29.06.2014.
Čime se hrani rak?
Oboljeli od raka jako griješe ako iz korijena ne izmijene svoju prehranu. Istina je, liječnici takve promjene ne savjetuju, a pacijenti razmišljaju o tome kao o dodatnoj dekomodaciji u ionako teškim trenucima. Neki idu i korak dalje, pa pribjegavaju isključivo omiljenim vrstama hrane (što je obično i najnezdravije) ili pak teškim i masnim obrocima „za jačanje“, kako bi preživjeli propisane terapije. U stvarnosti, i takva hrana „za jačanje“ nije nimalo bolja. Više-manje predstavlja poslasticu za stanice raka.
Dakle, rak se većinom hrani šećerom (kao i gljivice) i željezom. Stoga bi bilo prilično razumljivo ne unositi šećer u bilo kojem obliku. Tu mislim i na zakamuflirani šećer, kojeg možda ima i tamo gdje bi to najmanje očekivali. Tome bih priključio i proizvode od brašna (pogotovo ako sadrže kvasac), mlijeko, sir, gljive, ocat, kavu i čaj.
Kuhani krumpir je bolji od onog iz pećnice. S voćem ne treba pretjerivati, ali umjerena količina je dopuštena. Generalno, treba težiti da 75% hrane bude sirovo i organsko voće, povrće i sjemenje. Uz cjelovite žitarice, pogotovo rižu.
Željezo je jako važno u životnom ciklusu parazita i gljivica, ali i stanica raka. Upravo zato crveno meso nije preporučljivo kod onkoloških bolesnika. Zbog uloge željeza u razvoju raka, oboljeli su obično anemični i ne reagiraju dobro na suplementaciju željezom, a još manje na krvnu transfuziju. Štoviše, ovakvi postupci mogu i pogoršati situaciju.
Međutim, tu moramo uzeti u obzir da ozbiljan manjak željeza izaziva urušavanje imunološkog sustava, a to je najmanje poželjan scenarij. Dakle, dodaci željeza samo u slučaju jasne potrebe, a ne preventivno.
Uz željezo, izbjegavati istovremeno uzimanje drugih minerala, jer to otežava apsorpciju. Vitamin C ju poboljšava. (Općenito, veće doze vitamina C su poželjne. Počnite s manje, zbog mogućnosti proljeva.) Ovdje moram napomenuti da je inače glavnina željeza u organizmu vezana za transferin ili pohranjena unutar feritina. Izvor problema je tzv. slobodno željezo, koje stvara upalnu reakciju po tkivima i stimulira razrastanje stanica raka. U normalnim je okolnostima vrlo malo slobodnog željeza u cirkulaciji i takvo stanje valja svakako očuvati. Alkohol i estrogen su 2 najvažnija faktora koji potiču oslobađanje pohranjenog željeza. Nije ni čudno da je alkohol potpuno nepoželjan kod svih oboljelih od raka.
Prijavite se na besplatni newsletter:
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?