Dimljača djeluje i opuštajuće na žučne kanale te čisti žučnu vrećicu. To će nam biti korisno kod čiščenja jetre.
Stižu nam blagdani, stiže nam vrijeme obilja (i preobilja) hrane. Kada pretjeramo i potrebna nam je pomoć da tijelo može probaviti sve što unesemo u sebe, pomoći će nam biljka dimljača (Fumaria officinalis).
Dimljača raste kao korovna jednogodišnja biljka na hranjivom tlu, najčešće po vrtovima. Koristi se cijeli nadzemni dio biljke. Bere se u vrijeme cvatnje (od svibnja do rujna).
Ako ju slučajno ovo ljeto niste nabrali u svom biovrtu, potražite ju po biljnim ljekarnama, a za drugu godinu nabavite vrt! Dogovorite se sa starijim susjedom koji ga više ne može sam obrađivati da vam ustupi komad svog vrta a vi mu dajte dio povrća kojeg ćete uzgojiti.
Dimljaču koristimo kod zatvora, poboljšanja optoka žuči, čišćenja krvi i kožnih problema. Ona djeluje laksativno (pojačava pražnjenje crijeva), diuretički (poboljšava pražnjenje mjehura), koleretično (potiče jetru na stvaranje žuči).
Upravo ovo posljednje djelovanje nam je važno za vrijeme blagdana jer će nam poticanje stvaranja žuči pomoći da tijelo uspije razgraditi povećanu količinu masnoća koju ćemo unijeti tokom blagdana. Dimljača djeluje i opuštajuće na žučne kanale te čisti žučnu vrećicu. To će nam biti korisno kod čiščenja jetre.
Nekada se koristila za tretiranje osipa kod male djece (dermalni sok) ali je danas takva upotreba napuštena zbog sadržaja alkaloida. Osobe koje imaju visok tlak sa dimljačom trebaju biti na oprezu.
Kako ju koristiti? Dvije velike žlice suhe biljke prelijemo sa litrom kipuće vode, poklopimo, pustimo da stoji 15 min, procijedimo i popijemo tokom dana raspodijeljeno na jednake doze, prije jela.
Nabavite dimljaču, pripremite se za blagdane i ne zaboravite biti umjereni sa teško probavljivom hranom!