Dobro je poznato da duševno stanje mogu pogoršati manjak vitamina D i neuravnotežena crijevna flora. Općenito, upale u probavnom traktu doprinose depresiji. Možda djeluje neobično, ali crijevne bakterije izlučuju više serotonina nego mozak. Zbog toga ni utjecaj na raspoloženje nipošto nije zanemariv.


Svatko od nas je ponekad bez­voljan, utučen i prazan. Nadvili su se tamni oblaci i životno ve­selje je ustupilo mjesto tuzi. Lo­še raspoloženje je prilično normalan duševni odaziv na raz­ličita nepovoljna događanja u ži­votu: smrt voljene osobe, rastavu, neuspjeh na poslu ili neš­to slično. No, vrijeme obično za­liječi takve rane. Prije ili kasnije. Mada izgleda kao depresija, to zapravo i nije prava depresija.

Depresija u kliničkom smislu znači dugotrajno stanje utu­čenosti i beznađa, obično bez po­sebnog vanjskog razloga. De­presivne osobe govore o neo­bjašnjivom strahu, neke bi pla­kale po cijeli dan. Osjećaj kriv­nje i beskorisnosti lupa po moz­gu, a unutarnja praznina dovodi do očaja. Depresivnima vrijeme teče sporo, svaki dan je duži od vječnosti. Crne misli protegnu se i u noć. Nesanica i depresija usko su povezani. Nije neobično da se svim nedaćama psihičke prirode priključe i gla­vobolja, bolovi u leđima, pritisak u prsima, začepljenost i sl. Dakle, depresija je kompleksna i nimalo bezazlena bolest.

Prema najnovijim istraživa­njima, izgleda da depresija nije direktno povezana s neravno­težom kemijskih tvari u moz­gu, već glavnu ulogu igraju neki drugi biološki faktori. Veći krivac je tijelo nego um. Dobro je poznato da duševno stanje mo­gu pogoršati manjak vitamina D i/ili neuravnotežena crijevna flora. Općenito, upale u pro­bavnom traktu doprinose de­presiji. Ništa čudno ako kažu da je trbuh naš „drugi mozak“. Možda djeluje neobično, ali crijevne bakterije izlučuju više serotonina nego mozak. Zbog toga i utjecaj na raspoloženje nipošto nije zanemariv.

Svatko može puno napraviti za svoje duševno zdravlje. Mož­da se najučinkovitijom pokazala tjelesna aktivnost. Tako se nor­malizira inzulin i potiče izlučivanje hormona dobrog raspoloženja u mozgu. Jedno­stavno, vježbanje odvraća dep­re­sivne misli. Također, trebalo bi ustrajati na nekim ustaljenim dnevnim zadacima (lijepo bi bilo postaviti neke manje i ostvarive ciljeve, što dodatno krijepi samopouzdanje), što je uvijek bolje od besciljnog leža­nja po krevetu ili kauču.

Način prehrane nerijetko kre­ira raspoloženje. I to više ne­go što možda mislite. Šećer nam je najveći neprijatelj, a po­sebno fruktoza. Šećer ne izaziva samo porast inzulina, već i izluči­va­nje glutamata. Tek ukratko, glu­tamat se povezuje s depre­sijom, ljutnjom, strahovima i na­padima panike. Sve gore od goreg. Uz to, crijevnu floru uništavaju antibiotici, GMO proizvodi te nasadi uzgojeni s puno herbicida, pogotovo s glifosatom. Ništa bolja nije klorirana ili fluorirana voda. S druge strane, od velike pomoći mogu biti probiotici, fermentirana hrana i omega-3 kiseline. Sva­kako i boravak na suncu. Ži­votna sreća se može i vratiti, ia­ko crni oblaci ponekad izgle­da­ju kao neprobojna barijera.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!