Osobe s depresijom imaju značajno narušeno svakodnevno funkcioniranje i prisutan je velik osjećaj osobne patnje. Zamislite da imate toliko malo energije da jedva možete ustati iz kreveta i od samog jutra prisutna je samo patnja. I, što je najgore, ne vidite izlaz iz tog crnilaDepresija ≠ Tuga

U narodu se često kaže „Baš sam depresivan!“ ili „Izgledaš depresivno“, a zapravo mislimo da je netko tužan ili bezvoljan. Depresija je sasvim drugačija od prolaznih loših raspoloženja koje svi povremeno doživljavamo. Tuga je prolazni osjećaj kojeg obično osjećamo nakon nekog gubitka. Nismo dobili povišicu koju smo priželjkivali, izgubili smo na lutriji ili partner nije ispunio naša očekivanja… Neugodni osjećaji koji prate takve događaje povlače se kada se okolnosti ili događaji poprave. Loše raspoloženje obično traje nekoliko dana, a ne tjednima i mjesecima.

Depresija je poremećaj raspoloženja i poznata je od davnina. Korijen imena dolazi od latinske riječi deprimere, što znači potisnuti, pritisnuti ili udubiti.

 

Koji su kriteriji za dijagnozu depresije?

Glavni dijagnostički kriteriji za depresivnu epizodu, sukladno Dijagnostičkom i statističkom priručniku za duševne poremećaje (DSM-V):
Od gore navedenih simptoma, za postavljanje dijagnoze trebaju biti prisutni depresivno raspoloženje ili gubitak interesa/zadovoljstva svaki dan ili gotovo svaki dan. Uz to, treba biti uočljivo makar četiri simptoma s desne strane. Navedeni simptomi trebaju trajati makar dva tjedna.

Osobe s depresijom imaju značajno narušeno svakodnevno funkcioniranje i prisutan je velik osjećaj osobne patnje.

Zamislite da imate toliko malo energije da jedva možete ustati iz kreveta i od samog jutra prisutna je samo patnja. I, što je najgore, ne vidite izlaz iz tog crnila.

Osobe koje nisu imale depresiju ili je nisu imale priliku doživjeti kod bližnjeg, mogu imati manjak razumijevanja. Mogu se čuti rečenice poput „Ona je samo lijena“ ili „Treba se samo pokrenuti“ . Žalosno je vidjeti takvo nerazumijevanje problema mentalnog zdravlja.

 

Činjenice!

Slijede statistički podaci vezani uz depresiju kako biste ju mogli lakše razumjeti:

- 15-20% odraslih osoba pati od značajne količine depresivnih simptoma. Poznajete li vi neku?

- kod žena je učestalija nego kod muškaraca (nije točno poznat razlog tome)

- svega 30% depresivnih pacijenata je u tretmanu, što je zabrinjavajući podatak

- često se javlja i s drugim poteškoćama mentalnog zdravlja –najčešće uz anksiozni poremećaj ili poremećaj ličnosti

- žalostan podatak je da 15% teže depresivnih pacijenata izvrši suicid

 

Depresija kod poznatih i slavnih

Svi smo samo ljudi. Tako iz medija znamo da su mnoge poznate ličnosti imale ili imaju depresiju.

Spisateljica J.K. Rowling oduvijek govori i podiže svijest o depresiji.

Winona Ryder navodi: „Ne postoji taj novac na svijetu koji može izliječiti osjećaj slomljenoga srca i izgubljenosti.“

Žalosnu vijest smo dobili 2017. godine, kada je pjevač grupe Linkin Park, Chester Bennington, počinio samoubojstvo. Bilo je poznato kako se borio s depresijom i anksioznosti.

 

Depresija je ozbiljan poremećaj raspoloženja i zahtjeva liječenje. Ovisno o tipu depresije, preporučuje se tretman lijekovima te psihoterapija.

 

Ako vas zanima ova tema, ovdje možete saznati više:

Hawton, K. i sur (2008): Kognitivno-bihevioralna terapija za psihijatrijske probleme, Jastrebarsko, Naklada Slap.

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/31433/Simptomi-depresije-zasto-je-vazno-rano-prepoznavanje.html

https://ordinacija.vecernji.hr/budi-sretan/lifestyle/evo-kako-se-poznati-i-slavni-nose-s-depresijom/