Prvi glasnici proljeća - jaglac, podbijel i plućnjak, fantastični su čistači teškog produktivnog kašlja.


Zavladala je gripa nad gradom na Rječini. Na sve strane skače temperatura, a tko još nema tu čast da ga je uhvatila baš gripa, vrlo vje­rojatno kašljuca pod kak­vom upalom grla. Puno je biljaka koje su se tradicionalno koristile kod upala grla i bronhitisa. O nekima od njih već smo pisali, a možda vas baš ova kašljucava i noso­cureća zima ponuka da u proljeće koje slijedi krenete u uzgoj i berbe ljekovitog bi­lja koje može pomoći kod ovih tegoba.

Za početak, to su prvi glasnici proljeća - jaglac, podbijel i plućnjak, koji su fantastični čistači onog teš­kog produktivnog kašlja. Nakon njih slijedi divna lju­bičica, čiji cvijet i list smiruju kašalj. Ne nađete li lju­bičicu, a imate kakvu starinu u Gorskom kotaru (gdje je dovoljno čisto) oko koje raste bršljan, uberite i osu­šite njegov list. (A ako imate kakvu starinu s vrtom u Gorskom kotaru, s kojom ne znate što biste točno, javite!)  

Kako se bude približavao svibanj, sjetite se da ste u vrtu posadili grm kadulje, a tamo negdje sa strane bri­žno nadgledajte uskolisni trpu­tac koji će početi u našim krajevima cvasti u lipnju. Naravno, ne zaboravite niti majčinu dušicu koja širi svoje miomirisne prstiće po svibanjskom kamenjaru, pa kada ju budete kuhali, sljubite ju s malo lipanjskog cr­nog sljeza. Na razmeđini lipnja i srpnja obratite po­zornost na koromač i stolisnik u cvatu, a da zaokružite priču, pričekajte strpljivo je­sen i uberite divni rascvali cvijet mirisnog vriska.