Kod začepljenog nosa svaka dva sata ukapajte u nosnice čaj od bijelog sljeza.
Vrijeme je prehlada, nosovi cure na sve strane, sinusi su začepljeni. I mali i veliki trebaju pomoć. Vrlo često čak i pedijatri kod upala respiratornog sustava za nosiće preporučuju čaj od korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis). Ako valja za male, valja i za velike!
Dakle, kada je nos začepljen, dragi moji veliki, pravac po sljezov korijen i kapajte kapi u nos. No, kako pravilno skuhati ovaj čaj?
Korijen bijelog sljeza djeluje protubakterijski, protuupalno i regenerirajuće na kožu (pa tako i sluznicu). Ima nešto posebno u toj sluzi. Bijeli sljez ima čak do 15% ljekovitih polisaharidnih sluzi koje oblažu sluznicu.
Dakle, kod pripremanja ovog čaja najvažnije je sačuvati što je više moguće njegove sluzi. Za to nam je potrebno vrijeme i hladna voda. Vrijeme, jer se samo protekom vremena, a ne i temperaturom, mogu otpustiti sluzi. Hladna voda, jer ako bismo iskuhavali ovaj biljni materijal, temperatura bi raskuhala i rascjepkala sluz. Osim što bi nastale promjene kemijskog sastava, iskuhavanje bi i mehanički razbilo strukturu sluzi koja se onda više ne bi mogla tako efikasno lijepiti za sluznicu i od biljke bi iskoristili samo 30-40% mogućeg ljekovitog djelovanja.
Pravilo vremenskog odmaka i hladne vode odnosi se na pripravu svih biljaka kod kojih koristimo kao najljekovitiji dio njihove sluzi.
Kako se, dakle, radi čaj od korijena bijelog sljeza?
Evo, ovako: velika žlica sitno isjeckanog korijena prelije se s 2 decilitra hladne vode i pusti stajati na sobnoj temperaturi 5-6 sati. Nakon toga se procijedi te lagano zagrije na temperaturu tijela (provjerite prstom).
Dio čaja stavite u bočicu s kapaljkom (možete ju nabaviti u ljekarni) te svaka dva sata ukapajte u nosnice. Ostatak čaja popijte, umirit će vam grlobolju i pomoći kod kašlja (sluzi iz čaja pomažu da svoju sluz lakše izbacite van).