Da li se sav višak unesenih kalorija (koji se ne iskoristi za tjelesne procese) deponira kao mast? Ili “viškovi” nekih vrsta hrane jednostavno nisu tjelesno iskoristivi?


Iako masti sadrže mnogo kalorija, ne znači da ćete se od njih nužno i udebljati. Isto tako, nije baš sigurno da ćete zbog nemasne hrane smršaviti. Da nije „nemasna pomama“ samo marketinški trik za izvlačenje novaca od lakovjernih? Koliko u „piv­s­kim trbusima“ uopće ima is­tine? Teorija je jedno, a pro­cesi u tijelu drugo.

Kalorijski sastav ugljena je 10 puta veći nego kod mas­noća, pa opet nitko ne kaže da će se od smrvljenog ugljena udebljati. Možemo pitati i ovako: Zašto smrv­ljeni ugljen ne bi dodavali u stočnu hranu, kako bi ubrzali prirast težine? Da li se sav višak unesenih kalorija (koji se ne iskoristi za tjelesne pro­cese) deponira kao mast? Ili „viškovi“ nekih vrsta hra­ne jednostavno nisu tjelesno iskoristivi? Da li unije­te i po­trošene kalorije moraju biti u balansu, kako bi tjelesna te­žina ostala ista?

Jednostavno, bioiskoristivost onoga što ulazi kroz usta nije uvijek ista. Tako energija iz alkohola ima nis­ku biološku vrijednost. (Na­ravno da se to kosi s uobi­čajenim mišljenjem da je svaka kalorija ista. A diranje u dogme stvara nevolje, uvijek je tako u znanosti.) Eks­perimenti sa štakorima to potvrđuju. Kada su im dio hrane zamijenili alkoholom (ukupan broj kalorija ostao je isti), prirast težine se sma­njio. Veći udio alkohola = ma­­nji prirast. Opet se po­kazalo da alkoholne kalorije, na neki način, manje vrijede. Njihova bioiskoristivost je niska.

Dobro, štakori nisu ljudi i možda njihov metabolizam ni­je isti. Ipak, pokazalo se da su rezultati kod ljudi gotovo identični.

Dakle, grupu ljudi su prvo hranili standardnom bolnič­kom dijetom, bilježeći precizno svaku unesenu kaloriju. Nakon 7 dana u dnevni režim su unijeli alkohol, um­jesto dijela hrane. U narednim danima su udio alko­hola u (istom) kalorijskom ukup­nom unosu postupno povećavali do 50%. Hoću reći, ispitanici su na kraju do­bivali 50% kalorija iz alkohola. Upravo tada su mršavjeli najviše. Prema uobičajenim kalorijskim teorijama, to je nemoguće („kalorija je kalo­rija i tu nema razlike“).  Ali sa­da znate zašto je istina dru­gačija. Odnosno znate zašto puko brojanje kalorija nije pouzdani parametar ka­da govorimo o debljanju ili mršavljenju.

Daleko od toga da zagovaram krcanje mastima (ne­kon­trolirani unos nikada i za nikoga nije dobar), ali treba svakako shvatiti da tijelo ba­rata s hranom na daleko slo­ženiji način nego smo mi mož­da spremni to prihvatiti.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!