O upotrebi češljugovine Wolf D. Storl napisao je knjigu pod nazivom „Healing lyme disease naturally“ u kojoj opisuje principe korištenja ove biljke za tretiranje lajmske borelioze

 

Prošli vikend bila sam na terenskoj nastavi s polaznicima tečaja Mala škola ljekovitog bilja na brdima iznad Klane pored Rijeke. Pokraj jednog izvora naišli smo na šumsku češljugovinu (Dipsacus fullonum). Ovo nije uobičajeno stanište ove biljke, no vjerojatno je tamo došla na kotačima automobila izletnika. Uobičajeno sam ju viđala na kontinentu kada je već bila naveliko u cvatu.

O upotrebi ove biljke Wolf D. Storl napisao je knjigu pod nazivom „Healing lyme disease naturally“ u kojoj opisuje principe korištenja ove biljke za tretiranje lajmske borelioze.

Osobe koje su imale nesreću da se upoznaju s okrutnim igrama ove bolesti znaju da je borelioza vrlo kompleksna bolest koja napada organizam tamo gdje je najslabiji, a pri smanjivanju simptoma vrijedi pravilo  da ono što pomogne jednom čovjeku ne mora značiti da će pomoći i drugom. U Americi i zemljama Europe gdje je borelioza uzela maha uz konvencionalno liječenje u zadnje vrijeme se sve češće poseže i za češljugovinom. Forumi su prepuni različitih receptura koje mogu pomoći kod nekih simptoma, kod nekoga… Ako ste imali tu nesreću da vam je krpelj zagorčao život, potražite knjigu i biljku. Koristi se najbolje korijen jednogodišnje biljke (cvate u drugoj godini) iskopan u rano proljeće i kasnu jesen kao i sve drugo ljekovito korijenje.