Dentalni amalgam napravljen je od kombinacije metala među kojima je živa, koja čini najveći postotak samog ispuna, najtoksičnija. Živa je zapravo moćni neurotoksin koji djeluje na živčani sustav uzrokujući neurološke, autoimune, koštane i mentalne bolesti.

Dokazano je da živa iz dentalnog amalgama isparava u ljudskim ustima tijekom pranja zuba, jela, škrgutanja zubima u snu, žvakanja žvakaće i sličnih radnji. Istraživanjima je dokazano da se koncentracija žive u organizmu i organima povisila od kad se koriste amalgamski ispuni.

Trovanje živom povezuje se s mentalnim promjenama, spontanim tremorom i nedostacima u psihomotornoj učinkovitosti, kao i sa stomatitisom i gingivitisom. Toksično djelovanje također se povezuje s neurološkom disfunkcijom, demencijom i autoimunim bolestima.

S druge strane, zabilježena su istraživanja koja korištenje žive u amalgamima smatraju potpuno sigurnim, čak i kod male djece.

Ukoliko već imate amalgamske ispune, nema razloga za paniku. Svakako se nemojte odlučiti za stavljanje novih amalgamskih ispuna s obzirom na dostupnost ispuna od netoksičnih materijala. Stare ispune moguće je ukloniti, međutim, potrebno je paziti na učestalost uklanjanja. Budući da samo uklanjanje uzrokuje šok u organizmu, a koncentracija žive u krvi znatno raste tijekom uklanjanja, preporuča se uklanjanje dva ispuna svaka dva do tri mjeseca.