Izgleda da umjerena potrošnja alkohola, a pogotovo vina, donosi neke nimalo zanemarive zdravstvene koristi


Skoro da nema većih kontraverzi nego je ona oko štetnosti/koristi alkohola. No, dobro, potpuno se slažem da je konzumiranje velikih količina alkohola odjednom- štetno. Također i konzumiranje nečega što samo izgleda kao vino. (Dalmatinci znaju reći da su za izradu takvog vina, u najboljem slučaju, oprali bačvu. Možda ni to.) Ali što je sa čašom pravog vina uz ručak? Alkoholizam, neutralni narodni običaj ili zdravstvena korist? Naime, zadnjih nekoliko mjeseci zaredale su vijesti tipa koliko popušenih cigareta se može (po štetnosti) usporediti s litrom vina. Pogledajmo činjenice…

Puno bure podiglo je jedno veliko istraživanje oko potrošnje alkohola kod Kineza. Iako su iskrsli neki alarmantni podaci o utjecaju na zdravlje, naknadno se pokazalo da se radi o prešućivanju ili manipuliranju činjenicama. Dakle, tvrdi se da alkohol povećava rizik od moždanog udara za duplo. Nimalo dobra vijest, ali u stvarnosti to se odnosi samo na one koji zaista puno piju i na one koji su skloni opijanju, iako ne piju redovito. (Dolazi do poremećaja oko ključnih jetrenih enzima, a efekt se prenosi na cijelo tijelo.) Za njih je alkohol štetan. (Usporedbe radi, rizik od raka pluća kod žestokih pušača je oko 25 puta veći u odnosu na nepušače.)

Međutim, izgleda da umjerena potrošnja alkohola, a pogotovo vina, donosi neke nimalo zanemarive zdravstvene koristi. Ranija istraživanja su pokazala da se tako produžava život, najviše zato što strogi apstinenti češće obolijevaju od srčanih bolesti. Ali, „kineska“ studija je otišla još korak dalje, uspoređujući bocu vina s 10 cigareta. Zbog toga je generalni rizik od raka veći i zbog cigareta i zbog vina. Po svemu sudeći, ta tvrdnja ne stoji. Naprotiv, prema jednoj vrlo dubinskoj analizi žena iz južne Francuske, čaša vina dnevno povezana je s redukcijom rizika od raka dojke za 50%. Da bude još zanimljivije, pri sporadičnoj konzumaciji takvog smanjenja rizika nema. Do vrlo sličnih saznanja došli su i u Grčkoj.

Što se tiče utjecaja alkohola na pojavnost raka kod muškaraca, i o tome već postoje brojna saznanja. Jedna američka studija je pokazala da svaka čaša vina u toku jednog mjeseca umanjuje pojavnost raka pluća za 2%. Pri tome, najviše profitiraju starije osobe i ex-pušači. Također, svakodnevna konzumacija čaše crvenog vina smanjuje rizik od raka prostate za gotovo 50%. To se pogotovo odnosi na one najagresivnije oblike karcinoma.

Uvijek mi je zanimljivo čitati o životnim navikama stogodišnjaka. Priče se u mnogočemu često poklapaju, pa i po pitanju alkohola. Od njega obično ne bježe, ali niti ne pretjeruju. Očito, jedan od važnih elemenata u mozaiku dugovječnosti.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]