Za pripravak je potrebno 300 grama domaćeg nešpricanog češnjaka i 1 kilogram nešpricanog limuna. Ako nemate izvor ovih domaćih namirnica, možda je najbolje kupiti ih u dućanima zdrave hrane

 

Često u literaturi nailazimo na recept koji se naziva tibetanski lijek za čišćenje krvnih žila i smanjenje krvnog tlaka. Pripravak je na glasu i da smanjuje upale u tijelu, jača imunološki sustav, djeluje protubakterijski, smanjuje kolesterol u krvi, smanjuje blago povišeni šećer te pomaže cijelom tijelu da se očisti od toksina.

Meni bliska osoba kuhala je i konzumirala ovaj pripravak koji joj je, istina, smanjio previsoki krvni tlak u vrijeme dok ga je koristila, no kako je nakon toga nastavila s istom prehranom, povišeni krvni tlak se vratio. Osoba je imala subjektivan osjećaj da se osjeća lakšom i pokretljivijom, što je povezivala s navodnim čišćenjem od toksina. Da je tome zaista tako, ne znam, ali znam da se oko nje širio prepoznatljiv miris češnjaka koji je izbijao čak i iz posude u kojoj je držala pripravak u hladnjaku. Kako se uskoro priprema za novu „kuru“ ovog pripravka, pomislila sam da bi vam, ako ste „tlakaš“, možda ipak bilo zanimljivo čuti o čemu se radi.

Za pripravak je potrebno 300 grama domaćeg nešpricanog češnjaka i 1 kilogram nešpricanog limuna. Ako nemate izvor ovih domaćih namirnica, možda je najbolje kupiti ih u dućanima zdrave hrane. Oguljeni češnjak i limun zajedno s korom se sitno narežu i ubace u blender. Dobivena smjesa se ubaci u 1,5 litre prokuhane mlake vode te stavi na vatru. Nakon što na vrlo laganoj vatri sve zajedno zakuha, treba kuhati 15 minuta. Nakon toga mlaka mješavina se prebaci u staklene tegle i nakon što se ohladi i zatvori, spremi u hladnjak. Važno: vrlo je vjerojatno da će cijeli hladnjak imati miris na mješavinu, pa izvadite iz njega sve slatke namirnice jer miris češnjaka ide ruku pod ruku samo sa slatkim namirnicama.

Uzima se u količini od pola decilitra tijekom 25 dana, a navodno se ova kura može provesti samo jednom do dva puta godišnje u razmaku od 6 mjeseci. Važno je napomenuti i da češnjak može teško pasti na želudac ljudima osjetljiva želuca, pa je kod takvih osoba potrebno naviknuti tijelo i sluznicu na pripravak uzimajući po jednu žlicu pripravka dok se tijelo ne navikne, postepeno povećavajući dozu. Također, iako se u receptu sugerira uzimanje pripravka ujutro na prazan želudac, možda je ipak, dok ne vidite kako djeluje na vas, potrebno u prvo vrijeme uzimati ga nakon doručka. Probajte, osluškujte svoje tijelo i na prve znakove žarenja i osjećaja mučnine smanjite dozu. Nije cilj da vam se zauvijek zgadi češnjak. Bila bi šteta!