27.04.2014.
Debljanje pod povećalom
Iako masti sadrže mnogo kalorija, ne znači da ćete se od njih nužno i udebljati. Isto tako, nije baš sigurno da ćete zbog nemasne hrane smršaviti. Da nije „nemasna pomama“ samo marketinški trik za izvlačenje novaca od lakovjernih? Koliko u „pivskim trbusima“ uopće ima istine? Teorija je jedno, a procesi u tijelu drugo.
Kalorijski sastav ugljena je 10 puta veći nego kod masnoća, pa opet nitko ne kaže da će se od smrvljenog ugljena udebljati. Možemo pitati i ovako: Zašto smrvljeni ugljen ne bi dodavali u stočnu hranu, kako bi ubrzali prirast težine? Da li se sav višak unesenih kalorija (koji se ne iskoristi za tjelesne procese) deponira kao mast? Ili „viškovi“ nekih vrsta hrane jednostavno nisu tjelesno iskoristivi? Da li unijete i potrošene kalorije moraju biti u balansu, kako bi tjelesna težina ostala ista?
Jednostavno, bioiskoristivost onoga što ulazi kroz usta nije uvijek ista. Tako energija iz alkohola ima nisku biološku vrijednost. (Naravno da se to kosi s uobičajenim mišljenjem da je svaka kalorija ista. A diranje u dogme stvara nevolje, uvijek je tako u znanosti.) Eksperimenti sa štakorima to potvrđuju. Kada su im dio hrane zamijenili alkoholom (ukupan broj kalorija ostao je isti), prirast težine se smanjio. Veći udio alkohola = manji prirast. Opet se pokazalo da alkoholne kalorije, na neki način, manje vrijede. Njihova bioiskoristivost je niska.
Dobro, štakori nisu ljudi i možda njihov metabolizam nije isti. Ipak, pokazalo se da su rezultati kod ljudi gotovo identični.
Dakle, grupu ljudi su prvo hranili standardnom bolničkom dijetom, bilježeći precizno svaku unesenu kaloriju. Nakon 7 dana u dnevni režim su unijeli alkohol, umjesto dijela hrane. U narednim danima su udio alkohola u (istom) kalorijskom ukupnom unosu postupno povećavali do 50%. Hoću reći, ispitanici su na kraju dobivali 50% kalorija iz alkohola. Upravo tada su mršavjeli najviše. Prema uobičajenim kalorijskim teorijama, to je nemoguće („kalorija je kalorija i tu nema razlike“). Ali sada znate zašto je istina drugačija. Odnosno znate zašto puko brojanje kalorija nije pouzdani parametar kada govorimo o debljanju ili mršavljenju.
Daleko od toga da zagovaram krcanje mastima (nekontrolirani unos nikada i za nikoga nije dobar), ali treba svakako shvatiti da tijelo barata s hranom na daleko složeniji način nego smo mi možda spremni to prihvatiti.
Prijavite se na besplatni newsletter:
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?