Ako postoji oštećenje hrskavice (ili meniskusa u ovom slučaju), tijelo će pokušati stvaranjem otoka smanjiti trenje između oštećenih dijelova tako da između njih uloži tekućinu

Na terminu malog nogometa nezgodno sam stao i odmah osjetio blago puknuće u lijevom koljenu. Bol je trenutno bila jaka. Sutra sam teško mogao na lijevu nogu i pojavio se otok oko koljena i iznad koljena. Za 5 dana otok je manji. Poslije 15 dana otoka opet ima, nemam boli pri kretanju mada nije kao desna noga. Da li se voda u koljenu može samo povući ili moram ići na vađenje vode.

 

Otok bilo kojeg zgloba može biti dvojak. Jedan je nagli otok poslije jače distorzije ili udarca. On se sastoji dominantno od krvi koja ispuni prostor zgloba, a tamo dođe poradi ozljede krvne žile. Nakon 2 dana od ozljede vrlo je preporučljivo punktirati takav zglob (pomoću igle i šprice ukloniti najveću moguću količinu krvi iz koljena), jer se krv iz zgloba resorbira izrazito sporo, a može dodatno utjecati loše i na hrskavicu.

Drugi tip otoka nastaje više sati do dva dana nakon manjih distorzija, ili bez jasnog povoda. U koliko punktiramo takav zglob, dobiti ćemo žućkastu tekućinu bez krvi. Takav otok besmisleno je punktirati, ili ponovo punktirati, jer će se ponovo stvoriti vrlo brzo, u roku nekoliko sati. On u pravilu predstavlja obrambenu reakciju. Naime, ako postoji oštećenje hrskavice (ili meniskusa u ovom slučaju), tijelo će pokušati stvaranjem otoka smanjiti trenje između oštećenih dijelova tako da između njih uloži tekućinu. U takvim slučajevima, dobra dijagnoza je pola posla, a razumijevanje pacijenta o uzrocima njegovih problema druga polovica, jer svi kasniji postupci u fizioterapiji i vježbanju zahtijevaju neko vrijeme i nešto strpljenja. Tako u slučaju oštećenja hrskavice, koje nije dovoljno veliko za operativni zahvat, moguće je „desenzibilizirati“ zglob kroz individualni kineziterapijski program i u razumnom roku ga pripremiti za sportske aktivnosti.