Nešto se dešava. Proizvodi od soje u sve većem obimu osvajaju i "obične" dućane prehrambenom robom. (Donedavno, mogli su se nabaviti samo u trgovinama zdravom hranom. Vrlo ograničeno, u svakom slučaju.) Tako ćete u rashladnim vitrinama nerijetko naći sojino mlijeko, deserte od soje i štošta drugo. Možda je u pitanju modni trend, a možda i trajnije opredjeljenje. Sve što miriše na kravu postalo je sumnjivo i potencijalno opasno, pa mnogi počinju pribjegavati alternativama. Prelaze s kravljeg na sojino mlijeko i s kravljeg na sojin sir. Na pakovanjima sojinih proizvoda obično stoji vidljiva napomena: NE SADRŽI SASTOJKE ŽIVOTINJSKOG PORIJEKLA! (Doduše, ponekad u sojin sir dodaju životinjski enzim-kazein. To je sitna podlost proizvođača, jer sigurno nitko ne očekuje da mu se uz sojin sir podvaljuje bilo što porijeklom od životinja.) Rekao bih, bolje da ne sadrži. SOJINO MLIJEKO JE BOŽJI DAR U ODNOSU NA KRAVLJE. Tako, dvije nove studije sugeriraju da alergija na mliječne proizvode može stvoriti autizam i šizofreniju. Na štakorima je primijećeno da mliječni proteini "sjedaju" na 32 različite lokacije u mozgu, uključujući i one odgovorne za vid, sluh i komunikaciju. Iste te lokacije znatno su funkcionalno ili anatomski izmijenjene kod šizofreničara. A mnoge od njih kod autista. EKSTREMNE PROMJENE U PONAŠANJU REGISTRIRANE SU VEĆ NAKON JEDNE MINUTE OD UVOĐENJA MLIJEČNIH PROTEINA. Na osnovu ovih saznanja, izveden je zaključak da autisti i šizofreničari ne mogu razgraditi mliječne proteine, vjerojatno zbog manjka nekog enzima. Kad se proteini ne probave u cijelosti, stvaraju se štetne komponente (exorphini), koje završavaju u mozgu, stvarajući teške bolesti. Prve provjere na ljudima potvrdile su nedavna saznanja. Dakle, 95% ISPITANE AUTISTIČNE I ŠIZOFRENIČNE DJECE IMA DVOSTRUKO VIŠE MLIJEČNIH PROTEINA U KRVI I MOKRAĆI NEGO JE TO UOBIČAJENO. Nakon što su ta ista djeca prešla na ishranu bez imalo mlijeka životinjskog porijekla, autistični i šizofrenični simptomi su nestali ili bili blizu nestajanja kod njih 80%. Iako sam siguran da kravlje mlijeko nije zdravo, isto sam tako siguran da stavljanje soje u centar svih obroka nije dobro. Izreku "čim više-tim bolje" ovdje možete slobodno zaboraviti. Da ne bude zabune, soja je, većinom, zdrava zamjena za životinjsku hranu. Ukoliko s njom ne pretjerate, te ako obratite pažnju i na neke probleme, koje vam u određenim okolnostima može stvoriti. Krenimo od osnova. Proizvodi od soje rade se od sojinog zrna. Mnogi misle da je soja slična grahu. Ali, znatno se razlikuje. Nutricionistički gledajući, sličnija je orasima. ZNATE LI DA SE SIROVO ZRNO SOJE SASTOJI OD 46% MASTI I 38% PROTEINA? Za usporedbu, kikiriki ima 61% masti i 17% proteina, a grah 3% i 27% proteina. Naravno, soja ne sadrži kolesterol (u zrnu nema jetre), ali od nje se može udebljati. Djeluje nevjerojatno, ali upravo tako. Prevelika potrošnja nekih sojinih proizvoda (sojaburgera, hot doga od soje i sl.) nosi još neke rizike. 70% kalorija od ovih i sličnih namirnica potječe od izoliranih sojinih proteina. OVAKVI KONCENTRIRANI PROTEINI MOGU DOPRINIJETI GUBITKU KOŠTANE MASE I STVARANJU KAMENCA U BUBREZIMA. Još malo loših vijesti. Često uzimanje tofu sira (sira od soje) u srednjoj i starijoj dobi ponekad dovodi do atrofije mozga. Uh, uh... Prema jednoj japansko-američkoj studiji, SVI ONI KOJI JEDU TOFU FIŠE OD 2 PUTA TJEDNO, ČEŠĆE OBOLIJEVAJU OD ALZHEIMEROVE BOLESTI NEGO OSTALI. Pretpostavlja se da je to zato, jer fitoestrogeni iz soje zauzimaju mjesta u mozgu, gdje bi inače došli ljudski estrogeni. Ovako zauzimanje mjesta nekada je dobro, a nekada i nije. Molim vas da uvažite da se ovdje radi o samo jednoj, izoliranoj studiji, pa će nova istraživanja sigurno unijeti više svjetla u ovo područje. Normalno, postoji i svjetlija strana medalje. Naime, fitoestrogene iz soje prodaju kao lijek u koncentriranoj formi. Koriste se kao alternativa horomonskoj terapiji iza menopauze, a smatra se da imaju i određenu zaštitnu ulogu od raka. Da li su argumenti dovoljno uvjerljiviji?