Već dulje vrijeme imam bolove u lijevom trohanteru. Svi pokušaji fizikalnom terapijom, kao i analgeticima bili su bezuspješni, te mi je na kraju ultrazvučnom pretragom pro­nađen kalcifikat 1cm X 0.60. Kukovi su u redu iako sam 82 godine stara.

Trohanter je ime za koštanu kvrgu na gornjem dijelu butne kosti. Na nju se hvataju neki mišići, a preko nje “preskače” jedan dugački ligament. Tijekom godina, vezivne strukture spomenutog ligamenta i tetiva mišića skupljaju manja oštećenja, što može potaknuti tijelo da na njihovom mjestu odlaže kalcijeve soli. Također s godinama se mijenja i oblik kostiju, što mijenja smjer sila kroz mišiće i tetive. To također može biti uzrok dodatne iritacije već oštećenih tkiva, uz razvoj posljedične kronične upale i bolnosti.

Terapija prvog izbora svakako je krioterapija (led) i fizioterapija. Ako one nisu donijele olakšanje, znači da je sam proces već kroničan i treba mu pristupiti na drugačiji način.

Prva mogućnost je injektiranje kortizonoida u samo bolno mjesto, što je postupak koji kolokvijalno nazivamo blokadom i može ju učiniti ortoped. Uobičajeno se radi 1-3 blokade u razmaku od dva tjedna. Nakon njih, potrebno je nastaviti raditi specifične vježbe istezanja.

Alternativno, ili ako blokade nisu bile od pomoći, dobro je učiniti terapiju udarnim valom. Ona, a kroz zvučne impulse, ima potencijal potaknuti cijeljenje kronično oštećenog tkiva, uz istovremeno smanjivanje boli. I nakon nje valja redovito izvoditi vježbe istezanja.

U zavisnosti od lokacije kalcifikata, a kao dodatak bilo blokadama ili terapiji udarnim valom, u Scipionu činimo i manualnu terapiju za relaksaciju/smanjivanje tenzije mišića u čijim tetivama se nalazi sam kalcifikat. Tako terapijski rezultati dolaze ranije i duže traju.

Napominjem da bilo koji terapijski put odabrali, poboljšanje će dolaziti sporo, te će proći mjeseci redovitog vježbanja, prije no što budete mogla hodati i ležati bez bolova.