Ipak, ovdje moram jasno naglasiti da je hrana životinjskog porijekla po mnogočemu daleko nekvalitetnija od biljne. Uz ostalo, osobe sklone mesu obično premalo koriste punovrijednu sirovu biljnu hranu. To će se pokazati krucijalnim i kod ateroskleroze.) Mnoge domaće životinje pojedu obilje masnoća (barem kao i čovjek), pa ipak imaju zdrave žile. Svaki veterinar to zna. Da li je u pitanju neki posebni zaštitni faktor? Grupa njemačkih znanstvenika otkrila je da je glavni „krivac“ kod kolesterola zapravo lipoprotein. Ova ljepljiva tvar inkorporira se u kolagen (inače prirodno prisutan na stijenkama arterija), stvarajući aterosklerozu. Veliko otkriće bilo je da ATEROSKLEROZA MOŽDA I NIJE BOLEST, NEGO NAČIN NA KOJI TIJELO „KRPA“ OSLABLJENE ILI OŠTEĆENE ARTERIJE. Čuva ih od uništenja. Drugim riječima, bez kolesterola šteta bi bila još veća. A životinje ne obolijevaju, zato što posjeduju enzim, KOJI PRETVARA GLUKOZU U VITAMIN C. Koji sretnici! Ljudi su ovisni isključivo o unosu vitamina izvana. Ha, možda previše nade pružamo u današnju osiromašenu hranu.