Kod začepljenog nosa svaka dva sata ukapajte u nosnice čaj od bijelog sljeza.


Vrijeme je prehlada, no­sovi cure na sve strane, si­nusi su začepljeni. I mali i veliki trebaju pomoć. Vrlo često čak i pedijatri kod upa­la respiratornog sustava za nosiće preporučuju čaj od korijena bijelog sljeza (Alt­haea officinalis). Ako valja za male, valja i za velike! 

Dakle, kada je nos začep­ljen, dragi moji veliki, pravac po sljezov korijen i kapajte kapi u nos. No, kako pravilno skuhati ovaj čaj? 

Korijen bijelog sljeza dje­luje protubakterijski, protuupalno i regenerirajuće na ko­žu (pa tako i sluznicu). Ima nešto posebno u toj slu­zi. Bijeli sljez ima čak do 15% ljekovitih polisaharidnih slu­zi koje oblažu sluznicu.
 
Dakle, kod pripremanja ovog čaja najvažnije je sa­čuvati što je više moguće njegove sluzi. Za to nam je potrebno vrijeme i hladna voda. Vrijeme, jer se samo protekom vremena, a ne i temperaturom, mogu otpus­titi sluzi. Hladna voda, jer ako bismo iskuhavali ovaj biljni materijal, temperatura bi raskuhala i rascjepkala sluz. Osim što bi nastale promjene kemijskog sastava, iskuhavanje bi i mehanički razbilo strukturu sluzi koja se onda više ne bi mogla tako efikasno lijepiti za sluz­nicu i od biljke bi iskoristili samo 30-40% mogućeg lje­ko­vitog djelovanja. 

Pravilo vremenskog od­maka i hladne vode odnosi se na pripravu svih biljaka kod kojih koristimo kao najljekovitiji dio njihove sluzi. 

Kako se, dakle, radi čaj od korijena bijelog sljeza? 

Evo, ovako: velika žlica sit­no isjeckanog korijena pre­lije se s 2 decilitra hladne vo­de i pusti stajati na sobnoj temperaturi 5-6 sati. Nakon toga se procijedi te lagano zagrije na temperaturu tijela (provjerite prstom).
  
Dio čaja stavite u bočicu s kapaljkom (možete ju naba­viti u ljekarni) te svaka dva sata ukapajte u nosnice. Os­tatak čaja popijte, umirit će vam grlobolju i pomoći kod kašlja (sluzi iz čaja pomažu da svoju sluz lakše izbacite van).