Moderne operacije i pristupi omogućavaju korekciju deformiteta u svim ravninama i potpuni funkcijski oporavak s dobrim estetskim rezultatom. Blaži stupnjevi deformacije u nekih bolesnika mogu se liječiti minimalno invazivnim postupcima pri kojima se korekcija kosti vrši kroz mali otvor na koži uz korištenje radiološke kontrole tijekom operacije čime se pošteđuje okolno tkivo i dobivaju bolji estetski rezultati



Hallux valgus najčešća je deformacija na stopalu te jedna od češćih derfomacija lokomotornog sustava današnjice. Radi se o iskrivljenju palca stopala koji iz svojeg normalnog položaja rotira i iskrivljuje se te naginje prema drugom prstu, pri čemu dolazi do stvaranja bolne koštane izbočine na unutarnjoj strani korijena palca.

Osim navedenih vizualnih i statičkih deformiteta koji nastaju, ovakvo stanje uzokuje progresivno sve jače bolove u prednjem dijelu stopala.

Više udruženih uzroka dovodi do konačnog razvoja deformacije i njezinog ubrzanog povećavanja, a jedan od bitnih uzroka jest svakako i uska špičasta obuća gdje su prsti zadržani u uskoj cipeli slabije pomični radi tijesnog prostora, približavaju se i deformiraju.

Najčešći razlog odlaska pacijenta liječniku je rastezanje tkiva prednjeg dijela stopala pri opterećenju te iritacija izbočine na bazi palca prilikom nošenja obuće. Bolove mogu uzrokovati i druga oštećenja koja nastaju kao posljedica ove deformacija, a to je najčešće oštećenje hrskavice zglobnih tijela kosti palca i prve metatarzalne kosti na koju se palac nastavlja.

Odluka o vrsti i pristupu liječenja koje treba poduzeti temelji se na kliničkom pregledu i radiološkim snimkama u svrhu procjene stupnja valgusa palca odnosno mjerenja kuteva između kostiju palca i stopala. Osim navedenog, treba analizirati zahvaćenost okolnih struktura, stupanj deformacija, pokretljivost ili ukočenost palca, stupanj spuštenosti svodova stopala, intenzitet bolova, iritiranost komprimiranih struktura, stupanj artroze zgloba te procijeniti progresiju deformacije.

Postoje brojne vrste operacijskih zahvata od kojih su mnogi izvedenice sličnih zahvata te se u nekim segmentima preklapaju. Moderne operacije i pristupi omogućavaju korekciju deformiteta u svim ravninama i potpuni funkcijski oporavak s dobrim estetskim rezultatom. Blaži stupnjevi deformacije u nekih bolesnika mogu se liječiti minimalno invazivnim postupcima pri kojima se korekcija kosti vrši kroz mali otvor na koži uz korištenje radiološke kontrole tijekom operacije čime se pošteđuje okolno tkivo i dobivaju bolji estetski rezultati. Nakon operacije pacijent boravi pod nadzorom jednu noć te se pušta kući uz povoj koji se kasnije skida i postavlja bandaža. Svi zahvati na kostima zahtijevaju određeno vrijeme cijeljenja kosti u korigiranom položaju. Pacijent kratko vrijeme hoda u posebno dizajniranoj ortopedskoj cipeli u kojoj opterećuje stražnji dio stopala. Četiri tjedna nakon operacije dozvoljava se hodanje preko cijelog stopala. Kada se stopalo smiri i oporavi moguće je nošenje obuće po vlastitom izboru i nije potrebno nošenje ortopedskih uložaka ili ortopedskih cipela.