Kada pacijent sa izrazitim bolovima u vratu, međulopatičnoj regiji i/ili ramenima (a moguće i vrtoglavicama i glavoboljama) posjeti liječnika ili terapeuta, sve što želi, naravno, je što prije osloboditi se nesnosnih bolova. U domaćoj praksi nerijetko pratimo jednu pomalo začudnu dogmu u kojoj se u akutnom stanju propisuju najprije lijekovi protiv bolova, uz izgovor kako su metode fizikalne terapije efikasne samo u kasnijoj, dakle kroničnoj fazi. No, činjenice su sasvim drugačije.

U preko sedamdeset posto akutnih vratobolja fizioterapija, a naročito masaža, akupresura i manipulativna terapija (kiropraktika) mogu vrlo brzo smanjiti bolove, čak brže od danas najčešće prepisivanih lijekova. Naravno, sve to vrijedi za stručno sprovedenu terapiju, a ne za masažu prisutnih ukućana ili kiropraktiku kod lokalnog kostolomca.

Funkcija vrata obično je ugrožena skraćenjem okolnih mišića kao odgovorom tijela na dugo sjedenje, stajanje ili uopće fizičku neaktivnost.

Terapija kroničnih vratobolja sastoji se u startu od fizioterapije kojoj je cilj što je prije moguće smanjiti bolove. Kada se to postigne, važno je krenuti na poboljšanje funkcije vrata i ramena i to specifičnim i individualno propisanim vježbama koje se određuju na osnovu pregleda poslije uklanjanja akutne bolnosti. Takvo vježbanje opet se sastoji od dvije faze, od kojih u prvoj nastojimo smanjiti ili ukloniti funkcionalne nedostatke, a u drugoj takvo stanje održavati, sve u cilju sprječavanja ponovne pojave bolnosti i zakočenja. Vježbe koje će se upotrijebiti zasnovane su na temeljnim principima istezanja, jačanje i izdržljivosti, te su individualno modificirane.