Predisponirane pasmine su sibirski haski, samojed i malamut te štenad svih velikih pasmina pasa koji  jako brzo rastu

 

Bolesti koje su uzrokovane deficitom hranjivih tvari u prehrani u današnje vrijeme vrlo su rijetke, kako kod ljudi tako i kod naših ljubimaca. Pravilnoj prehrani polaže se što dalje, to više pažnje, a i   svima su dostupne informacije o raznim načinima hranjenja pasa. Iako je u posljednjih par godina uzlazan trend pripremanja kuhane hrane za pse, još uvijek većina vlasnika hrani svoje pse gotovom  hranom za naše kućne ljubimce koja sadrži sve što je njima potrebno. Takve su hrane prilagođene kako vrsti životinje, tako i njenoj dobi, spolu, općem stanju pa i životnim navikama.

Potreban je oprez i kod odabira gotove hrane, a dobar pokazatelj kvalitete biti će cijena.

No, dermatoza izazvana nedostatkom cinka još se povremeno viđa, a manifestira se kao defekt u keratinizaciji kože.

Nedostatak cinka može nastati na više načina. Kod nekih pasa poznati su poremećaji za koje postoji nasljedna predispozicija, a kod  kojih je otežana resorpcija cinka iz crijeva, pa unatoč tome što ga u hrani ima dovoljno dolazi do njegovog deficita u organizmu. Hrana može sadržavati neprimjerene omjere mikroelemenata i minerala  zbog kojih opet dolazi do smanjene resorpcije cinka u probavnom traktu. Ovo se događa kada je u prehrani previše kalcija ili pak nekih biljnih proteina. S problemom se možemo sresti kod pasa koji jedu hranu baziranu na žitaricama ili soji.

Dermatoza izazvana nedostatkom cinka generalno govoreći spada u rijetko viđene dermatoze, a predisponirane pasmine su sibirski haski, samojed i malamut te štenad svih velikih pasmina pasa koji  jako brzo rastu.

Na koži dolazi do nastajanja ljuski, crvenila i opadanja dlake. Tipično mjesto na kojem se javljaju ove promjene jest područje oko očiju i ustiju. Može biti zahvaćen i nos, uške pa i genitalije. Posebno jaka keratoza može se razviti na mjestima gdje se obično formiraju žuljevi - laktovi i pete. Na jastučićima može doći do nastanka pukotina koje su ponekad bolne i psu značajno otežavaju normalno kretanje. Svrbež može i ne mora biti prisutan, a ponekad je bolestan pas potpuno bezvoljan, bez apetita , a može doći i do povećanja limfnih čvorova. Kada god je koža oštećena uvijek nam prijeti opasnost od sekundarnih infekcija bakterijama i gljivicama pa moramo misliti i na taj aspekt u određivanju terapije.

Postoje i druga oboljenja koja mogu izazvati vrlo slične simptome. U našim uvjetima potrebno je takvog psa testirati na lišmaniozu posebno ako je boravio u južnoj Dalmaciji.

Liječenje se sastoji u davanju preparata cinka koji će se lako resorbirati iz crijeva, u korigiranju dijete te u liječenju sekundarnih problema na koži. Do poboljšanja dolazi već za nekoliko tjedana, no treba biti oprezan kako ne bi došlo do predoziranja cinkom.