Dimljača djeluje i opuštajuće na žučne kanale te čisti žučnu vrećicu. To će nam biti korisno kod čiščenja jetre.


Stižu nam blagdani, stiže nam vrijeme obilja (i preobilja) hrane. Kada pretjera­mo i potrebna nam je po­moć da tijelo može probaviti sve što unesemo u sebe, po­moći će nam biljka dim­ljača (Fumaria officina­lis).
 
Dimljača raste kao ko­rovna jednogodišnja biljka na hra­njivom tlu, najčešće po vrtovima. Koristi se cijeli nadzemni dio biljke. Bere se u vrijeme cvatnje (od svibnja do rujna).

Ako ju slučajno ovo ljeto niste nabrali u svom biovrtu, potražite ju po biljnim lje­karnama, a za drugu godinu nabavite vrt! Dogovorite se sa starijim susjedom koji ga više ne može sam obrađivati da vam ustupi komad svog vrta a vi mu dajte dio povrća kojeg ćete uzgojiti.

Dimljaču koristimo kod zatvora, poboljšanja optoka žuči, čišćenja krvi i kožnih problema. Ona djeluje laksativno (pojačava pražnjenje crijeva), diuretički (pobolj­šava pražnjenje mjehura), ko­leretično (potiče jetru na stvaranje žuči).

Upravo ovo posljednje dje­lovanje nam je važno za vrijeme blagdana jer će nam poticanje stvaranja žuči po­moći da tijelo uspije raz­graditi povećanu količinu masnoća koju ćemo unijeti tokom blagdana. Dimljača djeluje i opuštajuće na žučne kanale te čisti žučnu vrećicu. To će nam biti korisno kod čiščenja jetre. 

Nekada se koristila za tretiranje osipa kod male djece (dermalni sok) ali je danas takva upotreba napuštena zbog sadržaja alkaloida. Oso­be koje imaju visok tlak sa dimljačom trebaju biti na oprezu. 

Kako ju koristiti? Dvije velike žlice suhe biljke prelijemo sa litrom kipuće vode, poklopimo, pustimo da stoji  15 min, procijedimo i popijemo tokom dana raspodije­ljeno na jednake doze, prije jela.

Nabavite dimljaču, pri­pre­mite se za blagdane i ne zaboravite biti umjereni sa teško probavljivom hranom!